About: Vojtěch Preissig     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Publikace se soustředí na dominantní oblast Preissigovy tvorby, kterou je celé spektrum aktivit na poli grafického designu, počínaje akcidenční grafikou, přes knižní a časopiseckou tvorbu, ornamentální předlohy a vzory, až po typografii. Vývoj v jednotlivých oblastech Preisigovy designérské tvorby je sledován v kontextu nevšední životní dráhy, vytyčené přelomovými historickými událostmi a uměleckými i osobními peripetiemi. Osud Preissigova díla přibližují kapitoly zaměřené na ucelené etapy tvorby: - od pařížské, charakerizované vlivem A. Muchy a objevováním grafického řemesla přes pražskou, provázenou smělými ambicemi a završenou deziluzí a krachem vlastního ateliéru, následovanou %22americkým snem%22, proloženým válečným intermezzem až po dilema návratu do vlasti a finální orientaci na nové vize, které však v nadějném vzepjetí definitivně utla nastupující válka. Publikace vydaná v české a anglické verzi shrnuje dosavadní dílčí poznatky a poprvé souhrnně přináší faktografii Preissigovy bohaté užité tvorby, kterou představuje reprezentativním výběrem reprodukcí klíčových děl. Poskytuje dosud nepublikovaná fakta, představená na pozadí autorovy strhující životní a tvůrčí dráhy, provázené sérií osudových okamžiků, úspěchů, nezdarů, hrdinství i tragických událostí.
  • Publikace se soustředí na dominantní oblast Preissigovy tvorby, kterou je celé spektrum aktivit na poli grafického designu, počínaje akcidenční grafikou, přes knižní a časopiseckou tvorbu, ornamentální předlohy a vzory, až po typografii. Vývoj v jednotlivých oblastech Preisigovy designérské tvorby je sledován v kontextu nevšední životní dráhy, vytyčené přelomovými historickými událostmi a uměleckými i osobními peripetiemi. Osud Preissigova díla přibližují kapitoly zaměřené na ucelené etapy tvorby: - od pařížské, charakerizované vlivem A. Muchy a objevováním grafického řemesla přes pražskou, provázenou smělými ambicemi a završenou deziluzí a krachem vlastního ateliéru, následovanou %22americkým snem%22, proloženým válečným intermezzem až po dilema návratu do vlasti a finální orientaci na nové vize, které však v nadějném vzepjetí definitivně utla nastupující válka. Publikace vydaná v české a anglické verzi shrnuje dosavadní dílčí poznatky a poprvé souhrnně přináší faktografii Preissigovy bohaté užité tvorby, kterou představuje reprezentativním výběrem reprodukcí klíčových děl. Poskytuje dosud nepublikovaná fakta, představená na pozadí autorovy strhující životní a tvůrčí dráhy, provázené sérií osudových okamžiků, úspěchů, nezdarů, hrdinství i tragických událostí. (cs)
  • The publication sums up current knowledge and for the first time presents the complete facts on Preissig´s rich body of work as a designer, which encompassed a wide range of activities, from bespoke graphics, to work on books and periodicals, to creating ornamental patterns and designs, right through to typography. It traces the fate of the artist and his work within the context of his era, and looks back reflectively on Preissig´s work during his individual creative periods. These are presented in chronological order, from his Parisian period, characterised by the influence of Alfons Mucha on Preissig´s work and his discovery of the craft of graphic design, to his Prague period, a time of bold ambitions culminating in disillusion and in the collapse of his own studio, followed by the %22American dream%22 period, interrupted by the First World War, and then eventually presenting Preissig with the dilemma about returning home, and finally his ultimate turn towards a new vision, the optimistic pursuit of which was however definitively thwarted by the onset of the Second World War. The publication presents previously unpublished facts about Preissig against the backdrop of the artist´s thrilling life and career marked by a series of fateful turning points, successes, failures, heroism, and tragic events. (en)
Title
  • Vojtěch Preissig
  • Vojtěch Preissig (en)
  • Vojtěch Preissig (cs)
skos:prefLabel
  • Vojtěch Preissig
  • Vojtěch Preissig (en)
  • Vojtěch Preissig (cs)
skos:notation
  • RIV/00023442:_____/12:#0000253!RIV13-MK0-00023442
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 178472
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023442:_____/12:#0000253
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • graphic design; graphics; typography (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [8857764E41CD]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...vEdiceCisloSvazku
  • Design - profily - osobnosti, sv.1
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Vojtěch Preissig
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Vlčková, Lucie
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Uměleckoprůmyslové museum v Praze
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7101-122-4
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 67 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software