About: Between beautiful things: some remarks on the work of Karel Herain     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The study focuses on the activity of art historian and art critic Karel Herain (1890-1953) as director of the Museum of Decorative Arts in Prague (UPM) (1934-1948). The aim is to show that his activities laid the foundations of the modern functioning museum as an institution. The focus of his research interest lay in the field of applied arts. Based on a detailed knowledge of the topic, Herain coined the term “fine production”. He used it to describe contemporary, functional, tasteful and mass-produced commercial products, which also met the needs of a wide population. Czech examples of this fine production began to be presented in museums and international exhibitions. He also brought back to the UPM examples of contemporary production from other European countries. One example of his efforts was the foundation of an International Collection of Modern Book Art (Collection Internationale du Livre d'Art Contemporain, CIDLAC) at the UPM in 1934, led by the graphic artist Hugo Steiner-Prag. He used modern media resources to popularize all activities of the museum. Karel Herain´s promotion of contemporary Czech and foreign production may be regarded as a case study of efforts to integrate Czechoslovakia into the European context in the period after its establishment as an independent state. Karel Herain wanted to continue using these concepts after World War II, but the changed political situation caused not only his dismissal, but also the denial of the merit of his work. The present text attempts to be a contribution to the rehabilitation of an as yet unappreciated personality. (en)
  • Studie je zaměřena na působení historika umění a výtvarného kritika Karla Heraina (1890–1953) ve funkci ředitele Uměleckoprůmyslového musea v Praze (1934–1948). Cílem je ukázat, že svou činností položil základy moderně fungující muzejní instituci evropského typu. Těžiště jeho odborného zájmu leželo v oblasti užitého umění. Na základě detailní znalosti tohoto tématu Herain definoval pojem ušlechtilá výroba. Razil ho pro současné, funkční, vkusné a sériově vyráběné užité umění, které vychází z potřeb nejširších vrstev obyvatel. České příklady této ušlechtilé výroby začal prezentovat přímo v muzeu i na zahraničních výstavách, a zároveň přivážel do UPM ukázky soudobé výroby z ostatních evropských zemí. Jedním z příkladů tohoto úsilí může být založení Mezinárodní sbírky soudobého knižního umění (CIDLAC) při UPM v roce 1934, kterou vedl grafik Hugo Steiner-Prag. Pro popularizaci veškeré činnosti instituce využíval moderní mediální prostředky. Herainova propagace české i zahraniční soudobé výroby může být považována za případovou studii snah o začlenění Československa do evropského kontextu v období po vzniku samostatného státu. Na svou koncepci chtěl Herain navázat i po druhé světové válce, avšak změněná politická situace zapříčinila nejen jeho odvolání, ale rovněž upozadění jeho zásluh. Tento text tak chce být i příspěvkem k rehabilitaci této dosud nedoceněné osobnosti.
  • Studie je zaměřena na působení historika umění a výtvarného kritika Karla Heraina (1890–1953) ve funkci ředitele Uměleckoprůmyslového musea v Praze (1934–1948). Cílem je ukázat, že svou činností položil základy moderně fungující muzejní instituci evropského typu. Těžiště jeho odborného zájmu leželo v oblasti užitého umění. Na základě detailní znalosti tohoto tématu Herain definoval pojem ušlechtilá výroba. Razil ho pro současné, funkční, vkusné a sériově vyráběné užité umění, které vychází z potřeb nejširších vrstev obyvatel. České příklady této ušlechtilé výroby začal prezentovat přímo v muzeu i na zahraničních výstavách, a zároveň přivážel do UPM ukázky soudobé výroby z ostatních evropských zemí. Jedním z příkladů tohoto úsilí může být založení Mezinárodní sbírky soudobého knižního umění (CIDLAC) při UPM v roce 1934, kterou vedl grafik Hugo Steiner-Prag. Pro popularizaci veškeré činnosti instituce využíval moderní mediální prostředky. Herainova propagace české i zahraniční soudobé výroby může být považována za případovou studii snah o začlenění Československa do evropského kontextu v období po vzniku samostatného státu. Na svou koncepci chtěl Herain navázat i po druhé světové válce, avšak změněná politická situace zapříčinila nejen jeho odvolání, ale rovněž upozadění jeho zásluh. Tento text tak chce být i příspěvkem k rehabilitaci této dosud nedoceněné osobnosti. (cs)
Title
  • Between beautiful things: some remarks on the work of Karel Herain (en)
  • Mezi krásnými věcmi. Několik poznámek k činnosti Karla Heraina
  • Mezi krásnými věcmi. Několik poznámek k činnosti Karla Heraina (cs)
skos:prefLabel
  • Between beautiful things: some remarks on the work of Karel Herain (en)
  • Mezi krásnými věcmi. Několik poznámek k činnosti Karla Heraina
  • Mezi krásnými věcmi. Několik poznámek k činnosti Karla Heraina (cs)
skos:notation
  • RIV/00023442:_____/13:#0000284!RIV14-MK0-00023442
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 88035
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023442:_____/13:#0000284
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Museum of Decorative Arts in Prague; modern applied arts; Karel Herain; Hugo Steiner-Prag; International Collection of Modern Book Art; museum presentation (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [27943162DBDF]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Muzeum. Muzejní a vlastivědná práce
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 51
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Zadražilová, Lucie
  • Holá, Mariana
issn
  • 1803-0386
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 67 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software