About: Three Generations of the Kolben Family     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Emil Kolben (1862–1943) stood at the beginnings of business activities of the Kolben family. He was born in the village of Stránčice on November 1, 1862, as one of ten children of a poor Jewish merchant. His studies of electrical and mechanical engineering at the Prague Technical University (K. K. Technische Hochschule in Prag) he completed in 1886. Between 1888 and 1896, he was living in the United States, and from 1889 he worked as a chief engineer in the Edison technical bureaus and test laboratories in Schenectady. In 1892, Emil Kolben was invited by a renowned Swiss engineering company Oerlikon of Zürich, which was making three-phase motors. His fundamental professional treatises on asynchronous motors originated there and gained a world-wide favourable reputation. Kolben was active as a chief engineer and member of the management of the Oerlikon Company until 1896. Then he decided to return to Prague, together with his family. On October 29, 1896, Kolben established an enterprise called KOLBEN a spol., elektrotechnická továrna (KOLBEN & Comp., Electrical Factory) in Prague-Vysočany. At the beginning of the 20th century, other products were added up, such as water Pelton and Francis turbines and all sorts of electric machines and devices. The factory quickly expanded. In 1898, with the financial assistance of the Živnostenská banka (Trade Bank), the enterprise was transformed into the Elektrotechnická akciová společnost (EAS), dříve Kolben a spol. (the Electrical Joint Stock Company, former KOLBEN & Comp.). Emil Kolben devoted his life to the development of electric power engineering. He wrote many papers to a number of professional journals and was also active at the German Technical University in Prague. On the very next day after the occupation of the Czech lands by the Nazi Germany, Kolben had to resign from his post in the ČKD board, as well as from his functions in other organisations and associations. (en)
  • U počátků podnikatelských aktivit rodiny Kolbenů stál Emil Kolben (1862-1943), který se narodil 1. listopadu roku 1862 v malé obci Strančicích u Prahy jako jedno z deseti dětí v chudého židovského obchodníka. Studia elektrotechniky a strojnictví na pražském německé technice (K. K. Technische Hochschule in Prag) dokončil r. 1886. Mezi lety 1888-1896 pobýval v USA, kde od r. 1889 působil jako šéfinženýr v čele Edisonových technických kanceláří a zkušebních laboratoří v Schenectady. Emil Kolben r. 1892 vyslyšel pozvání renomované švýcarské strojírenské firma vyrábějící třífázové motory - Oerlikon z Curychu. Zde vznikla i jeho základní odborná pojednání o asynchronních motorech, která měla světový ohlas. Ve firmě Oerlikon setrval Kolben jako šéfinženýr a člen ředitelství do roku 1896. Kolben i s rodinou se tehdy rozhodli pro návrat do Prahy. V Praze Kolben založil dne 29. října 1896 společnost s názvem KOLBEN a spol., elektrotechnická továrna v Praze-Vysočanech. Emil Kolben byl nejen zakladatelem, ale i skutečným tvůrcem a duší celého podniku. Vedle třífázových alternátorů produkovala Kolbenova firma ve svých počátcích synchronní a indukční motory, dynama a náhony pro jeřáby, začátkem 20. století přibyly např. vodní Peltonovy a Francisovy turbíny a elektrické stroje a přístroje všeho druhu. Továrna rychle rostla. V roce 1898 byla firma s finanční podporou živnostenské banky přeměněna na Elektrotechnickou akciovou společnost (EAS), dříve Kolben a spol. Emil Kolben však nebyl pouze mužem praxe. Svůj život zasvětil vývoji silnoproudé techniky, kterému věnoval svůj prvořadý vědecký zájem. Napsal řadu pojednání do řady odborných časopisů, působil na pražské německé technice. Den po okupaci českých zemí nacistickým Německem se Emil Kolben musel zříci svého postavení ve správní radě ČKD i dalších funkcí v organizacích a spolcích. Za protektorátu Čechy a Morava mu byl odstaven a následně arizován veškerý majetek. 6. 6. 1943 byl transportován do Terezínského ghetta
  • U počátků podnikatelských aktivit rodiny Kolbenů stál Emil Kolben (1862-1943), který se narodil 1. listopadu roku 1862 v malé obci Strančicích u Prahy jako jedno z deseti dětí v chudého židovského obchodníka. Studia elektrotechniky a strojnictví na pražském německé technice (K. K. Technische Hochschule in Prag) dokončil r. 1886. Mezi lety 1888-1896 pobýval v USA, kde od r. 1889 působil jako šéfinženýr v čele Edisonových technických kanceláří a zkušebních laboratoří v Schenectady. Emil Kolben r. 1892 vyslyšel pozvání renomované švýcarské strojírenské firma vyrábějící třífázové motory - Oerlikon z Curychu. Zde vznikla i jeho základní odborná pojednání o asynchronních motorech, která měla světový ohlas. Ve firmě Oerlikon setrval Kolben jako šéfinženýr a člen ředitelství do roku 1896. Kolben i s rodinou se tehdy rozhodli pro návrat do Prahy. V Praze Kolben založil dne 29. října 1896 společnost s názvem KOLBEN a spol., elektrotechnická továrna v Praze-Vysočanech. Emil Kolben byl nejen zakladatelem, ale i skutečným tvůrcem a duší celého podniku. Vedle třífázových alternátorů produkovala Kolbenova firma ve svých počátcích synchronní a indukční motory, dynama a náhony pro jeřáby, začátkem 20. století přibyly např. vodní Peltonovy a Francisovy turbíny a elektrické stroje a přístroje všeho druhu. Továrna rychle rostla. V roce 1898 byla firma s finanční podporou živnostenské banky přeměněna na Elektrotechnickou akciovou společnost (EAS), dříve Kolben a spol. Emil Kolben však nebyl pouze mužem praxe. Svůj život zasvětil vývoji silnoproudé techniky, kterému věnoval svůj prvořadý vědecký zájem. Napsal řadu pojednání do řady odborných časopisů, působil na pražské německé technice. Den po okupaci českých zemí nacistickým Německem se Emil Kolben musel zříci svého postavení ve správní radě ČKD i dalších funkcí v organizacích a spolcích. Za protektorátu Čechy a Morava mu byl odstaven a následně arizován veškerý majetek. 6. 6. 1943 byl transportován do Terezínského ghetta (cs)
Title
  • Three Generations of the Kolben Family (en)
  • Tři generace rodiny Kolbenů
  • Tři generace rodiny Kolbenů (cs)
skos:prefLabel
  • Three Generations of the Kolben Family (en)
  • Tři generace rodiny Kolbenů
  • Tři generace rodiny Kolbenů (cs)
skos:notation
  • RIV/00023299:_____/14:#0000320!RIV15-MK0-00023299
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 51251
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023299:_____/14:#0000320
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Emil Kolben; electric machines; Protectorate of Bohemia and Moravia; mechanical engineering (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [E55697ABEFB1]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...vEdiceCisloSvazku
  • Práce z dějin techniky a přírodních věd, svazek 37
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Fenomén ČKD. Příspěvek k dějinám pražského strojírenského koncernu Českomoravská-Kolben-Daněk
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hořejš, Miloš
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Národní technické muzeum
https://schema.org/isbn
  • 9788070372197
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software