About: „Biedaszyby“ – nelegální uhelné doly v polském Wałbrzychu     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • After the bituminous coal mines in Wałbrzych in Poland had been shut down, the unemployed miners started on their own mining black coal and selling it on a black market. Coal was exploited from crude mines – so called “biedaszyby” (“poverty shafts”). This grey economy did not comply with the work safety and property relations; nevertheless, these activities complied with principles of the state mining administration, namely to exploit deposits completely to the last bit. For museologists and historians of mining, biedaszyby represent an important documentary material, giving them an idea of how the mighty coal mining industry started and gradually developed, including technological aspects (such as means of mining, transport, casing). Biedaszyby are an illustrative of profitableness of primitive mining in marketing environment, which is free of strict mining regulations and where it is possible to effectively extract reserves that already have been condemned. (en)
  • Po uzavření černouhelných šachet v polském Wałbrzychu (Waldeburg, česky Valbřich [Sudety]) se nezaměstnaní horníci pustili do těžby černého uhlí na vlastní pěst, které prodávají na černém trhu. Uhlí dobývají v primitivních dolech, které nazývají „biedaszyby“ – šachty bídy. Tato šedá ekonomika není sice v pořádku s ohledem na bezpečnost práce a majetkoprávní vztahy, ale jelikož zde dochází k faktickému dotěžení zásob v podpovrchových pilířích a ekonomickému zhodnocení jinak již odepsaného ložiska, je tato činnost v souladu s principy statní báňské správy - vytěžit ložisko pokud možno celé a bez zbytku.Pro muzejníky a historiky hornictví jsou biedaszyby důležitým dokumentačním materiálem, který nám umožní zřetelnou představu, jak začala a postupně povstala mohutná industrie uhelného hornictví včetně různých materiálových a technologických aspektů (způsob těžby, dopravy, pažení). Biedaszyby nám názorně ukazují rentabilitu podobné primitivní těžby v tržním prostředí, kde chybí přísná báňská regulace, a je možné efektivně vydobýt již odepsané zásoby
  • Po uzavření černouhelných šachet v polském Wałbrzychu (Waldeburg, česky Valbřich [Sudety]) se nezaměstnaní horníci pustili do těžby černého uhlí na vlastní pěst, které prodávají na černém trhu. Uhlí dobývají v primitivních dolech, které nazývají „biedaszyby“ – šachty bídy. Tato šedá ekonomika není sice v pořádku s ohledem na bezpečnost práce a majetkoprávní vztahy, ale jelikož zde dochází k faktickému dotěžení zásob v podpovrchových pilířích a ekonomickému zhodnocení jinak již odepsaného ložiska, je tato činnost v souladu s principy statní báňské správy - vytěžit ložisko pokud možno celé a bez zbytku.Pro muzejníky a historiky hornictví jsou biedaszyby důležitým dokumentačním materiálem, který nám umožní zřetelnou představu, jak začala a postupně povstala mohutná industrie uhelného hornictví včetně různých materiálových a technologických aspektů (způsob těžby, dopravy, pažení). Biedaszyby nám názorně ukazují rentabilitu podobné primitivní těžby v tržním prostředí, kde chybí přísná báňská regulace, a je možné efektivně vydobýt již odepsané zásoby (cs)
Title
  • „Biedaszyby“ – nelegální uhelné doly v polském Wałbrzychu
  • „Biedaszyby“ – nelegální uhelné doly v polském Wałbrzychu (cs)
  • “Biedaszyby” – Illegal Coal Mines in Wałbrzych in Poland (en)
skos:prefLabel
  • „Biedaszyby“ – nelegální uhelné doly v polském Wałbrzychu
  • „Biedaszyby“ – nelegální uhelné doly v polském Wałbrzychu (cs)
  • “Biedaszyby” – Illegal Coal Mines in Wałbrzych in Poland (en)
skos:notation
  • RIV/00023299:_____/12:#0000257!RIV13-MK0-00023299
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 124917
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023299:_____/12:#0000257
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Coal Mine; Wałbrzych; Poland; mining (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [30F2BFE9EA66]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...vEdiceCisloSvazku
  • Rozpravy Národního technického muzea 222. Z dějin hornictví 41
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Těžba surovin v proměnách času
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Přibil, Martin
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Národní technické muzeum
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7037-214-2
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software