About: Využití PET a PET/CT pro plánování radioterapie: expertní zpráva IAEA 2006-2007     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Pozitronová emisní tomografie (PET) představuje významný pokrok v onkologickém zobrazování a má velký potenciál pro optimalizaci plánování radioterapie (RT) a tím i pro zlepšení výsledků léčby. Použití PET a PET/CT v plánování RT bylo přezkoumáno mezinárodním panelem. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (IAEA) uspořádala v červenci 2006 ve Vídni dvě synchronizované a překrývající se schůzky expertů z různých oblastí světa. Devět expertů a tři pracovníci IAEA vyhodnotili dostupné údaje o použití PET v plánování RT a zvážili praktické metody pro integraci do běžné praxe. Pro plánování RT je nejcennějším radiofarmakem (18)F-fluorodeoxyglukóza (FDG). Četné studie podpořily rutinní používání FDG-PET pro stanovení cílového objemu RT u nemalobuněčného karcinomu plic (NSCLC). Také existují důkazy o užitečnosti PET u nádorů hlavy a krku, u lymfomu a rakoviny jícnu a pro mnoho dalších nádorů existují slibná předběžná data. Nejlepší dostupný postup využívá integrované PET/CT snímky, získané pomocí hybridního skeneru v poloze shodné jako při RT po podání radiofarmaka podle standardizovaného protokolu, s pečlivou optimalizaci zobrazení v rámci systému plánování RT a pečlivě zvažovaných pravidel pro konturování objemu nádoru. PET skeny staršího data nebo které nebyly pořízeny v adekvátní poloze pacienta, by se měly pro účely plánování RT zopakovat. PET bude hrát stále významnější roli v plánování RT u široké škály nádorů. Při požadování PET vyšetření by si lékaři měli být vědomi jeho potenciálu pro plánování RT.
  • Pozitronová emisní tomografie (PET) představuje významný pokrok v onkologickém zobrazování a má velký potenciál pro optimalizaci plánování radioterapie (RT) a tím i pro zlepšení výsledků léčby. Použití PET a PET/CT v plánování RT bylo přezkoumáno mezinárodním panelem. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (IAEA) uspořádala v červenci 2006 ve Vídni dvě synchronizované a překrývající se schůzky expertů z různých oblastí světa. Devět expertů a tři pracovníci IAEA vyhodnotili dostupné údaje o použití PET v plánování RT a zvážili praktické metody pro integraci do běžné praxe. Pro plánování RT je nejcennějším radiofarmakem (18)F-fluorodeoxyglukóza (FDG). Četné studie podpořily rutinní používání FDG-PET pro stanovení cílového objemu RT u nemalobuněčného karcinomu plic (NSCLC). Také existují důkazy o užitečnosti PET u nádorů hlavy a krku, u lymfomu a rakoviny jícnu a pro mnoho dalších nádorů existují slibná předběžná data. Nejlepší dostupný postup využívá integrované PET/CT snímky, získané pomocí hybridního skeneru v poloze shodné jako při RT po podání radiofarmaka podle standardizovaného protokolu, s pečlivou optimalizaci zobrazení v rámci systému plánování RT a pečlivě zvažovaných pravidel pro konturování objemu nádoru. PET skeny staršího data nebo které nebyly pořízeny v adekvátní poloze pacienta, by se měly pro účely plánování RT zopakovat. PET bude hrát stále významnější roli v plánování RT u široké škály nádorů. Při požadování PET vyšetření by si lékaři měli být vědomi jeho potenciálu pro plánování RT. (cs)
  • Positron Emission Tomography (PET) is a significant advance in cancer imaging with great potential for optimizing radiation therapy (RT) treatment planning and thereby improving outcomes for patients. The use of PET and PET/CT in RT planning was reviewed by an international panel. The International Atomic Energy Agency (IAEA) organized two synchronized and overlapping consultants' meetings with experts from different regions of the world in Vienna in July 2006. Nine experts and three IAEA staff evaluated the available data on the use of PET in RT planning, and considered practical methods for integrating it into routine practice. For RT planning, (18)F fluorodeoxyglucose (FDG) was the most valuable pharmaceutical. Numerous studies supported the routine use of FDG-PET for RT target volume determination in non-small cell lung cancer (NSCLC). There was also evidence for utility of PET in head and neck cancers, lymphoma and in esophageal cancers, with promising preliminary data in many other cancers. The best available approach employs integrated PET/CT images, acquired on a dual scanner in the radiotherapy treatment position after administration of tracer according to a standardized protocol, with careful optimization of images within the RT planning system and carefully considered rules for contouring tumor volumes. PET scans that are not recent or were acquired without proper patient positioning should be repeated for RT planning. PET will play an increasing valuable role in RT planning for a wide range of cancers. When requesting PET scans, physicians should be aware of their potential role in RT planning. (en)
Title
  • Využití PET a PET/CT pro plánování radioterapie: expertní zpráva IAEA 2006-2007
  • Use of PET and PET/CT for radiation therapy planning: IAEA expert report 2006-2007 (en)
  • Využití PET a PET/CT pro plánování radioterapie: expertní zpráva IAEA 2006-2007 (cs)
skos:prefLabel
  • Využití PET a PET/CT pro plánování radioterapie: expertní zpráva IAEA 2006-2007
  • Use of PET and PET/CT for radiation therapy planning: IAEA expert report 2006-2007 (en)
  • Využití PET a PET/CT pro plánování radioterapie: expertní zpráva IAEA 2006-2007 (cs)
skos:notation
  • RIV/00023884:_____/09:#0004552!RIV12-MZ0-00023884
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • N
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 350938
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023884:_____/09:#0004552
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • positron emission tomography, PET/CT, FDG, radiotherapy planning (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • NL - Nizozemsko
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [688F9F1AA062]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Radiotherapy and Oncology
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 91
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Bělohlávek, Otakar
issn
  • 0167-8140
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software