About: Melatonin a léčba nespavosti     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Melatonin, hormon produkovaný epifýzou v nočních hodinách, se u člověka uplatňuje jako časovač biologických rytmů a jako signál, který ohlašuje příchod spánku. Změněná úroveň sekrece a hladiny melatoninu byla zjištěna u různých psychiatrických poruch, jako je unipolární a bipolární deprese, sezonní afektivní porucha, bulimie, anorexie, panická porucha a obsedantně kompulzivní porucha. Nízké hladiny melatoninu byly rovněž pozorovány u pacientů se schizofrenií. Se stoupajícím věkem produkce melatoninu klesá a zvyšuje se prevalence spánkových poruch, zejména nespavosti. V souvislosti s diagnostikou a terapií spánkových obtíží bývá jako dominující syndrom stále častěji popisován pocit nedostatečného osvěžení (vnímání nízké kvality spánku) a následně snížená aktivita ve dne. Melatonin může být užitečnou léčivou látkou v terapii poruch cirkadiánních rytmů, jako je syndrom změny časových pásem (jet-lag syndrome), zkracuje latenci usnutí a zároveň zlepšuje délku a kvalitu spánku. Melatonin může být rovněž využit jako krátkodobé hypnotikum u schizofrenních pacientů s nespavostí. Nízká produkce a sekrece melatoninu v noci byla prokázána u starších osob trpících nespavostí a jeho podávání se osvědčilo při léčbě spánkových obtíží u těchto pacientů. Ve srovnání s běžně předepisovanými látkami ze skupiny hypnotik, jako jsou benzodiazepiny a %22Z%22 hypnotika (zolpidem, zopiklon), má melatonin několik klinicky významných předností, jednak nezpůsobuje ranní otupělost ani syndrom z odnětí, jednak není návykový.
  • Melatonin, hormon produkovaný epifýzou v nočních hodinách, se u člověka uplatňuje jako časovač biologických rytmů a jako signál, který ohlašuje příchod spánku. Změněná úroveň sekrece a hladiny melatoninu byla zjištěna u různých psychiatrických poruch, jako je unipolární a bipolární deprese, sezonní afektivní porucha, bulimie, anorexie, panická porucha a obsedantně kompulzivní porucha. Nízké hladiny melatoninu byly rovněž pozorovány u pacientů se schizofrenií. Se stoupajícím věkem produkce melatoninu klesá a zvyšuje se prevalence spánkových poruch, zejména nespavosti. V souvislosti s diagnostikou a terapií spánkových obtíží bývá jako dominující syndrom stále častěji popisován pocit nedostatečného osvěžení (vnímání nízké kvality spánku) a následně snížená aktivita ve dne. Melatonin může být užitečnou léčivou látkou v terapii poruch cirkadiánních rytmů, jako je syndrom změny časových pásem (jet-lag syndrome), zkracuje latenci usnutí a zároveň zlepšuje délku a kvalitu spánku. Melatonin může být rovněž využit jako krátkodobé hypnotikum u schizofrenních pacientů s nespavostí. Nízká produkce a sekrece melatoninu v noci byla prokázána u starších osob trpících nespavostí a jeho podávání se osvědčilo při léčbě spánkových obtíží u těchto pacientů. Ve srovnání s běžně předepisovanými látkami ze skupiny hypnotik, jako jsou benzodiazepiny a %22Z%22 hypnotika (zolpidem, zopiklon), má melatonin několik klinicky významných předností, jednak nezpůsobuje ranní otupělost ani syndrom z odnětí, jednak není návykový. (cs)
  • Melatonin, the hormone produced nocturnally by the pineal gland, serves as a circadian time cue and sleep-anticipating signal in humans. Altered secretory patterns and levels of melatonin have been found in various psychiatric disorders such as unipolar and bipolar depression, seasonal affective disorder, bulimia, anorexia, panic disorder, and obsessive compulsive disorder. Low melatonin levels have also been observed in patients with schizophrenia. With age, melatonin production declines and the prevalence of sleep disorders, particularly insomnia, increases. Non-restorative sleep (perceived poor quality of sleep) and subsequently poor daytime functioning are increasingly recognized as a leading syndrome in the diagnostic and therapeutic process of insomnia complaints. Melatonin can be a useful therapeutic agent in the treatment of circadian phase disorders such as jet lag and increases the speed of falling asleep, as well as sleep duration and quality. Melatonin may be also a useful short-acting hypnotic for schizophrenic patients with insomnia. Low nocturnal melatonin production and secretion have been reported in elderly insomniacs, and exogenous melatonin has proved effective in treating sleep disturbances in these patients. In comparison to a number of sleep-promoting agents that are usually prescribed, such as benzodiazepines and Z-drugs (zolpidem and zopiclon belonging to the latter ones), melatonin has several advantages of clinical relevance: it does not cause either Hannover or withdrawal effects and is devoid of any addictive potential. (en)
Title
  • Melatonin a léčba nespavosti
  • Melatonin a léčba nespavosti (cs)
  • Melatonin and treatment of insomnia (en)
skos:prefLabel
  • Melatonin a léčba nespavosti
  • Melatonin a léčba nespavosti (cs)
  • Melatonin and treatment of insomnia (en)
skos:notation
  • RIV/00023752:_____/08:00001204!RIV12-MSM-00023752
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(1M0517), S
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 378394
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023752:_____/08:00001204
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • melatonin; sleep disorders; circadian rhythms (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [89119B374A89]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Remedia
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 18
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Praško, Ján
issn
  • 0862-8947
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software