About: New piston hydraulic pump for zonal water sampling from wells     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Odběr vzorků podzemních vod z průzkumných vrtů představuje významnou součást projektů spojených s vyhledáváním a hodnocením využitelných zásob podzemních vod, odstraňováním ekologických zátěží, projektováním a výstavbou úložišť a zásobníků různého typu. Na základě výsledků vzorkování je rozhodováno o dalším postupu prací a jejich finančních nákladech. Odběr kvalitních vzorků reprezentujících reálné složení podzemních vod v horninovém prostředí včetně obsahu případných kontaminantů je proto velmi důležitý. Pro výzkumné potřeby České geologické služby byl v roce 2012 vyvinutý nový typ pístového hydraulického čerpadla. Toto zařízení je schopné čerpat vzorek vody z vrtů s výtlačnou výškou až 250 metrů. Nové pístové čerpadlo spadá obdobně jako membránová čerpadla do kategorie plynových výtlačných čerpadel, avšak je konstrukčně zcela odlišné. Umožňuje odběr podzemních vod z vrtů s minimálním průměrem 45 mm, z vrtů, jejichž vydatnost je nízká, nebo z vrtů, kde je hladina podzemní vody velmi hluboko a vodu nelze vzorkovat běžnými vzorkovacími zařízeními.
  • Odběr vzorků podzemních vod z průzkumných vrtů představuje významnou součást projektů spojených s vyhledáváním a hodnocením využitelných zásob podzemních vod, odstraňováním ekologických zátěží, projektováním a výstavbou úložišť a zásobníků různého typu. Na základě výsledků vzorkování je rozhodováno o dalším postupu prací a jejich finančních nákladech. Odběr kvalitních vzorků reprezentujících reálné složení podzemních vod v horninovém prostředí včetně obsahu případných kontaminantů je proto velmi důležitý. Pro výzkumné potřeby České geologické služby byl v roce 2012 vyvinutý nový typ pístového hydraulického čerpadla. Toto zařízení je schopné čerpat vzorek vody z vrtů s výtlačnou výškou až 250 metrů. Nové pístové čerpadlo spadá obdobně jako membránová čerpadla do kategorie plynových výtlačných čerpadel, avšak je konstrukčně zcela odlišné. Umožňuje odběr podzemních vod z vrtů s minimálním průměrem 45 mm, z vrtů, jejichž vydatnost je nízká, nebo z vrtů, kde je hladina podzemní vody velmi hluboko a vodu nelze vzorkovat běžnými vzorkovacími zařízeními. (cs)
  • New hydraulic piston pump for sampling of boreholes with low water level up to 250 m of depth was developer in ČGS in 2012. This equipment uses compressed air similar to a bladder pump, but it is more robust and it allows sampling from greater depths. Anticorrosive steel body and tough construction of new sampler allow use higher pressure of compressed air up to 3 MPa during sampling. The principle of functionality is cyclic movement of the piston in steel sampling chamber. The equipment has compact size and it is applicable to wells with a diameter of 45 mm and above. Two or more samplers can be used for simultaneous sampling of packed multiple test sections in a borehole. This approach saves time and brings economic savings. The device was successfully used for sampling of two isolated sections in boreholes in granitoid rock as well as in cretaceous sediment in a depth of 150 m. Two samplers in combination with inflatable packers were used for the sampling and isolation of two different borehole sections. Chemically different water samples were obtained. Zonally collected samples show local chemical composition in comparison to mixture water sample collected by airlift method. (en)
Title
  • New piston hydraulic pump for zonal water sampling from wells (en)
  • Nové pístové hydraulické čerpadlo pro zonální odběr vod z vrtů
  • Nové pístové hydraulické čerpadlo pro zonální odběr vod z vrtů (cs)
skos:prefLabel
  • New piston hydraulic pump for zonal water sampling from wells (en)
  • Nové pístové hydraulické čerpadlo pro zonální odběr vod z vrtů
  • Nové pístové hydraulické čerpadlo pro zonální odběr vod z vrtů (cs)
skos:notation
  • RIV/00025798:_____/13:00000148!RIV14-MSM-00025798
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • podzim
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 92258
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00025798:_____/13:00000148
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • zonal water sampling, sampling equipment, hydrochemistry, unaffected water samples, deep borehole sampling (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [68C5ACF0D9C0]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Zprávy o geologických výzkumech v roce 2012
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • Neuveden
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Holeček, Jan
  • Rukavičková, Lenka
  • Bláha, Vladimír
  • Myška, Oldřich
issn
  • 0514-8057
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 41 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software