About: Johann Hiebel (1679-1755), the Master of Baroque Ceiling Painting in Central Europe     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The painter Johann Hiebel (1679–1755), who came from Schwaben (South Germany), was one of the many foreign artists who became residents in Bohemia and significantly influenced the Bohemian baroque art. He arrived in Prague at the end of the year 1707 and his arrival was very seasonable. He has acquired a reputation as a painter of frescoes educated by the famous painter Andrea Pozzo. In a short period of time he started working on projects organized by the most important investors in Bohemia, especially by the Societas Jesu of the Bohemian province, where he realized his most significant frescoes in their churches, chaples and libraries, employing his best abilities. Hiebel’s advantage that was appreciated by the employers, was his sense for the interaction of fresco within the given architectonic space, using technique of Illusionistic (quadratura) ceiling painting. His frescoes are always voluable parts of the first-rate architectural realizations. Most of the Hiebel’s paintings may be assigned the most important manifestations of the Czech baroque frescoes. Although Johann Hiebel's name has been constantly reminded in the older editions of the historiography of art, a monograph elaboration of his production has been missing in the scientific literature up to now. This book is the first overall presentation of Hiebel's works. (en)
  • Malíř Johann Hiebel (1679–1755), původem ze Švábska byl jedním z řady umělců cizího původu, kteří se trvale usadili v Čechách a významně zasáhli do vývoje českého barokního umění. Když koncem roku 1707 dorazil do Prahy, s pověstí malíře fresek školeného u slavného Andrea Pozza, objevil se možno říci v pravou chvíli na pravém místě. Zanedlouho začal pracovat pro nejvýznamnější stavebníky v Čechách, především pro řád Tovaryšstva Ježíšova české provincie, pro jehož kostely, kaple a knihovnu namaloval své nejvýznamnější fresky. Působil však i ve vzdáleném Rastattu, kam byl angažován markraběnkou Baden-Badenskou. Hiebel byl již svými současníky vysoce ceněn jako malíř specializovaný na nástropní freskovou malbu s uplatněním bravurně zvládnutých prvků architektonického ilusionismu (archivní údaje jej staví na výdělečném žebříčku hned za nejbohatšího malíře své doby Václava Vavřince Reinera). Ačkoli je pravidelně připomínán již v edicích starší umělecké historiografie, monografické zpracování jeho díla doposud chybělo. Tato publikace je tak prvou souhrnnou prezentací Hiebelovy tvorby. Vedle shromáždění a zhodnocení dosavadních poznatků zahrnuje zejména aktuální archivní výzkum a podrobnou dokumentaci a rozbor malířského díla.
  • Malíř Johann Hiebel (1679–1755), původem ze Švábska byl jedním z řady umělců cizího původu, kteří se trvale usadili v Čechách a významně zasáhli do vývoje českého barokního umění. Když koncem roku 1707 dorazil do Prahy, s pověstí malíře fresek školeného u slavného Andrea Pozza, objevil se možno říci v pravou chvíli na pravém místě. Zanedlouho začal pracovat pro nejvýznamnější stavebníky v Čechách, především pro řád Tovaryšstva Ježíšova české provincie, pro jehož kostely, kaple a knihovnu namaloval své nejvýznamnější fresky. Působil však i ve vzdáleném Rastattu, kam byl angažován markraběnkou Baden-Badenskou. Hiebel byl již svými současníky vysoce ceněn jako malíř specializovaný na nástropní freskovou malbu s uplatněním bravurně zvládnutých prvků architektonického ilusionismu (archivní údaje jej staví na výdělečném žebříčku hned za nejbohatšího malíře své doby Václava Vavřince Reinera). Ačkoli je pravidelně připomínán již v edicích starší umělecké historiografie, monografické zpracování jeho díla doposud chybělo. Tato publikace je tak prvou souhrnnou prezentací Hiebelovy tvorby. Vedle shromáždění a zhodnocení dosavadních poznatků zahrnuje zejména aktuální archivní výzkum a podrobnou dokumentaci a rozbor malířského díla. (cs)
Title
  • Johann Hiebel (1679-1755), the Master of Baroque Ceiling Painting in Central Europe (en)
  • Johann Hiebel (1679-1755). Malíř fresek středoevropského baroka
  • Johann Hiebel (1679-1755). Malíř fresek středoevropského baroka (cs)
skos:prefLabel
  • Johann Hiebel (1679-1755), the Master of Baroque Ceiling Painting in Central Europe (en)
  • Johann Hiebel (1679-1755). Malíř fresek středoevropského baroka
  • Johann Hiebel (1679-1755). Malíř fresek středoevropského baroka (cs)
skos:notation
  • RIV/00023442:_____/13:#0000276!RIV14-MK0-00023442
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 81932
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023442:_____/13:#0000276
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Baroque ceiling painting; Czech baroque frescoes; quadratura painting; architectural illusionism; Andrea Pozzo's followers (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [E16D3497C3CD]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Johann Hiebel (1679-1755). Malíř fresek středoevropského baroka
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Fronek, Jiří
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Nakladatelství Lidové noviny
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7422-275-7
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 67 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software