About: Methodics for globe georeferencing     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Tato metodika se zabývá postupem tvorby georeferencovaného digitálního obrazu starých glóbů, ve vysoké kvalitě, vhodné pro detailní studium. Cílem je vytvořit takový přesně georeferencovaný digitální model, který bude věrně kopírovat originál, to znamená, aby byl stejně čitelný jako originál nebo i lépe, a to díky prohlížení v počítači s možností přiblížení. Přesná georeference pak umožní porovnávání digitalizovaného starého glóbu se současným stavem nebo s jinými starými glóby. Lze tak nejen pohodlně sledovat postupné poznávání naší Země či nebeské oblohy u hvězdných glóbů, ale i hodnotit přesnost práce starých kartografů. Stejně tak umožní přesná georeference využít digitalizovaný starý glóbus jako každou jinou georeferencovanou mapu, například jej poskytovat formou webové mapové služby (WMS) pro využití v jakémkoliv GIS. Tato metodika by tedy měla sloužit jako postup pro tvorbu vysoce kvalitních přesně georeferencovaných digitálních obrazů glóbů s vysokým rozlišením. Tím se zásadně liší od obecné „Metodiky digitalizace glóbů“ zaměřené především na vlastní problémy digitalizace (pořízení fotografií glóbu) s vytvořením modelu glóbu s jen přibližným georeferencováním.
  • Tato metodika se zabývá postupem tvorby georeferencovaného digitálního obrazu starých glóbů, ve vysoké kvalitě, vhodné pro detailní studium. Cílem je vytvořit takový přesně georeferencovaný digitální model, který bude věrně kopírovat originál, to znamená, aby byl stejně čitelný jako originál nebo i lépe, a to díky prohlížení v počítači s možností přiblížení. Přesná georeference pak umožní porovnávání digitalizovaného starého glóbu se současným stavem nebo s jinými starými glóby. Lze tak nejen pohodlně sledovat postupné poznávání naší Země či nebeské oblohy u hvězdných glóbů, ale i hodnotit přesnost práce starých kartografů. Stejně tak umožní přesná georeference využít digitalizovaný starý glóbus jako každou jinou georeferencovanou mapu, například jej poskytovat formou webové mapové služby (WMS) pro využití v jakémkoliv GIS. Tato metodika by tedy měla sloužit jako postup pro tvorbu vysoce kvalitních přesně georeferencovaných digitálních obrazů glóbů s vysokým rozlišením. Tím se zásadně liší od obecné „Metodiky digitalizace glóbů“ zaměřené především na vlastní problémy digitalizace (pořízení fotografií glóbu) s vytvořením modelu glóbu s jen přibližným georeferencováním. (cs)
  • This methodics describes creation of high quality georeferenced digital models of old globes. The goal is to create a close, accurately georeferenced model of the original globe, i.e. model that is a well legible as the original - or better thanks to zoom capabilities of digital models. Accurate georeferencing then enables comparing the globe with other current or old globes. Additionally it allows connecting the digitized globe as any other WMS map layer in various GIS. This methodics is provides method for creating high quality accurately georeferenced globe models. This differentiates it from Methodics for Globe Digitization which deals with general problems of globe digitization and only briefly touches on the problems of georeferencing. (en)
Title
  • Methodics for globe georeferencing (en)
  • Metodika georeferencování glóbů
  • Metodika georeferencování glóbů (cs)
skos:prefLabel
  • Methodics for globe georeferencing (en)
  • Metodika georeferencování glóbů
  • Metodika georeferencování glóbů (cs)
skos:notation
  • RIV/00025615:_____/14:#0002078!RIV15-MK0-00025615
  • ČÚZK-17785/2014-22
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(DF11P01OVV021)
http://linked.open...certifikacniOrgan
  • Český úřad zeměměřický a katastrální, Pod sídlištěm 9/1800, 18211 Praha 8
http://linked.open.../datumCertifikace
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Lze jen obtížně vyčíslit. Spočívají především v georeferencovaném zpřístupnění a snazší práci s digitalizovanými originály starých glóbů odborné i laické veřejnosti, aniž by docházelo k jejich opotřebení nebo k riziku poškození. Jedná se o archiválie zvláštního významu nenahraditelné hodnoty.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 28761
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00025615:_____/14:#0002078
http://linked.open...terniIdentifikace
  • Met-NAKI-Georef-Globu-2014
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • digital globe; digitizing device; transformations; 3D model of globe (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [815030C68406]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Výstupem jsou georeferencované digitální modely glóbů v datovém formátu KML a WMS, které lze zobrazit jako jednu z vrstev v softwaru Google Earth a mapovém serveru a porovnat je tak s jinými digitálními modely nebo se současným stavem. Smlouvy o využití výsledku: Královská kanonie premonstrátů na Strahově, IČ 00415090, 22. 8. 2013 č.s. 23-896/2013, ředitel Evermod Gejza Šidlovský, O. Praem., Strahovské nádvoří 1/132, 118 00 Praha 1, tel. 233107705
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Böhm, Ondřej
  • Talich, Milan
  • Ambrožová, Klára
  • Havrlant, Jan
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 47 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software