About: History of Nový Svět Glassworks in the first half of the 19th century     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Harrachovská sklárna v Novém Světě reprezentovala v první polovině 19. století coby producent rafinovaného skla to nejlepší, čeho bylo v tomto období dosaženo, a to jak v oblasti sklářské technologie, tak na poli výtvarného umění. Zcela zásadní úlohu při dosažení těchto skvělých výsledků je třeba spatřovat v osobě ředitele sklárny, Johanna Pohla, který stál v jejím čele čtyřicet dva let (1808–1850). Pohl nebyl pouze odborníkem v oblasti technologie skla, ale i vynikajícím organizátorem a ekonomem. Tuto skutečnost dokládá i stručné kulturně-historické shrnutí předkládané v tomto článku. Cílem bylo ukázat sociální, historické a ekonomické pozadí, které představuje neoddělitelnou součást obrazu vývoje produkce v této sklárně. Zásadním zdrojem pro uváděné informace byly informace získané z archivních materiálů, zejména z knih faktur, v nichž lze poměrně detailně studovat (a následně rekonstruovat) proměny přístupu ke sklářské produkci v podniku hrabat z Harrachu v deklarovaném období.
  • Harrachovská sklárna v Novém Světě reprezentovala v první polovině 19. století coby producent rafinovaného skla to nejlepší, čeho bylo v tomto období dosaženo, a to jak v oblasti sklářské technologie, tak na poli výtvarného umění. Zcela zásadní úlohu při dosažení těchto skvělých výsledků je třeba spatřovat v osobě ředitele sklárny, Johanna Pohla, který stál v jejím čele čtyřicet dva let (1808–1850). Pohl nebyl pouze odborníkem v oblasti technologie skla, ale i vynikajícím organizátorem a ekonomem. Tuto skutečnost dokládá i stručné kulturně-historické shrnutí předkládané v tomto článku. Cílem bylo ukázat sociální, historické a ekonomické pozadí, které představuje neoddělitelnou součást obrazu vývoje produkce v této sklárně. Zásadním zdrojem pro uváděné informace byly informace získané z archivních materiálů, zejména z knih faktur, v nichž lze poměrně detailně studovat (a následně rekonstruovat) proměny přístupu ke sklářské produkci v podniku hrabat z Harrachu v deklarovaném období. (cs)
  • Harrachov Glassworks in Neuwelt (Nový Svět) represented as the producer of decorated glass in the first half of the 19th century the best what was been achived by this time. Crucial role by achiving this extraordinary result played the director of the glassworks Johann Pohl, who was leeding the factory fortytwo years (from 1808 to 1850). Johann Pohl was not just a specialist in the field of glass technology, but also an exceptional organiser and economist. This can be found also in the brief cultural-historical summary in this article. This text wants to point at social, historical and economical background of the Neuwelt Glassworks. The main source of information were invoice books (Fakturenbücher) from the State Regional Archives in Zámrsk (East Bohemia), which enabled to study the glass production in the enterprise of Harrach Count Family in the first half ot the 19th century. (en)
Title
  • History of Nový Svět Glassworks in the first half of the 19th century (en)
  • Historie novosvětské sklárny v první polovině 19. století
  • Historie novosvětské sklárny v první polovině 19. století (cs)
skos:prefLabel
  • History of Nový Svět Glassworks in the first half of the 19th century (en)
  • Historie novosvětské sklárny v první polovině 19. století
  • Historie novosvětské sklárny v první polovině 19. století (cs)
skos:notation
  • RIV/00023442:_____/13:#0000291!RIV14-MK0-00023442
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 11-12
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 77548
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023442:_____/13:#0000291
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Bohemian glass; Neuwelt glassworks; Johann Pohl (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [337A4C5A9F75]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sklář a keramik
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 63
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Schöttner, Jan
issn
  • 0037-637X
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 67 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software