About: Bolest, kouření a nikotin     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Although both pain and smoking are very common and worldwide prevalent, we have only a little information about their relationship. Present knowledge indicates the higher frequency and intensity of both chronic (namely musculosceletal) and acute (postoperative) pain among smokers. A dose-response relationships (according to number of daily smoking cigarettes and years of smoking), an earlier smoking debut, and frequency of pain were described. Even exposure of both non-smokers and smokers to passive smoking was associated with significant increasing of pain frequency. In contrast to the epidemiology, experimental and clinical studies described the analgetic effect of treatment by single nicotin. Some clinical studies indicated that products of nicotin replacement therapy used for moderating withdrawal symptoms during smoking cessation had analgetic effects and decreased the amount of opioids in post-operative analgetic treatment. Presently, the routine treatment of post-operative pain by nicotine cannot be recommended. Before the possible using of nicotine for post-operative pain treatment it is necessary to study in more detail the differences between smokers and non-smokers, men and women, associations between dose and effect, speed of distribution (fast vs. slow) and other affecting factors. (en)
  • Ačkoliv bolest i kouření jsou velmi běžné a celosvětově rozšířené, je stále dost málo známo o jejich vztahu. Dosavadní poznatky nasvědčují tomu, že kuřáci mají častější výskyt bolestí jak chronických (zejména myoskeletálních), tak akutních v pooperačním období. U aktivních kuřáků byly nalezeny vztahy mezi dávkou (počtem denně vykouřených cigaret a dobou kouření), začátkem pravidelného kouření v mladším věku a výskytem bolesti. Výskyt bolesti byla dokonce signifikantně vyšší i při expozicí nekuřáků i kuřáků pasivnímu kouření. V kontrastu s epidemiologickými studiemi, experimentální i klinické studie většinou prokázaly analgetický účinek při podání samotného nikotinu. Některé klinické studie potvrdily, že přípravky náhradní nikotinové terapie, které se běžně používají pro mírnění abstinenčních příznaků při odvykání kouření, mají analgetické účinky a snižují spotřebu opioidních analgetik při léčbě pooperačních bolestí. V současné době však není ještě možné doporučit rutinní užívání nikotinu k pooperační léčbě bolesti. Pro případné širší terapeutické využití nikotinu v léčbě pooperační bolesti je třeba ještě podrobněji studovat rozdíly mezi kuřáky a nekuřáky, muži a ženami, souvislosti mezi dávkou a účinkem, rychlostí distribuce (rychlá versus pomalá) a další ovlivňující faktory.
  • Ačkoliv bolest i kouření jsou velmi běžné a celosvětově rozšířené, je stále dost málo známo o jejich vztahu. Dosavadní poznatky nasvědčují tomu, že kuřáci mají častější výskyt bolestí jak chronických (zejména myoskeletálních), tak akutních v pooperačním období. U aktivních kuřáků byly nalezeny vztahy mezi dávkou (počtem denně vykouřených cigaret a dobou kouření), začátkem pravidelného kouření v mladším věku a výskytem bolesti. Výskyt bolesti byla dokonce signifikantně vyšší i při expozicí nekuřáků i kuřáků pasivnímu kouření. V kontrastu s epidemiologickými studiemi, experimentální i klinické studie většinou prokázaly analgetický účinek při podání samotného nikotinu. Některé klinické studie potvrdily, že přípravky náhradní nikotinové terapie, které se běžně používají pro mírnění abstinenčních příznaků při odvykání kouření, mají analgetické účinky a snižují spotřebu opioidních analgetik při léčbě pooperačních bolestí. V současné době však není ještě možné doporučit rutinní užívání nikotinu k pooperační léčbě bolesti. Pro případné širší terapeutické využití nikotinu v léčbě pooperační bolesti je třeba ještě podrobněji studovat rozdíly mezi kuřáky a nekuřáky, muži a ženami, souvislosti mezi dávkou a účinkem, rychlostí distribuce (rychlá versus pomalá) a další ovlivňující faktory. (cs)
Title
  • Bolest, kouření a nikotin
  • Bolest, kouření a nikotin (cs)
  • Pain, smoking and nicotine (en)
skos:prefLabel
  • Bolest, kouření a nikotin
  • Bolest, kouření a nikotin (cs)
  • Pain, smoking and nicotine (en)
skos:notation
  • RIV/00023884:_____/10:#0004191!RIV12-MZ0-00023884
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • N
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 4
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 249107
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023884:_____/10:#0004191
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • bolest, pooperační pain, postoperative pain, smoking, nicotine, possibilities of (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [E8E3AC9F0DE8]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Bolest
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 13
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Vrba, Ivan
issn
  • 1212-0634
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software