About: Dušan Samuel Jurkovič. Projects, renovations and buildings in the Náchod region     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Dušan Samuel Jurkovič (1868 - 1947) je významnou osobností středoevropské architektury konce 19. a první poloviny 20. stol. a dosud nejznámějším slovenským architektem. Práce je rozdělena do osmnácti kapitol, z nichž většina (kap. IV. – XIV.) je věnována projektům architekta Dušana Samuela Jurkoviče na Náchodsku, Pardubicku, Jičínsku a na Zbraslavi. Tato část práce je věnována konkrétním počinům, jakými byly v regionu vila R. Bartelmuse na Rezku, vila pro T. Němcovou v Jičíně, návrhy domů pro dělnickou kolonii v Hronově, turistická útulna s restaurací v Pekle u Nového Města nad Metují, rekonstrukce zámku v Novém Městě nad Metují včetně zámecké zahrady, Jiráskova turistická chata s rozhlednou na Dobrošově u Náchoda a mnohé další. V úvodní kapitole předkládá autor rozsáhlý seznam pramenů a literatury k dílu Dušana Jurkoviče. Další kapitoly (XV. – XVIII.) jsou věnovány další Jurkovičově tvorbě, odborné publicistice, spolupracovníkům a přátelům. V práci je rovněž zhodnocen umělcův přínos středoevropské architektuře.
  • Dušan Samuel Jurkovič (1868 - 1947) je významnou osobností středoevropské architektury konce 19. a první poloviny 20. stol. a dosud nejznámějším slovenským architektem. Práce je rozdělena do osmnácti kapitol, z nichž většina (kap. IV. – XIV.) je věnována projektům architekta Dušana Samuela Jurkoviče na Náchodsku, Pardubicku, Jičínsku a na Zbraslavi. Tato část práce je věnována konkrétním počinům, jakými byly v regionu vila R. Bartelmuse na Rezku, vila pro T. Němcovou v Jičíně, návrhy domů pro dělnickou kolonii v Hronově, turistická útulna s restaurací v Pekle u Nového Města nad Metují, rekonstrukce zámku v Novém Městě nad Metují včetně zámecké zahrady, Jiráskova turistická chata s rozhlednou na Dobrošově u Náchoda a mnohé další. V úvodní kapitole předkládá autor rozsáhlý seznam pramenů a literatury k dílu Dušana Jurkoviče. Další kapitoly (XV. – XVIII.) jsou věnovány další Jurkovičově tvorbě, odborné publicistice, spolupracovníkům a přátelům. V práci je rovněž zhodnocen umělcův přínos středoevropské architektuře. (cs)
  • Dušan Samuel Jurkovič (1868 - 1947) is an important personality of the central European architecture of the end of the 19th and the first half of the 20th century. Up to now he is the most known Slovakian architect. The book documents the results of the architectonic activities of Dušan Samuel Jurkovič in Náchod, Pardubice and Jičín regions and in Zbraslav - his projects of rural housings, rental homes and villas, facilities for tourism, sports and health. Jurkovič was successful already with his first romantic-looking buildings, which were inspired by folk architecture (Pustevny, Rezek, Peklo). He managed to combine the traditional folk dwelling house with the features of the English hall house (Rezek, Brno – Žabovřesky, Praha, Jičín), the same holds true for the elements of folk architecture amalgamated with the features of modernism and Art Noveau (Luhačovice). He applied those architectonic stimuli and procedures also in the graceful historic environment (Nové Město nad Metují, Zbraslav). (en)
Title
  • Dušan Samuel Jurkovič. Projects, renovations and buildings in the Náchod region (en)
  • Dušan Samuel Jurkovič. Projekty, rekonstrukce a stavby (nejen) na Náchodsku
  • Dušan Samuel Jurkovič. Projekty, rekonstrukce a stavby (nejen) na Náchodsku (cs)
skos:prefLabel
  • Dušan Samuel Jurkovič. Projects, renovations and buildings in the Náchod region (en)
  • Dušan Samuel Jurkovič. Projekty, rekonstrukce a stavby (nejen) na Náchodsku
  • Dušan Samuel Jurkovič. Projekty, rekonstrukce a stavby (nejen) na Náchodsku (cs)
skos:notation
  • RIV/00023442:_____/12:#0000261!RIV13-MK0-00023442
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 132365
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023442:_____/12:#0000261
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Dušan Samuel Jurkovič; architecture; ethnography; renovations and buildings in Bohemia (especially in the region of Náchod), in Moravia and Slovakia (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [CCEE178105BB]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Nové Město nad Metují
http://linked.open...vEdiceCisloSvazku
  • Kulturní tradice Novoměstska, sv. 6
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Dušan Samuel Jurkovič. Projekty, rekonstrukce a stavby (nejen) na Náchodsku
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Havlík, Vlastimil
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Městská knihovna
https://schema.org/isbn
  • 978-80-87743-00-3
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 67 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software