About: Oddálení léčby u pacientů s panickou poruchou     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Patients suffering from panic disorder and agoraphobia with panic disorder are often being treated only after a long period of time since the onset of the first symptoms. There are a few factors that probably contribute to this treatment delay: fear of being labelled with a psychiatric diagnosis, attributing the physical symptoms to a somatic disease, or an attempt to treat themselves with their own force of will. It appears that this delay could have an impact on the treatment success. Delay of adequate treatment is connected to chronification of the problems. The goal of this study was to determine weather there is a treatment delay present in the patients treated for panic disorder and agoraphobia at the Psychiatric Centre Prague and whether this delay could be connected to the treatment effectivity Another goal was to find out whether the patients were afraid of being labelled by a psychiatric diagnosis, and if so, whether this fear has any influence on seeking adequate treatment. This is a retrospective study of patients with diagnosis F41.0 Panic disorder and F40.01 Agoraphobia with panic disorder. We observed the correlation between demographic data and treatment delay, as well as treatment effectivity measured in Becks scale of anxiety and depression. Using patient questionnaires we acquired data about their subjective view on stig-matization and fear of social isolation. Data show that patients with panic disorder delay treatment approximately 2,66 yrs from the appearance of first symptoms. 90% of the patients who filled in the questionnaire state they have fear of stigmatization by mental illness. V3 of the patients describe real stigmatization. (en)
  • Pacienti trpící panickou poruchou a agorafobií s panickou poruchou jsou často léčeni až po dlouhém časovém odstupu od vzniku prvních příznaků. Na oddálení začátku léčby se pravděpodobně podílí více faktorů: obava z nálepkování psychiatrickou diagnózou, přisuzování tělesných příznaků somatické nemoci nebo snaha vyléčit se vlastními silami a vůlí. Zdá se, že toto oddálení může mít vliv na úspěšnost léčby. Oddalování přiměřené terapie je spojeno s chronifikací potíží. Cílem této práce bylo zjistit, zda dochází k opoždění léčby u pacientů léčených pro panickou poruchu a agorafobii v Psychiatrickém centru Praha a zda toto opoždění může souviset s efektivitou léčby. Dalším úkolem bylo zjistit, v jaké míře se pacienti obávají značkování psychiatrickou nálepkou, a pokud ano, zda tato obava má vliv na vyhledání adekvátní léčby. Jedná se o retrospektivní studii u pacientů s diagnózou F41.0 panická porucha a F40.01 agorafobie s panickou poruchou. Sledovali jsme jak souvislost mezi demografickými údaji a oddálením léčby, tak efektivitu léčby měřenou hodnotami v Beckových stupnicích úzkosti a deprese. Pomocí dotazníku rozeslaného mezi pacienty byly získány údaje o jejich subjektivním pohledu na značkování a o obavách z odsouzení okolím. Data ukazují, že pacienti trpící panickou poruchou odloží léčbu v průměru o 2,66 roku od objevení se prvních příznaků poruchy. Z toho 90 % pacientů, kteří odpověděli na dotazník, uvádí, že má strach ze stigmatizace psychickou poruchou. Skutečné značkování v dotazníku popisuje až jedna třetina všech dotázaných pacientů.
  • Pacienti trpící panickou poruchou a agorafobií s panickou poruchou jsou často léčeni až po dlouhém časovém odstupu od vzniku prvních příznaků. Na oddálení začátku léčby se pravděpodobně podílí více faktorů: obava z nálepkování psychiatrickou diagnózou, přisuzování tělesných příznaků somatické nemoci nebo snaha vyléčit se vlastními silami a vůlí. Zdá se, že toto oddálení může mít vliv na úspěšnost léčby. Oddalování přiměřené terapie je spojeno s chronifikací potíží. Cílem této práce bylo zjistit, zda dochází k opoždění léčby u pacientů léčených pro panickou poruchu a agorafobii v Psychiatrickém centru Praha a zda toto opoždění může souviset s efektivitou léčby. Dalším úkolem bylo zjistit, v jaké míře se pacienti obávají značkování psychiatrickou nálepkou, a pokud ano, zda tato obava má vliv na vyhledání adekvátní léčby. Jedná se o retrospektivní studii u pacientů s diagnózou F41.0 panická porucha a F40.01 agorafobie s panickou poruchou. Sledovali jsme jak souvislost mezi demografickými údaji a oddálením léčby, tak efektivitu léčby měřenou hodnotami v Beckových stupnicích úzkosti a deprese. Pomocí dotazníku rozeslaného mezi pacienty byly získány údaje o jejich subjektivním pohledu na značkování a o obavách z odsouzení okolím. Data ukazují, že pacienti trpící panickou poruchou odloží léčbu v průměru o 2,66 roku od objevení se prvních příznaků poruchy. Z toho 90 % pacientů, kteří odpověděli na dotazník, uvádí, že má strach ze stigmatizace psychickou poruchou. Skutečné značkování v dotazníku popisuje až jedna třetina všech dotázaných pacientů. (cs)
Title
  • Oddálení léčby u pacientů s panickou poruchou
  • Oddálení léčby u pacientů s panickou poruchou (cs)
  • Treatment delay in patients with panic disorder (en)
skos:prefLabel
  • Oddálení léčby u pacientů s panickou poruchou
  • Oddálení léčby u pacientů s panickou poruchou (cs)
  • Treatment delay in patients with panic disorder (en)
skos:notation
  • RIV/00023752:_____/10:00001237!RIV12-MZ0-00023752
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 276357
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023752:_____/10:00001237
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • panic disorder; agoraphobia; treatment delay; stigmatisation (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [5B14747DA575]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Česká a slovenská psychiatrie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 106
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Praško, Ján
  • Raszka, Michal
  • Adamcová, Katarína
issn
  • 1212-0383
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software