About: Osobnost mladých bezdomovců     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Objective: Homelessness is a serious social problem and complex developmental process influenced by many personal and social factors. The objective of this study is to identify personality rraits that may contribute to social decline leading to loss of home and living on the street. Metbods: The study sample consisted of 90 young homeless people, 60 men and 30 women aged 19 to 26 years, who were clients of the charity centre Naděje (Hope). The shortened version of the Eysenck Personality Questionnaire (EPQ/S) has been used to determine the structure of personality traits. Beside this instrument an in-depth interview focused on clients' life story was conducted. Results: The results showed thar young homeless considered themselves as increasingly extraverted, with a marked tendency to negative emotional experiences, wirh poor social adaptability, and indifferent to judgement from others. Conclusion: Personality characteristics of young homeless suggest an increased probability of occurrence of personality disorders including PTSD. Long-term and regular use of alcohol and illicit drugs might have impact on the above described personality characteristics. (en)
  • Cíl: Bezdomovectví je významný sociální problém, jehož rozvoj závisí na mnoha osobnostních a sociálních faktorech. Cílem výzkumu je zjištění osobnostních vlastností, které mohou přispívat k takovému sociálnímu propadu a jeho udržování. Metody: Zkoumanou skupinu tvořilo 90 mladých bezdomovců, 60 mužů a 30 žen ve věku od 19 do 26 let, kteří byli klienty denního centra charitativní organizace Naděje. Ke zjištění struktury osobnostních vlastností byla použita zkrácená verze Eysenckova osobnostního dotazníku EPQ/S a rozhovor, který se týkal životního příběhu těchto lidí. Výsledky: Z výsledků vyplývá, že se mladí bezdomovci považují za zvýšeně extravertované, s větším sklonem k negativním emočním prožitkům, sociálně neadaptibilní a lhostejné k tomu, jak je posuzují ostatní. Závěry: Uvedené charakteristiky svědčí o zvýšené pravděpodobnosti výskytu poruch osobnosti a PTSD. Osobnost mladých bezdomovců může být ovlivněna i dlouhodobým pravidelným užíváním alkoholu a nealkoholových drog.
  • Cíl: Bezdomovectví je významný sociální problém, jehož rozvoj závisí na mnoha osobnostních a sociálních faktorech. Cílem výzkumu je zjištění osobnostních vlastností, které mohou přispívat k takovému sociálnímu propadu a jeho udržování. Metody: Zkoumanou skupinu tvořilo 90 mladých bezdomovců, 60 mužů a 30 žen ve věku od 19 do 26 let, kteří byli klienty denního centra charitativní organizace Naděje. Ke zjištění struktury osobnostních vlastností byla použita zkrácená verze Eysenckova osobnostního dotazníku EPQ/S a rozhovor, který se týkal životního příběhu těchto lidí. Výsledky: Z výsledků vyplývá, že se mladí bezdomovci považují za zvýšeně extravertované, s větším sklonem k negativním emočním prožitkům, sociálně neadaptibilní a lhostejné k tomu, jak je posuzují ostatní. Závěry: Uvedené charakteristiky svědčí o zvýšené pravděpodobnosti výskytu poruch osobnosti a PTSD. Osobnost mladých bezdomovců může být ovlivněna i dlouhodobým pravidelným užíváním alkoholu a nealkoholových drog. (cs)
Title
  • Osobnost mladých bezdomovců
  • Osobnost mladých bezdomovců (cs)
  • Personality characteristics of young homeless (en)
skos:prefLabel
  • Osobnost mladých bezdomovců
  • Osobnost mladých bezdomovců (cs)
  • Personality characteristics of young homeless (en)
skos:notation
  • RIV/00023752:_____/12:43913789!RIV13-GA0-00023752
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(GAP407/10/1494)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 157213
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023752:_____/12:43913789
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • illicit drugs; alkohol; post-traumatic stress disorder; personality disorders; personality structure; homelessness (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [312FBA2C28F5]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Psychiatrie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 16
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Csémy, Ladislav
  • Marek, Jakub
  • Vágnerová, Marie
issn
  • 1211-7579
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 34 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software