About: An update on treatment of bipolar disorder with aripiprazole: expert consensus 2012     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Bipolární afektivní porucha (BAP)je chronické onemocnění s vysokou mírou komorbidity a funkčního postižení. Aripiprazol, dopaminový a serotoninový parciální agonista, je indikován k léčbě akutních manických epizod a dlouhodobé prevenci relapsů manických epizod. Článek je aktualizovaným konsenzem domácích odborníků týkající se možnosti použití aripiprazolu v léčbě BAP, s důrazem na nová data a klinické zkušenosti. Doporučené postupy řadí aripiprazol mezi léky první volby v léčbě akutních manických epizod v monoterapii. Kombinace aripiprazolu s lithiem nebo valproátem je efektivní i u jen částečných respondérů na monoterapii tymoprofylakriky. Aripiprazol je účinným i u akutních psychotických a smíšených epizod BAP a rychlých cyklérů. V prevenci relapsů snižoval počet manických relapsů, rehospitalizací a výskyt dokonaných suicidií. Aripiprazol není dostatečně účinný ani snášený v léčbě a prevenci depresivních epizod BAP. Při změně léčby na aripiprazol, kromě rebound fenoménů po vysazení předchozího antipsychorika, může u části nemocných vzniknout přechodný aktivační syndrom. Doporučuje se pomalá titrace a vysazování i nasazování anripsychorik, případně podání benzodiazepinů nebo promethazinu. Aripiprazol v monoterapii nebo kombinaci s lithiern/valproátem v dlouhodobé i krátkodobé léčbě nevyvolává nežádoucí metabolické účinky ani nezvyšuje prolaktinémii. Léčba aripiprazolem je spojena s relativně nízkým výskytem nárůstu hmotnosti. Extrapyramidové příznaky (včetně akatizie) se objevují zejména na počátku léčby aripiprazolem a mají tendenci k poklesu při dlouhodobé léčbě.
  • Bipolární afektivní porucha (BAP)je chronické onemocnění s vysokou mírou komorbidity a funkčního postižení. Aripiprazol, dopaminový a serotoninový parciální agonista, je indikován k léčbě akutních manických epizod a dlouhodobé prevenci relapsů manických epizod. Článek je aktualizovaným konsenzem domácích odborníků týkající se možnosti použití aripiprazolu v léčbě BAP, s důrazem na nová data a klinické zkušenosti. Doporučené postupy řadí aripiprazol mezi léky první volby v léčbě akutních manických epizod v monoterapii. Kombinace aripiprazolu s lithiem nebo valproátem je efektivní i u jen částečných respondérů na monoterapii tymoprofylakriky. Aripiprazol je účinným i u akutních psychotických a smíšených epizod BAP a rychlých cyklérů. V prevenci relapsů snižoval počet manických relapsů, rehospitalizací a výskyt dokonaných suicidií. Aripiprazol není dostatečně účinný ani snášený v léčbě a prevenci depresivních epizod BAP. Při změně léčby na aripiprazol, kromě rebound fenoménů po vysazení předchozího antipsychorika, může u části nemocných vzniknout přechodný aktivační syndrom. Doporučuje se pomalá titrace a vysazování i nasazování anripsychorik, případně podání benzodiazepinů nebo promethazinu. Aripiprazol v monoterapii nebo kombinaci s lithiern/valproátem v dlouhodobé i krátkodobé léčbě nevyvolává nežádoucí metabolické účinky ani nezvyšuje prolaktinémii. Léčba aripiprazolem je spojena s relativně nízkým výskytem nárůstu hmotnosti. Extrapyramidové příznaky (včetně akatizie) se objevují zejména na počátku léčby aripiprazolem a mají tendenci k poklesu při dlouhodobé léčbě. (cs)
  • Bipolar disorder (BP) is a chronic disorder with high rates of comorbidity and functional impairment. Aripiprazole, a partial dopamine and seronin agonist, is approved for treatment of acute manic episodes and in maintenance treatrnent for relapse prevention of manic episodes. The paper is an updared expert consensus on the use of aripiprazole in therapy of BP, reviewing new data and clinical experience. Treatment guidelines rank aripiprazole monotherapy among first-line drugs in the treatment of acute manic episodes. Combination of aripiprazole with lithium or valproate is effective in only parrial responders to monotherapy with mood stabilizers. Aripiprazole is also effective in acute psychotic and mixed episodes and rapid cyclers. In prophylactic treatment, aripiprazole reduced number of manic episodes, rehospitalizations and suicide rates. Aripiprazole is neither sufficiently effective not tolerated in treatment and prevention of bipolar depression. In addition to the rebound syndromes following previous anripsychoric withdrawal, switch to aripiprazole may be associated in some parients with transitory acrivarion syndrome. Slow titration up, slow tapering off, or adjuvant administration of benzodiazepines and/or promethazine are recommended. Aripiprazole in monotherapy or in combination with lithium/valproare does not induce metabolic side effects and does not increase prolactin levels. Aripiprazole treatment is associated with a relatively low risk of weight gain. Extrapyramidal symptoms (including akathisia) can be observed mostly in the beginning of treatment and tend to decline in the long-term therapy. (en)
Title
  • An update on treatment of bipolar disorder with aripiprazole: expert consensus 2012 (en)
  • Aktuální poznatky o léčbě bipolární poruchy aripiprazolem: konsenzus expertů 2012
  • Aktuální poznatky o léčbě bipolární poruchy aripiprazolem: konsenzus expertů 2012 (cs)
skos:prefLabel
  • An update on treatment of bipolar disorder with aripiprazole: expert consensus 2012 (en)
  • Aktuální poznatky o léčbě bipolární poruchy aripiprazolem: konsenzus expertů 2012
  • Aktuální poznatky o léčbě bipolární poruchy aripiprazolem: konsenzus expertů 2012 (cs)
skos:notation
  • RIV/00023752:_____/12:43913748!RIV13-MZ0-00023752
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, N
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 121503
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023752:_____/12:43913748
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • extrapyramidal symptoms; rebound; maintenance treatment; acute mania; aripiprazole; bipolar disorder (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [B7744025C1C3]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Psychiatrie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 16
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Látalová, Klára
  • Masopust, Jiří
  • Mohr, Pavel
  • Přikryl, Radovan
  • Švestka, Jaromír
issn
  • 1211-7579
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 47 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software