About: Genes of major histocompatibility complex are not only transplantation antigens     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Oblast lidského hlavního histokompatibilního komplexu (MHC) je lokalizována na chromozomu 6 (6p21.3) a zahrnuje úsek DNA velký přibližně 3,6x106 nukleotidů. Tato genová oblast je nejpolymorfnější oblastí lidského genomu, zásadním způsobem zasahuje do regulace imunitní odpovědi, a zároveň výrazně přispívá k ohromné variabilitě imunitní odpovědi. Geny MHC I. a II. třídy leží v relativně malé vzdálenosti od sebe a proto na příkladě genů MHC komplexu můžeme sledovat fenomén vazebné nerovnováhy a vytváření ustálených haplotypů genů. Kromě hlavních histokompatibilních genů jsou zde lokalizovány i minoritní histokompatibilní geny, které také významným způsobem ovlivňují činnost imunitní odpovědi člověka. Poznatky z genetických studií MHC oblasti se v současnosti uplatňují v oboru transplantologie, v některých případech klinické diagnostiky autoimunitních chorob a v imunologii obecně. Cílem tohoto článku je popsat problematiku MHC komplexu a jeho souvislost s imunitní odpovědí v obecné rovině, dále přiblížit jeho význam pro transplantologii, jako i asociaci jeho genů s autoimunitním procesem.
  • Oblast lidského hlavního histokompatibilního komplexu (MHC) je lokalizována na chromozomu 6 (6p21.3) a zahrnuje úsek DNA velký přibližně 3,6x106 nukleotidů. Tato genová oblast je nejpolymorfnější oblastí lidského genomu, zásadním způsobem zasahuje do regulace imunitní odpovědi, a zároveň výrazně přispívá k ohromné variabilitě imunitní odpovědi. Geny MHC I. a II. třídy leží v relativně malé vzdálenosti od sebe a proto na příkladě genů MHC komplexu můžeme sledovat fenomén vazebné nerovnováhy a vytváření ustálených haplotypů genů. Kromě hlavních histokompatibilních genů jsou zde lokalizovány i minoritní histokompatibilní geny, které také významným způsobem ovlivňují činnost imunitní odpovědi člověka. Poznatky z genetických studií MHC oblasti se v současnosti uplatňují v oboru transplantologie, v některých případech klinické diagnostiky autoimunitních chorob a v imunologii obecně. Cílem tohoto článku je popsat problematiku MHC komplexu a jeho souvislost s imunitní odpovědí v obecné rovině, dále přiblížit jeho význam pro transplantologii, jako i asociaci jeho genů s autoimunitním procesem. (cs)
  • The region of human major histocompatibility complex (MHC) genes is located on chromosome 6 (6p21.3) and includes a large section of DNA of around 3.6 x 106 nucleotides. This gene region is the most polymorphic region of the human genome, significantly interferes with the regulation of the immune response, and also contributes to the enormous variability of the immune response. MHC class I and II genes are located in a relatively small distance from each other and therefore the MHC gene complex is a illustrative example where the phenomenon of linkage disequilibrium and the formation of haplotypes can be seen. In addition, minor histocompatibility genes, which significantly affect the activity of the immune response, are also localized here. Findings from genetic studies of the MHC are currently applied in the field of transplantology, in clinical diagnostics of autoimmune diseases and immunology in general. The aim of this article is to describe the issue of the MHC complex and its relationship to the immune response in general, its significance for transplantology, as well as the association of the MHC located genes with autoimmune process. (en)
Title
  • Genes of major histocompatibility complex are not only transplantation antigens (en)
  • Geny hlavního histokompatibilního komplexu nejsou pouze transplantačními antigeny
  • Geny hlavního histokompatibilního komplexu nejsou pouze transplantačními antigeny (cs)
skos:prefLabel
  • Genes of major histocompatibility complex are not only transplantation antigens (en)
  • Geny hlavního histokompatibilního komplexu nejsou pouze transplantačními antigeny
  • Geny hlavního histokompatibilního komplexu nejsou pouze transplantačními antigeny (cs)
skos:notation
  • RIV/00023728:_____/12:#0002021!RIV13-MZ0-00023728
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, P(NT13699), Z(MZ00000023728)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 4
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 137996
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023728:_____/12:#0002021
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • MHC; transplantation; autoimmunity (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [F3174340128D]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Česká revmatologie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 20
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Novota, Peter
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1210-7905
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software