About: Digitalization method of old globes     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • This paper describes the method of digitalization of old globes, including the method that allows the general public access to the digitalized globes via Internet. The goal is to develop the technologies that enable the use of old globes in their digital form by web. This will provide an opportunity to study the old globes located in various collections of historical items and enable the public to compare it with current or old maps and globes without visiting the collection. The digitalization is done by photogrammetric method using the original device designed for this purpose. This device allows digitizing globes with a diameter ranged from 5 cm to 120 cm. The paper presents all transformations of raster images necessary for its georeferencing and the issue of calibration of digital camera that is used for the digitalization. The accuracy of georeferencing of the digital image corresponds to the accuracy of the map base on the globe. The digitalized globes are possible to compare by method of increasing the transparency of individual layers with current map data or with old maps and globes. The paper contains the example of the digitalized globe and shows the possibility how to access the model via Internet. (en)
  • Příspěvek popisuje způsob digitalizace starých glóbů včetně jejich zpřístupnění široké veřejnosti prostřednictvím internetu. Účelem je na základě výzkumu a vývoje potřebných technologií umožnit využití starých glóbů v jejich digitalizované podobě formou webových služeb. Tím docílit možnosti studia starých glóbů nacházejících se v různých sbírkách historických předmětů veřejností včetně možnosti jejich porovnávání se současnými mapami a glóby bez nutnosti návštěvy příslušné sbírky. Digitalizace je prováděna fotogrammetrickou metodou s využitím speciálního originálního zařízení zkonstruovaného pro tyto účely. Uvedeny jsou jak všechny potřebné transformace rastrových obrazů k jejich georeferencování, tak i problematika kalibrace digitálního fotoaparátu, kterým je digitalizace prováděna. Takto lze digitalizovat glóby o průměrech v rozmezí od 5 cm do cca 120 cm. Přesnost georeferencování výsledného digitálního obrazu odpovídá přesnosti mapového podkladu na glóbu. Je možné i porovnávání digitalizovaných glóbů metodou zprůhledňování jednotlivých vrstev se současnými mapovými podklady nebo s jinými starými mapami a glóby. Součástí příspěvku je i ukázka výsledků digitalizace starých glóbů a jejich zpřístupnění webovými aplikacemi.
  • Příspěvek popisuje způsob digitalizace starých glóbů včetně jejich zpřístupnění široké veřejnosti prostřednictvím internetu. Účelem je na základě výzkumu a vývoje potřebných technologií umožnit využití starých glóbů v jejich digitalizované podobě formou webových služeb. Tím docílit možnosti studia starých glóbů nacházejících se v různých sbírkách historických předmětů veřejností včetně možnosti jejich porovnávání se současnými mapami a glóby bez nutnosti návštěvy příslušné sbírky. Digitalizace je prováděna fotogrammetrickou metodou s využitím speciálního originálního zařízení zkonstruovaného pro tyto účely. Uvedeny jsou jak všechny potřebné transformace rastrových obrazů k jejich georeferencování, tak i problematika kalibrace digitálního fotoaparátu, kterým je digitalizace prováděna. Takto lze digitalizovat glóby o průměrech v rozmezí od 5 cm do cca 120 cm. Přesnost georeferencování výsledného digitálního obrazu odpovídá přesnosti mapového podkladu na glóbu. Je možné i porovnávání digitalizovaných glóbů metodou zprůhledňování jednotlivých vrstev se současnými mapovými podklady nebo s jinými starými mapami a glóby. Součástí příspěvku je i ukázka výsledků digitalizace starých glóbů a jejich zpřístupnění webovými aplikacemi. (cs)
Title
  • Digitalization method of old globes (en)
  • Metoda digitalizace starých glóbů
  • Metoda digitalizace starých glóbů (cs)
skos:prefLabel
  • Digitalization method of old globes (en)
  • Metoda digitalizace starých glóbů
  • Metoda digitalizace starých glóbů (cs)
skos:notation
  • RIV/00025615:_____/13:#0001965!RIV14-MK0-00025615
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(DF11P01OVV021)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 87665
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00025615:_____/13:#0001965
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • globe; digitalization; georeferencing (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [30B99DE32540]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Bratislava, Slovensko
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Bratislava, Slovensko
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník referátů z vědecké konference „Historické mapy“
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Talich, Milan
  • Ambrožová, Klára
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Katedra mapování a pozemkových úprav, SvF STU
https://schema.org/isbn
  • 978-80-89060-22-1
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 32 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software