About: When the utopia comes true. Prefabricated housing estates in the Czechoslovakia 1953–1989     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Prefabricated housing estates represent the most typical and widespread form of mass home building of the period from the 1950's to 1980's in the Czech Republic. Their form comes from the modernistic urban planning of the European inter-war avant-garde, but was strongly influenced by the specific political and social conditions in the former Czechoslovakia. Life in the prefabricated housing estates was typified by the principles of the socialistic housing policy and ideological aspiration of the governing regime. Nevertheless, they have been, and still are home for more than three million Czech inhabitants and cannot be simply ignored as unwanted heritage from a previous era. There are still many areas of this complex phenomenon which have not yet been investigated. The aim of this book is to contribute to the understanding of prefabricated housing estates and to show that in the context of contemporary transformations and plurality of lifestyles, this kind of housing has its value and potential for future development. (en)
  • Panelová sídliště představují nejtypičtější a nejrozšířenější formu hromadné bytové výstavby v České republice, pocházející z období padesátých až osmdesátých let minulého století. Jejich podoba po ideové a formální stránce vycházela z urbanistických principů evropské meziválečné avantgardy, které se při realizaci střetly s konkrétními politickými a společenskými podmínkami a možnostmi tehdejšího Československa; bydlení v nich bylo dáno zásadami socialistické bytové politiky. Jsou domovem více než tří miliónů obyvatel České republiky, přesto mnoho oblastí tohoto komplexního fenoménu zůstává odborně nezmapovaných. Cílem této knihy je přispět ke kulturně historickému a teoretickému porozumění panelovým sídlištím a ukázat, že v kontextu současných proměn a pluralizace životního stylu představují rovnocenné městské čtvrti s vývojově danými specifiky, jež by se měla respektovat a na něž by se v procesu regenerace mělo navázat rozvíjením diferenciace prostorových i sociálních forem zohledňujících současné i budoucí potřeby obyvatel.
  • Panelová sídliště představují nejtypičtější a nejrozšířenější formu hromadné bytové výstavby v České republice, pocházející z období padesátých až osmdesátých let minulého století. Jejich podoba po ideové a formální stránce vycházela z urbanistických principů evropské meziválečné avantgardy, které se při realizaci střetly s konkrétními politickými a společenskými podmínkami a možnostmi tehdejšího Československa; bydlení v nich bylo dáno zásadami socialistické bytové politiky. Jsou domovem více než tří miliónů obyvatel České republiky, přesto mnoho oblastí tohoto komplexního fenoménu zůstává odborně nezmapovaných. Cílem této knihy je přispět ke kulturně historickému a teoretickému porozumění panelovým sídlištím a ukázat, že v kontextu současných proměn a pluralizace životního stylu představují rovnocenné městské čtvrti s vývojově danými specifiky, jež by se měla respektovat a na něž by se v procesu regenerace mělo navázat rozvíjením diferenciace prostorových i sociálních forem zohledňujících současné i budoucí potřeby obyvatel. (cs)
Title
  • When the utopia comes true. Prefabricated housing estates in the Czechoslovakia 1953–1989 (en)
  • Když se utopie stane skutečností. Panelová sídliště v Československu 1953–1989
  • Když se utopie stane skutečností. Panelová sídliště v Československu 1953–1989 (cs)
skos:prefLabel
  • When the utopia comes true. Prefabricated housing estates in the Czechoslovakia 1953–1989 (en)
  • Když se utopie stane skutečností. Panelová sídliště v Československu 1953–1989
  • Když se utopie stane skutečností. Panelová sídliště v Československu 1953–1989 (cs)
skos:notation
  • RIV/00023442:_____/13:#0000273!RIV14-MK0-00023442
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 82562
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023442:_____/13:#0000273
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • prefabricated housing estates; European inter-war avant-garde; Czechoslovak architecture; socialist housing policy; lifestyle (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [A944DF1C1732]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...vEdiceCisloSvazku
  • Kontexty, sv. 2
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Když se utopie stane skutečností. Panelová sídliště v Československu 1953–1989
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Zadražilová, Lucie
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Uměleckoprůmyslové museum v Praze
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7101-133-0
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 67 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software