About: Petrography and chemical composition mudstones and marls the Godula facies of the Silesian Unit of the Western Carpathians     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • V této práci prezentujeme chemické a petrografické složení pelitických horniny z pěti souvrství náležejících k vyšší části vrstevního sledu godulského vývoje slezské jednotky Moravsko-slezských Karpat. Godulské souvrství se ukládalo v hloubkách bathyálu až abysálu pod hranicí CCD, což potvrzují fosilní záznam a sedimentologická pozorování. Vysoké obsahy K a Rb v těchto sedimentech souvisí s poměrně vysokými obsahy illitu a slíd což naznačuje nižší vyzrálost tohoto materiálu. Istebňanské souvrství se uložilo se v závěrečném stadiu sedimentace turbiditního vějíře. Prostředí v pánvi bylo dysoxické až oxické (tmavá barva sedimentu a zuhelnatělé rostlinné drtě, obsahy sideritu, pyritizovaných fosilií, ale zároveň četné bioturbace). Přínos klastického materiálu se projevuje vyššími obsahy REE, Rb, Na (těžké minerály a úlomky živců). Rožnovské souvrství je tvořeno převahou pelagitů a hemipelagitů, které se uložily v postupně prohlubující se pánvi v hloubkách bathyálu. Prostředí bylo dobře prokysličené a přínos hruběji klastického materiálu podstatně nižší. Menilitové souvrství slezské jednotky se uložilo v anoxickém prostředí batyálu v postupně se redukující a izolující slezské hlubokomořské pánvi. Obsahy smektitu a slíd jsou proměnlivé. Jílovce mají ve srovnání s jílovci z ostatních studovaných souvrství větší rozsah chemického složení a to zejména pokud jde o obsahy P, REE, U, Y. Může to souviset s přítomností fosfátů v těžkém podílu jednoho ze studovaných vzorků (patrně xenotim). Krosněnské souvrství lze na základě sedimentologie označit jako turbiditní molasu, která sedimentovala v nepříliš velké hloubce (hlubší neritikum až svrchní bathyál). Chemismus jílovců odpovídá zdrojové oblasti charakteru pasivního kontinentálního okraje. Vysoké obsahy K indikují ve studovaných pelitech především vysoký podíl illitu nebo slíd.
  • V této práci prezentujeme chemické a petrografické složení pelitických horniny z pěti souvrství náležejících k vyšší části vrstevního sledu godulského vývoje slezské jednotky Moravsko-slezských Karpat. Godulské souvrství se ukládalo v hloubkách bathyálu až abysálu pod hranicí CCD, což potvrzují fosilní záznam a sedimentologická pozorování. Vysoké obsahy K a Rb v těchto sedimentech souvisí s poměrně vysokými obsahy illitu a slíd což naznačuje nižší vyzrálost tohoto materiálu. Istebňanské souvrství se uložilo se v závěrečném stadiu sedimentace turbiditního vějíře. Prostředí v pánvi bylo dysoxické až oxické (tmavá barva sedimentu a zuhelnatělé rostlinné drtě, obsahy sideritu, pyritizovaných fosilií, ale zároveň četné bioturbace). Přínos klastického materiálu se projevuje vyššími obsahy REE, Rb, Na (těžké minerály a úlomky živců). Rožnovské souvrství je tvořeno převahou pelagitů a hemipelagitů, které se uložily v postupně prohlubující se pánvi v hloubkách bathyálu. Prostředí bylo dobře prokysličené a přínos hruběji klastického materiálu podstatně nižší. Menilitové souvrství slezské jednotky se uložilo v anoxickém prostředí batyálu v postupně se redukující a izolující slezské hlubokomořské pánvi. Obsahy smektitu a slíd jsou proměnlivé. Jílovce mají ve srovnání s jílovci z ostatních studovaných souvrství větší rozsah chemického složení a to zejména pokud jde o obsahy P, REE, U, Y. Může to souviset s přítomností fosfátů v těžkém podílu jednoho ze studovaných vzorků (patrně xenotim). Krosněnské souvrství lze na základě sedimentologie označit jako turbiditní molasu, která sedimentovala v nepříliš velké hloubce (hlubší neritikum až svrchní bathyál). Chemismus jílovců odpovídá zdrojové oblasti charakteru pasivního kontinentálního okraje. Vysoké obsahy K indikují ve studovaných pelitech především vysoký podíl illitu nebo slíd. (cs)
  • This paper is focused on the chemical composition of mudstones and marls from the Godula facies of the Silesian Unit of Moravian-Silesian Carpathians (Godula, Istebna, Rožnov, Menilite and Krosno Formations). The chemical composition of sediments, lithology and fossil record reflect maximum depths during deposition of the Godula, Istebna and lower part of Rožnov Formations. Up the sequence, general shallowing trend influenced the deposition. The differences in chemical composition reflect changes in the source of clastic material and/or environment of sedimentation. Chemical composition of pelitic rocks from Godula and Istebna Formations indicates sedimentation bellow the CCD and higher contribution of clastic material. Based on the concentration of Cu, Zn, Ni, Co, and Cr, we supposed that the conditions fluctuated from oxic to dysoxic during the deposition of Istebna, Rožnov, and Krosno Formations. Most of the pelitic rocks of the Menilite Formation were deposited in anoxic environment. (en)
Title
  • Petrography and chemical composition mudstones and marls the Godula facies of the Silesian Unit of the Western Carpathians (en)
  • Petrografie a Geochemie Jílovců a slínovců godulského vývoje slezské jednotky západních karpat
  • Petrografie a Geochemie Jílovců a slínovců godulského vývoje slezské jednotky západních karpat (cs)
skos:prefLabel
  • Petrography and chemical composition mudstones and marls the Godula facies of the Silesian Unit of the Western Carpathians (en)
  • Petrografie a Geochemie Jílovců a slínovců godulského vývoje slezské jednotky západních karpat
  • Petrografie a Geochemie Jílovců a slínovců godulského vývoje slezské jednotky západních karpat (cs)
skos:notation
  • RIV/00025798:_____/14:00000087!RIV15-MSM-00025798
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 36352
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00025798:_____/14:00000087
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • geochemistry, mudstones, marls, Godula facies, Silesian Unit, Western Carpathians (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [B2C3CC9340F0]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Acta Musei Moraviae, Scientae geologicae
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 99
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Bubík, Miroslav
  • Buriánek, David
  • Gilíková, Helena
issn
  • 1211-8796
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 82 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software