About: Stručný kognitivní test (SCOT): skríninkový nástroj k měření kognitivního postižení u pacientů se schizofrenií a bipolární afektivní poruchou (pilotní data)     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Cognitive functions and their impairment in schizophrenia and bipolar disorder have bečíme recenrly the focus of attention of researchers and clinicians. Cognirive deficit has a negarive impact on parients functioning. In our pilot study, we used original screening tool, Shon Cognitive Test (SCOT), developed and adapted from an earlier Swedish test. Study aims were to examine basic psychometric properties of SCOT, to compare results of schizophrenia and bipolar patienrs with those obtained from healthy controls, and to correlate SCOT scores with the PANSS cognitive subscale (PANSS-cog) and Global Assessment of Functioning (GAF). Study sample consisred of 30 parients and 25 control subjects. The results showed that patients had significanrly lower SCOT scores as compared to conrrols (p < 0.001). Furrherrnore, in the parients group SCOT score correlated significantly with the PANSS-cog (p = 0.009) and GAF (p = 0.017). SCOT also yielded good reliability (split-half reliability 0.780). Using cut-off score of 14 to delineate cognitive impairment, sensitiviry, specificity, positive and negative prediction values resulted in the most optimal parameters. Our pilot study confirmed that SCOT can be easily administered in the clinical setting (testing and evaluation takes up to 10 minutes), the test showed constructive validity (testing of memory, execurive functions, and abstracrion), convergent validity (correlation with the PANSS-cog), and ecological validity (correlation with GAF), with a good reliability. In order to definitely assess contribution ofSCOT, a representative sample of schizophrenia and bipolar patienrs who will be tested also with standard neuropsychological measures to verify cognitive deficit, is needed. (en)
  • Kognitivní funkce a jejich deficit u schizofrenie a bipolární poruchy jsou v posledních letech v centru pozornosti výzkumníků a kliniků, protože je prokázán jejich negativní dopad na funkční schopnosti pacientů. Vnaší pilotní studii jsme použili originální skríninkový nástroj, Stručný kognitivní test (SCOT), který jsme vyvinuli adaptací původního švédského testu. Cílem studie bylo ověřit základní psychometrické vlastnosti testu SCOT, porovnat výkon pacientů se schizofrenií a bipolární poruchou se zdravými kontrolami a korelovat SCOT skór s kognitivní subškálou PANSS (PANSS-kog) a Škálou celkového fungování (Global Assessment ofFunctioning; GAF). Do studie bylo zařazeno celkem 30 pacientů a 25 zdravých kontrol. Výsledky prokázaly, že ve srovnání s kontrolami byl skór pacientů v testu SCOT významně nižší (p < 0,001). SCOT skór ve skupině pacientů dále významně koreloval se subškálou PANSS-kog (p = 0,009) i se škálou GAF (p = 0,017). SCOT prokázal rovněž dobrou reliabilitu (split-half reliabilita činila 0,780). Při použití skóru 14 pro hranici detekce kognitivního postižení dosáhla senzitivita, specificita, pozitivní a negativní prediktivní hodnota nejlepších parametrů. V naší pilotní studii jsme prokázali, že SCOT lze snadno administrovat v klinické praxi (testování i vyhodnocení netrvá déle než 10 minut), test vykazuje konstrukční validitu (testování paměti, exekutivních funkcí a abstrakce), konvergentní validitu (korelace s kognitivním faktorem PANSS-kog) a ekologickou validitu (korelace se škálou celkového fungování GAF), s dobrou reliabilitou. K definitivnímu zhodnocení přínosu testu SCOT je zapotřebí reprezentativní soubor pacientů se schizofrenií a bipolární afektivní poruchou, kteří budou rovněž testováni standardním neuropsychologickým vyšetřením k potvrzení přítomnosti kognitivního deficitu.
  • Kognitivní funkce a jejich deficit u schizofrenie a bipolární poruchy jsou v posledních letech v centru pozornosti výzkumníků a kliniků, protože je prokázán jejich negativní dopad na funkční schopnosti pacientů. Vnaší pilotní studii jsme použili originální skríninkový nástroj, Stručný kognitivní test (SCOT), který jsme vyvinuli adaptací původního švédského testu. Cílem studie bylo ověřit základní psychometrické vlastnosti testu SCOT, porovnat výkon pacientů se schizofrenií a bipolární poruchou se zdravými kontrolami a korelovat SCOT skór s kognitivní subškálou PANSS (PANSS-kog) a Škálou celkového fungování (Global Assessment ofFunctioning; GAF). Do studie bylo zařazeno celkem 30 pacientů a 25 zdravých kontrol. Výsledky prokázaly, že ve srovnání s kontrolami byl skór pacientů v testu SCOT významně nižší (p < 0,001). SCOT skór ve skupině pacientů dále významně koreloval se subškálou PANSS-kog (p = 0,009) i se škálou GAF (p = 0,017). SCOT prokázal rovněž dobrou reliabilitu (split-half reliabilita činila 0,780). Při použití skóru 14 pro hranici detekce kognitivního postižení dosáhla senzitivita, specificita, pozitivní a negativní prediktivní hodnota nejlepších parametrů. V naší pilotní studii jsme prokázali, že SCOT lze snadno administrovat v klinické praxi (testování i vyhodnocení netrvá déle než 10 minut), test vykazuje konstrukční validitu (testování paměti, exekutivních funkcí a abstrakce), konvergentní validitu (korelace s kognitivním faktorem PANSS-kog) a ekologickou validitu (korelace se škálou celkového fungování GAF), s dobrou reliabilitou. K definitivnímu zhodnocení přínosu testu SCOT je zapotřebí reprezentativní soubor pacientů se schizofrenií a bipolární afektivní poruchou, kteří budou rovněž testováni standardním neuropsychologickým vyšetřením k potvrzení přítomnosti kognitivního deficitu. (cs)
Title
  • Stručný kognitivní test (SCOT): skríninkový nástroj k měření kognitivního postižení u pacientů se schizofrenií a bipolární afektivní poruchou (pilotní data)
  • Stručný kognitivní test (SCOT): skríninkový nástroj k měření kognitivního postižení u pacientů se schizofrenií a bipolární afektivní poruchou (pilotní data) (cs)
  • Short cognitive test (SCOT): a screening instrument to measure cognitive impairment in patients with schizophrenia and bipolar disorder (a pilot study) (en)
skos:prefLabel
  • Stručný kognitivní test (SCOT): skríninkový nástroj k měření kognitivního postižení u pacientů se schizofrenií a bipolární afektivní poruchou (pilotní data)
  • Stručný kognitivní test (SCOT): skríninkový nástroj k měření kognitivního postižení u pacientů se schizofrenií a bipolární afektivní poruchou (pilotní data) (cs)
  • Short cognitive test (SCOT): a screening instrument to measure cognitive impairment in patients with schizophrenia and bipolar disorder (a pilot study) (en)
skos:notation
  • RIV/00023752:_____/13:43914445!RIV14-MZ0-00023752
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • N
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 108308
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023752:_____/13:43914445
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • screening; bipolar disorder; schizophrenia; cognitive function (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [18A99B0BEFA4]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Psychiatrie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 17
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kopeček, Miloslav
  • Látalová, Klára
  • Mohr, Pavel
  • Tuček, Jan
  • Dvořáková, Dagmar
  • Papežová, Simona
  • Zemanová, Markéta
issn
  • 1211-7579
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software