About: Vliv perinatální zánětlivé reakce na rozvoj psychóze podobného chování     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Klinické studie dokumentují zvýšené riziko vzniku schizofrenie ve vztahu k infekci matky během těhotenství nebo u novorozenců s infekčním onemocněním v anamnéze. V této studii je sledování účinku infekce na vývoj mozku založeno na stimulaci potkaních samic 18. a 19. den březosti lipopolysacharidem (LPS; 0,5 mg/kg, s.c.) ve srovnání s LPS (2 mg/kg) podaným i.p. 1krát denně 5.-9. postnatální den (PD 5-9). Rozvoj poškození a jeho následky jsme hodnotili z hlediska ovlivnění růstu, chování (?open field? test, test prepulzní inhibice akustické úlekové reakce - PPI/ASR) v období maturace (PD 50) a z hlediska histopatologických změn mozku. Subchronická postnatální aplikace LPS indukovala zpomalený růst mláďat, deficit PPI a histopatologické změny hipokampu. Naopak mláďata LPS matek vykazovala hyperlokomoci a zvýšenou ASR. Tato zjištění svědčí pro rozdílnou vulnerabilitu vyvíjejícího se mozku k infekčnímu zánětu jako rizikovému faktoru pro vznik a rozvoj psychotického chování.
  • Klinické studie dokumentují zvýšené riziko vzniku schizofrenie ve vztahu k infekci matky během těhotenství nebo u novorozenců s infekčním onemocněním v anamnéze. V této studii je sledování účinku infekce na vývoj mozku založeno na stimulaci potkaních samic 18. a 19. den březosti lipopolysacharidem (LPS; 0,5 mg/kg, s.c.) ve srovnání s LPS (2 mg/kg) podaným i.p. 1krát denně 5.-9. postnatální den (PD 5-9). Rozvoj poškození a jeho následky jsme hodnotili z hlediska ovlivnění růstu, chování (?open field? test, test prepulzní inhibice akustické úlekové reakce - PPI/ASR) v období maturace (PD 50) a z hlediska histopatologických změn mozku. Subchronická postnatální aplikace LPS indukovala zpomalený růst mláďat, deficit PPI a histopatologické změny hipokampu. Naopak mláďata LPS matek vykazovala hyperlokomoci a zvýšenou ASR. Tato zjištění svědčí pro rozdílnou vulnerabilitu vyvíjejícího se mozku k infekčnímu zánětu jako rizikovému faktoru pro vznik a rozvoj psychotického chování. (cs)
  • Clinic studies correlate a higher risk of schizophrenia with the appearence of maternal infection during pregnancy of newborns exposed to infectious. Our animal model of pre/perinatal infection was based on systemic administration of bacterial agent (endotoxin, lipopolysaccharide, LPS) to pregnant rats (embryonic day - /ED/ 18-19; dose 0,5 mg/kg s.c.) in comparison to neonatal subchronic administration when male rat pups received LPS in dose 2 mg/kg/day i.p. during postnatal days 5-9 (PD 5-9). The rats were observed during an early postpubertal period (PD 50) in relation to persisting morphological damages and behaviour, exhibiting tight relationships to behavioural changes in schizophrenia (open field test, prepulse inhibition). Postnatal LPS stimulation induced growth retardation until weaning, deficit in prepulse inhibition and changes in hippocampal morphology. The maternal infection affected offspring developmental milestones; in early adult males expressed hyperlocomotion and higher baseline of acoustic starte reaction. These findings document different vulnerability of brain to infectious processes as a risk factor for manifestation psychotic-like behaviour. (en)
Title
  • Vliv perinatální zánětlivé reakce na rozvoj psychóze podobného chování
  • Vliv perinatální zánětlivé reakce na rozvoj psychóze podobného chování (cs)
  • Effect of perinatal inflammatory reaction on the induction of psychotic-like behaviour: experimental study (en)
skos:prefLabel
  • Vliv perinatální zánětlivé reakce na rozvoj psychóze podobného chování
  • Vliv perinatální zánětlivé reakce na rozvoj psychóze podobného chování (cs)
  • Effect of perinatal inflammatory reaction on the induction of psychotic-like behaviour: experimental study (en)
skos:notation
  • RIV/00023752:_____/07:00001207!RIV12-MSM-00023752
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(1M0517)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • Suppl. 3
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 458509
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023752:_____/07:00001207
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • schizophrenia; animal model; lipopolysaccharide; microglia; prepulse inhibition (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [9CA99481EAFB]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Psychiatrie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 11
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Jelínek, František
  • Šťastný, František
  • Klaschka, Jan
  • Tejkalová, Hana
issn
  • 1211-7579
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software