About: Analýza zdrojů EEG u pacientů s úzkostnými poruchami a obsedantně-kompulzivní poruchou     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Previous EEG source analysis in obsessive-compulsive disorder (OCD) revealed an increased low-frequency antiviry in mediofrontal cortex (Kopřivová et al., 2011). The aim of this study was to assess if the abnormity is OCD specific or if it is common to anxiety disorder. Using standardized low-resolution electromagnetic tomography (sLORETA) we compared EEG sources in 17 patients with generalized anxiety disorder (GAD), 17 patients with panic disorder (PD), 17 parienrs with OCD, and 53 healthy controls. Each patient group consisted of 6 drug-free and 11 SSRIs medicared participanrs. Resting-state EEG was recorded with eyes-closed from 19 scalp locations. Current density was cornpured for 8 frequency bands using sLORETA. The groups were compared by means of randomization permutation statistic. Compared to GAD and PD we found in OCD more delta activity in anrerior- and midcingulate and less alpha (in the case of PD also beta) activity especially in the right uncus and parahippocampal gyrus. Compared to controls, OCD showed more delta activity in anterior- and midcingulate whereas PD showed more alpha1 mainly in the right uncus and parahippocampal gyrus. GAD did nor differ from healthy controls but their EEG pattem was similar to those in PD. The results suggest a different neurobiological basis of OCD on one hand and PD and GAD on the other. (en)
  • Předchozí analýza zdrojů EEG u obsedantně-kompulzivní poruchy (OCO) zjistila zvýšenou nízkofrekvenční aktivitu v oblasti mediofrontální kůry (Kopřivová et al., 2011). Cílem této práce bylo zjistit, zda abnormita je specifická pro OCO, či zda je přítomna také u úzkostných poruch. Pomocí standardizované elektromagnetické tomografie s nízkým rozlišením (sLORETA) jsme porovnávali zdroje EEG u 17 pacientů s generalizovanou úzkostnou poruchou (GAO), 17 pacientů s panickou poruchou (PO), 17 pacientů s OCO a 53 zdravých kontrol. V každé skupině pacientů bylo 6 osob bez medikace a 11 užívalo léky typu SSRIs. EEG bylo snímáno v klidovém stavu a při zavřených očích z 19 lokalit na skalpu. Pomocí modelu sLORETA byla vypočtena proudová hustota pro 8 frekvenčních pásem. Skupiny byly porovnány pomocí randornizačně-permutační statistiky. U OCO jsme ve srovnání s GAO a PO zjistili více delta aktivity v předním a středním cingulu a méně alfa (v případě PO i beta) aktivity zejména v oblasti pravého uncu a parahipokampálního gyru. Ve srovnání s kontrolami měli OCO nemocní více delta aktivity v předním a středním cingulu a pacienti s PO vykazovali větší množství alfa 1 aktivity zejména v oblasti pravého uncu a parahipokampálního gyru. Pacienti s GAO se od kontrol významně nelišili, nicméně EEG vzorec byl obdobný jako u PO. Výsledky svědčí pro odlišný neurobiologický podklad OCO na jedné straně a PO a GAO na straně druhé.
  • Předchozí analýza zdrojů EEG u obsedantně-kompulzivní poruchy (OCO) zjistila zvýšenou nízkofrekvenční aktivitu v oblasti mediofrontální kůry (Kopřivová et al., 2011). Cílem této práce bylo zjistit, zda abnormita je specifická pro OCO, či zda je přítomna také u úzkostných poruch. Pomocí standardizované elektromagnetické tomografie s nízkým rozlišením (sLORETA) jsme porovnávali zdroje EEG u 17 pacientů s generalizovanou úzkostnou poruchou (GAO), 17 pacientů s panickou poruchou (PO), 17 pacientů s OCO a 53 zdravých kontrol. V každé skupině pacientů bylo 6 osob bez medikace a 11 užívalo léky typu SSRIs. EEG bylo snímáno v klidovém stavu a při zavřených očích z 19 lokalit na skalpu. Pomocí modelu sLORETA byla vypočtena proudová hustota pro 8 frekvenčních pásem. Skupiny byly porovnány pomocí randornizačně-permutační statistiky. U OCO jsme ve srovnání s GAO a PO zjistili více delta aktivity v předním a středním cingulu a méně alfa (v případě PO i beta) aktivity zejména v oblasti pravého uncu a parahipokampálního gyru. Ve srovnání s kontrolami měli OCO nemocní více delta aktivity v předním a středním cingulu a pacienti s PO vykazovali větší množství alfa 1 aktivity zejména v oblasti pravého uncu a parahipokampálního gyru. Pacienti s GAO se od kontrol významně nelišili, nicméně EEG vzorec byl obdobný jako u PO. Výsledky svědčí pro odlišný neurobiologický podklad OCO na jedné straně a PO a GAO na straně druhé. (cs)
Title
  • Analýza zdrojů EEG u pacientů s úzkostnými poruchami a obsedantně-kompulzivní poruchou
  • Analýza zdrojů EEG u pacientů s úzkostnými poruchami a obsedantně-kompulzivní poruchou (cs)
  • EEG source analysis in patients with anxiety disorders and obsessive-compulsive disorder (en)
skos:prefLabel
  • Analýza zdrojů EEG u pacientů s úzkostnými poruchami a obsedantně-kompulzivní poruchou
  • Analýza zdrojů EEG u pacientů s úzkostnými poruchami a obsedantně-kompulzivní poruchou (cs)
  • EEG source analysis in patients with anxiety disorders and obsessive-compulsive disorder (en)
skos:notation
  • RIV/00023752:_____/11:00001154!RIV12-MZ0-00023752
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(1M0517), P(NT11226), S
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • Suppl. 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 186193
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023752:_____/11:00001154
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • standardized low-resolution electromagnetic tomography (sLORETA); generalized anxiery disorder (GAO); panic disorder (PO); obsessive-cornpulsive disorder (OCO) (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [9B1A8E5A89DF]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Psychiatrie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 15
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Brunovský, Martin
  • Horáček, Jiří
  • Kopřivová, Jana
  • Praško, Ján
  • Raszka, Michal
  • Šóš, Peter
issn
  • 1211-7579
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 19 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software