About: Multiple sclerosis and psychiatric comorbidity     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Multiple sclerosis is a chronic neurological demyelinating disease, which is also the most common disabling neurological condition in adults of working age. A psychiatrie comorbidity in MS rises up to 48%. Wide range of psychiatric diseases can appear in MS patients, from which affective disorders are the most frequent ones. Depression is the most common with the prevalence up to 54%. The early diagnosis of the psychiatrie comorbidity and its therapy (which in the case of depression does not differ from the therapy of a primary mental illness) could improve both mental and physical condition of patients. This could then improve the patients´ quality of life. The modern brain imaging methods are able to identify the neurobiological correlates of affective symptoms and predict depression. The disease can alter the patients personality which changes their self-reflection but also their adherence to the therapy. One of frequent symptoms is also cognitive deficit, which could be present even if the brain tissue appears intact. In this case the diagnostic tool is fMRl (functional Magnetic Resonance Imaging). MS can appear in many different forms, therefore we have to think of its possible diagnosis in each case when a patient suffers from non-specific neuropsychiatric symptoms. (en)
  • Sclerosis multiplex (anglicky Multiple Sc!erosis; MS) je chronické neurologické demyelinizační onemocnění, které představuje nejrozšířenější invalidizující neurologickou chorobu dospělých v produktivním věku. Psychiatrcká komotbidita u MS dosahuje až 48%. U pacientů se může projevit široká škála psychiatrckých chorob, z nichž nejčastější jsou afektivní potuchy v čele s depresí, jež dosahuje mezi pacienty s MS až 54 % prevalence. Včasnou diagnostikou duševní komorbidity a její terapií, která se v případě deprese neliší od primárního duševního onemocnění, je možné zlepšit jak psychický, tak fyzický stav pacienta, a tím zlepšit jeho kvalitu života. Moderní zobrazovací metody mohou identifikovat neurobiologické koreláty afektivních příznaků a predikovat přítomnost deprese. V neposlední řadě je konstantním nálezem u nemocných MS kognitivní deficit, který může být přítomen i v případě, kdy se mozková tkáň jeví nepoškozená, diagnostickou metodou volby je fMRl (functional Magnetic Resonance Imaging - funkční magnetická rezonance). MS se může vyskytovat v mnoha formách a obrazech a na její možnou diagnostiku je potřeba pomyslet vždy, když pacient strádá nespecifickými psychopatologicko-neurologickými symptomy.
  • Sclerosis multiplex (anglicky Multiple Sc!erosis; MS) je chronické neurologické demyelinizační onemocnění, které představuje nejrozšířenější invalidizující neurologickou chorobu dospělých v produktivním věku. Psychiatrcká komotbidita u MS dosahuje až 48%. U pacientů se může projevit široká škála psychiatrckých chorob, z nichž nejčastější jsou afektivní potuchy v čele s depresí, jež dosahuje mezi pacienty s MS až 54 % prevalence. Včasnou diagnostikou duševní komorbidity a její terapií, která se v případě deprese neliší od primárního duševního onemocnění, je možné zlepšit jak psychický, tak fyzický stav pacienta, a tím zlepšit jeho kvalitu života. Moderní zobrazovací metody mohou identifikovat neurobiologické koreláty afektivních příznaků a predikovat přítomnost deprese. V neposlední řadě je konstantním nálezem u nemocných MS kognitivní deficit, který může být přítomen i v případě, kdy se mozková tkáň jeví nepoškozená, diagnostickou metodou volby je fMRl (functional Magnetic Resonance Imaging - funkční magnetická rezonance). MS se může vyskytovat v mnoha formách a obrazech a na její možnou diagnostiku je potřeba pomyslet vždy, když pacient strádá nespecifickými psychopatologicko-neurologickými symptomy. (cs)
Title
  • Multiple sclerosis and psychiatric comorbidity (en)
  • Sclerosis multiplex a psychiatrická komorbidita
  • Sclerosis multiplex a psychiatrická komorbidita (cs)
skos:prefLabel
  • Multiple sclerosis and psychiatric comorbidity (en)
  • Sclerosis multiplex a psychiatrická komorbidita
  • Sclerosis multiplex a psychiatrická komorbidita (cs)
skos:notation
  • RIV/00023752:_____/14:43914676!RIV15-GA0-00023752
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(GA13-23940S), P(GBP304/12/G069)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 4
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 43928
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023752:_____/14:43914676
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • psychosis; dementia; bipolar affective disorder; mania; auphoria; depression; multiple sclerosis (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [5060570EB7B1]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Psychiatrie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 18
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Görnerová, Natálie
issn
  • 1211-7579
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software