About: Mechanismy diferenciace a vmístění peraluminického granitového magmatu: říčanský pluton, Český masiv     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • This thesis is focused on emplacement mechanisms of granitic magma into upper continental crust. The studied area is the Říčany pluton due to its unusual and asymmetric shape. Therefore, it represents a suitable intrusion for interpretation different models referring to emplacement of granitic magma. Common model for ascent of magma is incremental diking in present. The Říčany pluton of the Central Bohemian Plutonic Complex is a post-tectonic elliptical shallow-level intrusion emplaced into low-grade Neoproterozoic and Lowe Carboniferous times (~337 Ma). It comprises of outer, more fractionated, strongly porphyritic granite and inner, less evolved, weakly porphyritic granite. Mesoscopic foliation represents an onion-skin pattern and corresponds well to the magnetic (AMS) foliations. Magnetic lineation has a gentle dip (0–20°) and closely parallels with the pluton contact in its outer part whereas the lineation dips steeply (60–70°) with a variable trend in the pluton interior. Author interprets these fabrics as a result of a helical flow, which is a faster subvertical flow in the low-viscosity pluton centre being accompanied by a subhorizontal flow in the outer, higher-viscosity (phenocryst-rich) margin. The proposed scenario of the helical magma flow can provide a viable mechanism for the transport of granitic magmas into upper levels of the Earth’s crust. (en)
  • Cílem rigorózní práce je řešení problematiky mechanismu a vmístění granitového magmatu do podmínek svrchní kůry. Studovaným tělesem je říčanský pluton, který je neobvyklý, asymetrický a představuje vhodnou intruzi pro interpretaci různých modelů, které se vztahují k dynamice granitového magmatu. V současné době je nejrozšířenějším modelem pro výstup magmatu tzv. vmístění žilnými kanály (inkrementální “diking”). Říčanský pluton nacházející se v sv. části středočeského plutonického komplexu reprezentuje post-tektonickou mělkou intruzi eliptického tvaru v horizontálním řezu, vmístěnou do hornin barrandienského neoproterozoika a spodního paleozoika před ~337 milióny lety. Okraj plutonu je tvořen více frakciovaným výrazně porfyrickým granitem, jeho vnitřní část však zaujímá nevýrazně porfyrický granit. Mezoskopické foliace v granitu jsou paralelní s okrajem plutonu a korespondují dobře s magnetickými (AMS) foliacemi. Magnetické lineace na okraji plutonu jsou subhorizontální (sklon 0–20°) a jsou paralelní s okrajem. Naopak v centru jsou magnetické lineace strmé (sklon 60–70°) s variabilními směry. Tyto stavby v plutonu jsou interpretovány jako výsledek tzv. helikálního (spirálovitého) toku, podle něhož rychlejší subvertikální tok magmatu s nižší viskozitou a obsahem vyrostlic K-živců ve středu plutonu generoval subhorizontální tok magmatu s vyšší viskozitou a obsahem vyrostlic K-živců ve vnější části plutonu. Uvedený model helikálního toku může přispět k objasnění transportu granitoidních magmat v mělce uložených úrovních svrchní kůry.
  • Cílem rigorózní práce je řešení problematiky mechanismu a vmístění granitového magmatu do podmínek svrchní kůry. Studovaným tělesem je říčanský pluton, který je neobvyklý, asymetrický a představuje vhodnou intruzi pro interpretaci různých modelů, které se vztahují k dynamice granitového magmatu. V současné době je nejrozšířenějším modelem pro výstup magmatu tzv. vmístění žilnými kanály (inkrementální “diking”). Říčanský pluton nacházející se v sv. části středočeského plutonického komplexu reprezentuje post-tektonickou mělkou intruzi eliptického tvaru v horizontálním řezu, vmístěnou do hornin barrandienského neoproterozoika a spodního paleozoika před ~337 milióny lety. Okraj plutonu je tvořen více frakciovaným výrazně porfyrickým granitem, jeho vnitřní část však zaujímá nevýrazně porfyrický granit. Mezoskopické foliace v granitu jsou paralelní s okrajem plutonu a korespondují dobře s magnetickými (AMS) foliacemi. Magnetické lineace na okraji plutonu jsou subhorizontální (sklon 0–20°) a jsou paralelní s okrajem. Naopak v centru jsou magnetické lineace strmé (sklon 60–70°) s variabilními směry. Tyto stavby v plutonu jsou interpretovány jako výsledek tzv. helikálního (spirálovitého) toku, podle něhož rychlejší subvertikální tok magmatu s nižší viskozitou a obsahem vyrostlic K-živců ve středu plutonu generoval subhorizontální tok magmatu s vyšší viskozitou a obsahem vyrostlic K-živců ve vnější části plutonu. Uvedený model helikálního toku může přispět k objasnění transportu granitoidních magmat v mělce uložených úrovních svrchní kůry. (cs)
Title
  • Mechanismy diferenciace a vmístění peraluminického granitového magmatu: říčanský pluton, Český masiv
  • Mechanismy diferenciace a vmístění peraluminického granitového magmatu: říčanský pluton, Český masiv (cs)
  • Mechanisms of differentiation and emplacement of peraluminic granite magma: Říčany pluton, Bohemian Massif (en)
skos:prefLabel
  • Mechanismy diferenciace a vmístění peraluminického granitového magmatu: říčanský pluton, Český masiv
  • Mechanismy diferenciace a vmístění peraluminického granitového magmatu: říčanský pluton, Český masiv (cs)
  • Mechanisms of differentiation and emplacement of peraluminic granite magma: Říčany pluton, Bohemian Massif (en)
skos:notation
  • RIV/00025798:_____/10:00000511!RIV12-MZP-00025798
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, Z(MZP0002579801)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 270188
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00025798:_____/10:00000511
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • anisotropy of magnetic susceptibility (AMS),Bohemian Massif,granite,magma flow,pluton (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [F3D57F8B5600]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Trubač, Jakub
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software