About: Road to the cooperation within the IUGG: The role and present developement of scientific geodesy     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Historické úvahy se v úvodu příspěvku dotýkají prací spojených se Středoevropským stupňovým měřením. Tato doba a její stopa jsou stručně popsány se speciálním zřetelem k vývoji v naší domácí geografické lokalitě. Výklad se následně zaměřuje na období po roce 1919 a mezinárodní vědeckou spolupráci na nevládní úrovni, zejména v Mezinárodní unii geodetické a geofyzikální (MUGG). První valné shromáždění MUGG se konalo v roce 1922 v Římě. Československá republika k Unii přistoupila v roce 1924 na valném shromáždění v Madridu. Československý národní komitét geodetický a geofyzikální byl v roce 1924 nesporně již velmi aktivní. Přesvědčivě to dokazuje skutečnost, že získal pověření k uspořádání hned následujícího, tj. 3. valného shromáždění Unie. To se pak konalo v Praze v roce 1927. V příspěvku je prezentována řada historických dokumentů týkajících se tohoto shromáždění, včetně diskutovaných témat a fotografií. Zmíněni jsou národní i mezinárodní protagonisté a význačné osobnosti oné doby. Zejména je věnována pozornost geodetické sekci Unie, později známé jako Mezinárodní asociace geodézie (IAG). Národní organizační struktura geodézie je rovněž nastíněna jako důležitý faktor, který ovlivňuje úroveň zapojení země do mezinárodní vědecké spolupráce. Úvahy zasahují postupně až do období Mezinárodního geofyzikálního roku v roce 1957 a dále do období využívání umělých družic v geodézii. Tento pokrok spolu s novým zájmem o matematické a fyzikální základy geodézie je jasně zřetelný v následném vývoji geodézie. Příspěvek pak tento pohled rozvíjí z domácího i mezinárodního hlediska, zmiňuje se i o reformách struktury IAG a současných trendech.
  • Historické úvahy se v úvodu příspěvku dotýkají prací spojených se Středoevropským stupňovým měřením. Tato doba a její stopa jsou stručně popsány se speciálním zřetelem k vývoji v naší domácí geografické lokalitě. Výklad se následně zaměřuje na období po roce 1919 a mezinárodní vědeckou spolupráci na nevládní úrovni, zejména v Mezinárodní unii geodetické a geofyzikální (MUGG). První valné shromáždění MUGG se konalo v roce 1922 v Římě. Československá republika k Unii přistoupila v roce 1924 na valném shromáždění v Madridu. Československý národní komitét geodetický a geofyzikální byl v roce 1924 nesporně již velmi aktivní. Přesvědčivě to dokazuje skutečnost, že získal pověření k uspořádání hned následujícího, tj. 3. valného shromáždění Unie. To se pak konalo v Praze v roce 1927. V příspěvku je prezentována řada historických dokumentů týkajících se tohoto shromáždění, včetně diskutovaných témat a fotografií. Zmíněni jsou národní i mezinárodní protagonisté a význačné osobnosti oné doby. Zejména je věnována pozornost geodetické sekci Unie, později známé jako Mezinárodní asociace geodézie (IAG). Národní organizační struktura geodézie je rovněž nastíněna jako důležitý faktor, který ovlivňuje úroveň zapojení země do mezinárodní vědecké spolupráce. Úvahy zasahují postupně až do období Mezinárodního geofyzikálního roku v roce 1957 a dále do období využívání umělých družic v geodézii. Tento pokrok spolu s novým zájmem o matematické a fyzikální základy geodézie je jasně zřetelný v následném vývoji geodézie. Příspěvek pak tento pohled rozvíjí z domácího i mezinárodního hlediska, zmiňuje se i o reformách struktury IAG a současných trendech. (cs)
  • Historical considerations in this contribution are motivated by the start of the work concerning the Central European Grade Measurements. This time and its trace are briefly described with a particular view to the Bohemian Crown Lands. The contribution then focuses on the period after 1919 and an international scientific cooperation on a non-governmental level, mainly within the International Union of Geodesy and Geophysics. The Czech National Committee of Geodesy and Geophysics was quite active and already the 3rd General Assembly of the Union was held in Prague in 1927 (after Rome and Madrid). Number of historical documents concerning this meeting is presented in this connection, including topics discussed and photographs. Also the international and Czech national protagonists and figures of that time are mentioned. Particular attention is paid to geodesy section of the Union later known as the International Association of Geodesy (IAG). The national organizational structure in geodesy is outlined too as an important factor that affects the level of country involvement in the international scientific cooperation. The considerations extend to the International Geophysical Year in 1957 and the advent of artificial satellites. This progress together with a new interest in mathematical and physical foundations of geodesy is clearly apparent in the subsequent development of geodesy. National as well as international aspects are considered and also the IAG reforms and contemporary trends are mentioned. (en)
Title
  • Road to the cooperation within the IUGG: The role and present developement of scientific geodesy (en)
  • Cesta ke spolupráci s MUGG: role a současný vývoj vědecké geodézie
  • Cesta ke spolupráci s MUGG: role a současný vývoj vědecké geodézie (cs)
skos:prefLabel
  • Road to the cooperation within the IUGG: The role and present developement of scientific geodesy (en)
  • Cesta ke spolupráci s MUGG: role a současný vývoj vědecké geodézie
  • Cesta ke spolupráci s MUGG: role a současný vývoj vědecké geodézie (cs)
skos:notation
  • RIV/00025615:_____/12:#0001835!RIV13-MSM-00025615
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 126561
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00025615:_____/12:#0001835
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • international scientific cooperation on a non-governmental level; International Union of Geodesy and Geophysics; history and structure of the International Association of Geodesy; mission of the IAG; geodesy and its mathematical and physical foundations (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [4D5038DE7736]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Kočovce
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Bratislava
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • 60 rokov pôsobenia Katedry geodetických základov 1952 - 2012
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Holota, Petr
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Slovenská technická univerzita v Bratislave, Stavebná fakulta, Katedra geodetických základov
https://schema.org/isbn
  • 978-80-227-3843-9
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software