About: MORBIDITY OF CHILDREN IN THE DISTRICTS OF TEPLICE AND PRACHATICE: A LONGITUDINAL ECOLOGIC STUDY     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The longitudinal ecologic study launched in 1994 in the frame of Teplice Program aimed at comparing morbidity of children born and living in the districts of Teplice (TE) and Prachatice (PRA) that differed by levels of air pollution. The lists of all illnesses of 960 children (born 1994-1998) in the period since birth to 10 years of age were obtained from pediatric medical records. From 26,771 diagnoses (in ICD-10 codes) there were 34,7% dg of upper respiratory infections (URI, J00-02, J06), 11,3% of tonsillitis, 10,2% of influenza, 9,4% of bronchitis, 8,9% of laryngitis and tracheitis, 2,7% of otitis media a 0,5% of pneumonia. The more polluted district of Teplice was divided into two parts: TE-city and TE-district apart the city. The cumulative incidence of illnesses (100 children/10 years) was 2,212 in TE-city and 2,192 in PRA. The spectra of morbidity (% of particular diagnoses) were compared in the ages 0-2, 2-6 and 6-10 years. In PRA children in all age groups there was a higher incidence rate of URI than in TE-city and next most frequent dg were tonsillitis, influenza and bronchitis. The relative incidence of URI in children in TE-city was lower and in all ages there were the highest relative incidence of laryngitis/tracheitis and influenza, and in the age 0-2 years also of pneumonia and otitis media. The respiratory morbidity spectrum in children living in TE-district with a high relative incidence of URI and a low incidence of laryngitis and tracheitis is similar to the spectrum seen in PRA, and the incidence of pneumonia and otitis media at the age 0-2 years is similar to that in TE-city. (en)
  • Cílem longitudinální ekologické studie zahájené v roce 1994 v rámci Programu Teplice bylo porovnat nemocnost dětí narozených a žijících v okresech Teplice (TE) a Prachatice (PRA), které se lišily úrovní znečištění ovzduší. Pro 960 dětí narozených v letech 1994-1998 byly z pediatrické dokumentace získány údaje o prodělaných akutních onemocněních v období od narození do věku 10 let v kódech MKN 10. Z celkového počtu 26 771 diagnóz akutních onemocnění zaujímaly 34,7% záněty horních cest dýchacích (J00-02, J06), 11.3% tonzilitis, 10,2% chřipka, 9,4% bronchitis, 8,9% laryngitis a tracheitis, 2,7% otitis media a 0,5% pneumonie. Okres Teplice byl rozdělen na dvě oblasti TE-město a TE-okres bez okresního města. Kumulativní incidence sledovaných onemocnění (na 100 dětí10 let) byla 2 212 v TE-město a 2 192 v PRA. Spektrum nemocnosti (procentuální zastoupení onemocnění) bylo porovnáno ve věkových skupinách 0-2, 2-6 a 6-10 let. V okrese Prachatice byl ve všech věkových kategoriích výrazně vyšší relativní výskyt onemocnění HCD než v TE-město, a další tři nejčastější onemocnění byly tonzilitis, chřipka a bronchitis. U dětí v TE-město bylo relativní zastoupení HCD nižší a ve všech věkových kategoriích byla ze 3 porovnávaných oblastí relativně nejčastější dg laryngitis a tracheitis a chřipky, a ve věkové skupině 0-2 roky dg pneumonie a otitis media. Spektrum onemocnění dětí v TE-okres se vysokým výskytem zánětů horních cest dýchacích a nízkým výskytem laryngitidy a tracheitidy podobá spektru onemocnění dětí v okrese Prachatice. Tyto závěry byly potvrzeny i analýzou absolutních incidencí onemocnění v každém roce života dětí. Lze tedy uzavřít, že děti žijící v městském prostředí okresního města více znečištěného okresu Teplice měly více závažnějších respiračních onemocnění než děti žijící v čištějším venkovském okrese Prachatice, kde převažovaly záněty horních cest dýchacích.
  • Cílem longitudinální ekologické studie zahájené v roce 1994 v rámci Programu Teplice bylo porovnat nemocnost dětí narozených a žijících v okresech Teplice (TE) a Prachatice (PRA), které se lišily úrovní znečištění ovzduší. Pro 960 dětí narozených v letech 1994-1998 byly z pediatrické dokumentace získány údaje o prodělaných akutních onemocněních v období od narození do věku 10 let v kódech MKN 10. Z celkového počtu 26 771 diagnóz akutních onemocnění zaujímaly 34,7% záněty horních cest dýchacích (J00-02, J06), 11.3% tonzilitis, 10,2% chřipka, 9,4% bronchitis, 8,9% laryngitis a tracheitis, 2,7% otitis media a 0,5% pneumonie. Okres Teplice byl rozdělen na dvě oblasti TE-město a TE-okres bez okresního města. Kumulativní incidence sledovaných onemocnění (na 100 dětí10 let) byla 2 212 v TE-město a 2 192 v PRA. Spektrum nemocnosti (procentuální zastoupení onemocnění) bylo porovnáno ve věkových skupinách 0-2, 2-6 a 6-10 let. V okrese Prachatice byl ve všech věkových kategoriích výrazně vyšší relativní výskyt onemocnění HCD než v TE-město, a další tři nejčastější onemocnění byly tonzilitis, chřipka a bronchitis. U dětí v TE-město bylo relativní zastoupení HCD nižší a ve všech věkových kategoriích byla ze 3 porovnávaných oblastí relativně nejčastější dg laryngitis a tracheitis a chřipky, a ve věkové skupině 0-2 roky dg pneumonie a otitis media. Spektrum onemocnění dětí v TE-okres se vysokým výskytem zánětů horních cest dýchacích a nízkým výskytem laryngitidy a tracheitidy podobá spektru onemocnění dětí v okrese Prachatice. Tyto závěry byly potvrzeny i analýzou absolutních incidencí onemocnění v každém roce života dětí. Lze tedy uzavřít, že děti žijící v městském prostředí okresního města více znečištěného okresu Teplice měly více závažnějších respiračních onemocnění než děti žijící v čištějším venkovském okrese Prachatice, kde převažovaly záněty horních cest dýchacích. (cs)
Title
  • MORBIDITY OF CHILDREN IN THE DISTRICTS OF TEPLICE AND PRACHATICE: A LONGITUDINAL ECOLOGIC STUDY (en)
  • Nemocnost dětí v okresech Teplice a Prachatice: longitudinální ekologická studie.
  • Nemocnost dětí v okresech Teplice a Prachatice: longitudinální ekologická studie. (cs)
skos:prefLabel
  • MORBIDITY OF CHILDREN IN THE DISTRICTS OF TEPLICE AND PRACHATICE: A LONGITUDINAL ECOLOGIC STUDY (en)
  • Nemocnost dětí v okresech Teplice a Prachatice: longitudinální ekologická studie.
  • Nemocnost dětí v okresech Teplice a Prachatice: longitudinální ekologická studie. (cs)
skos:notation
  • RIV/00023884:_____/12:#0005431!RIV14-MZ0-00023884
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • N
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 5
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 153723
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023884:_____/12:#0005431
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • birth cohort, children, respiratory, incidence, allergic rhinitis, laryngitis, b (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [336C9614B669]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Ochrana ovzduší
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 24
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Průcha, Miroslav
issn
  • 1211-0337
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software