About: Virtuální mapová sbírka Chartae-Antiquae.cz – důležitý výsledek projektu Kartografické zdroje jako kulturní dědictví     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Projekt Kartografické zdroje jako kulturní dědictví je v prvé řadě zaměřen na vývoj nových technologií pro zpracování a on-line publikování starých map, plánů, atlasů a glóbů. Vedlejším výstupem projektu jsou digitální kopie map, atlasů a glóbů, na kterých jsou nové technologie testovány a rozvíjeny. Kartografická díla jsou z pohledu svého vzniku specifické informační zdroje vzniklé na základě geodetických měření a kartografických zobrazení. Nesou v sobě prostorovou informaci o zakreslených objektech. Lze v nich odměřovat vzdálenosti, určovat azimuty, počítat výměry, zjišťovat viditelnosti atd. Proto je nutné digitalizaci a zpřístupnění těchto děl provést tak, aby bylo možné využít jejich kartografických vlastností ve spojení s novými možnostmi moderních informačních technologií. V příspěvku budou krátce představeny metody a přístroje vhodné pro přesnou digitalizaci map, atlasů i glóbů. Dále budou doporučeny webové technologie pro zpřístupnění, publikování a pro práci s digitálními kopiemi starých map v prostředí webového prohlížeče, a to z pohledu odborného uživatele kartografického díla. Praktické ukázky budou na pilotních aplikacích vznikajících v rámci projektu. Pozornost bude věnována i postupu pro precizní digitalizaci glóbu až po vytvoření virtuálního modelu, který lze zobrazit například v aplikaci Google Earth formou georeferencované vrstvy. První výsledky projektu jsou už nyní přístupné veřejnosti ve virtuální mapové sbírce Chartae Antiquae.cz, která vzniká ve spolupráci VÚGTK, v. v. i. s několika národními i regionálními paměťovými institucemi. Sbírka čítá v současné době okolo 15 tisíc map, přičemž v závěru projektu koncem roku 2015 by měla obsahovat okolo 50 tisíc listů map.
  • Projekt Kartografické zdroje jako kulturní dědictví je v prvé řadě zaměřen na vývoj nových technologií pro zpracování a on-line publikování starých map, plánů, atlasů a glóbů. Vedlejším výstupem projektu jsou digitální kopie map, atlasů a glóbů, na kterých jsou nové technologie testovány a rozvíjeny. Kartografická díla jsou z pohledu svého vzniku specifické informační zdroje vzniklé na základě geodetických měření a kartografických zobrazení. Nesou v sobě prostorovou informaci o zakreslených objektech. Lze v nich odměřovat vzdálenosti, určovat azimuty, počítat výměry, zjišťovat viditelnosti atd. Proto je nutné digitalizaci a zpřístupnění těchto děl provést tak, aby bylo možné využít jejich kartografických vlastností ve spojení s novými možnostmi moderních informačních technologií. V příspěvku budou krátce představeny metody a přístroje vhodné pro přesnou digitalizaci map, atlasů i glóbů. Dále budou doporučeny webové technologie pro zpřístupnění, publikování a pro práci s digitálními kopiemi starých map v prostředí webového prohlížeče, a to z pohledu odborného uživatele kartografického díla. Praktické ukázky budou na pilotních aplikacích vznikajících v rámci projektu. Pozornost bude věnována i postupu pro precizní digitalizaci glóbu až po vytvoření virtuálního modelu, který lze zobrazit například v aplikaci Google Earth formou georeferencované vrstvy. První výsledky projektu jsou už nyní přístupné veřejnosti ve virtuální mapové sbírce Chartae Antiquae.cz, která vzniká ve spolupráci VÚGTK, v. v. i. s několika národními i regionálními paměťovými institucemi. Sbírka čítá v současné době okolo 15 tisíc map, přičemž v závěru projektu koncem roku 2015 by měla obsahovat okolo 50 tisíc listů map. (cs)
  • Project Cartographic Sources as Cultural Heritage is focused mainly on development of new technologies for processing of old maps, plan, atlases and globes and their publishing on the internet. As a secondary outcome the project produces digital copies of maps, atlases and globes on which the new technologies are tested and tried. Cartographic works are by nature of their creation a specific information source based on geodetic surveys and cartographic projections. They carry spatial information about depicted objects. They allow to measure distances, azimuths, areas, determine lines of sight etc. We have to keep this in mind and carry out the digitization in such a way as to be able to keep these unique cartographic properties intact and utilize them by contemporary information technologies.The article will briefly introduce methods and devices suitable for accurate digitization of maps, atlases and globes. It will present recommendations for technologies for making the results. (en)
Title
  • Virtuální mapová sbírka Chartae-Antiquae.cz – důležitý výsledek projektu Kartografické zdroje jako kulturní dědictví
  • Virtuální mapová sbírka Chartae-Antiquae.cz – důležitý výsledek projektu Kartografické zdroje jako kulturní dědictví (cs)
  • Virtual map collection Chartae-Antiquae.cz - important result of project Cartographic Sources as Cultural Heritage (en)
skos:prefLabel
  • Virtuální mapová sbírka Chartae-Antiquae.cz – důležitý výsledek projektu Kartografické zdroje jako kulturní dědictví
  • Virtuální mapová sbírka Chartae-Antiquae.cz – důležitý výsledek projektu Kartografické zdroje jako kulturní dědictví (cs)
  • Virtual map collection Chartae-Antiquae.cz - important result of project Cartographic Sources as Cultural Heritage (en)
skos:notation
  • RIV/00025615:_____/14:#0002072!RIV15-MK0-00025615
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(DF11P01OVV021)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 53458
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00025615:_____/14:#0002072
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • old map digitization; globe digitization; web map services; 3D model; virtual map collection (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [597E14800BF2]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • INFORUM 2014
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Antoš, Filip
  • Böhm, Ondřej
  • Soukup, Lubomír
  • Talich, Milan
  • Ambrožová, Klára
  • Havrlant, Jan
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
issn
  • 1801-2213
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Albertina icome Praha
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 47 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software