About: Výroba geodetických přístrojů v českých zemích     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Kapitola představuje čtyřsetletou tradici výroby geodetických přístrojů v českých zemích. Na počátku výroby měřičských přístrojů u nás byl rozvoj hospodářství v 16. století, přístroje byly vyráběny pro hornictví a rybníkářství. Další významnou epochou je doba vlády Rudolfa II., kdy se Praha stala centrem vědy s rozvojem astronomie, měřičství a výrobou přístrojů. Zeměměřictví a přístroje se vyskytují i v díle vzdělance J. A. Komenského. Významným úkolem pro zeměměřictví 18. století v českých zemích bylo topografické měření celé země vojenského inženýra Müllera. Prvním velkým závodem na výrobu přístrojů pro geodézii u nás se stala firma bratří Fričů. Na konci 19. století vyrobila hornický teodolit Duplex, kde byl poprvé na světě použit skleněný dělený kruh. Druhou opticko-mechanickou firmou v Praze byl závod Srb a Štys, který byl založen roku 1919 a po 2.světové válce se z něj stala firma Meopta.
  • Kapitola představuje čtyřsetletou tradici výroby geodetických přístrojů v českých zemích. Na počátku výroby měřičských přístrojů u nás byl rozvoj hospodářství v 16. století, přístroje byly vyráběny pro hornictví a rybníkářství. Další významnou epochou je doba vlády Rudolfa II., kdy se Praha stala centrem vědy s rozvojem astronomie, měřičství a výrobou přístrojů. Zeměměřictví a přístroje se vyskytují i v díle vzdělance J. A. Komenského. Významným úkolem pro zeměměřictví 18. století v českých zemích bylo topografické měření celé země vojenského inženýra Müllera. Prvním velkým závodem na výrobu přístrojů pro geodézii u nás se stala firma bratří Fričů. Na konci 19. století vyrobila hornický teodolit Duplex, kde byl poprvé na světě použit skleněný dělený kruh. Druhou opticko-mechanickou firmou v Praze byl závod Srb a Štys, který byl založen roku 1919 a po 2.světové válce se z něj stala firma Meopta. (cs)
  • The paper portrays 400-year old tradition of production of land-surveying instruments in the Czech Lands. The beginnings of the production of these instruments are marked by the development of economy in the 16th century: the instruments were manufactured for mining and fish-farming purposes. The time of the reign of the Emperor Rudolf II represents another significant period: Prague became a centre of science, characterized by the development of astronomy and land surveying and by manufacturing of instruments. The land surveying and the instruments also occur in the work of Jan Amos Comenius. A significant task of the land surveying was topographic mapping of the whole territory of the Czech Lands by a military engineer Müller in the 18th century. The firm of Frič Brothers was the first large domestic plant for making instruments for the surveying. This company constructed the mining Duplex theodolite by using a glass-divided circle, for the first time worldwide. The Srb and Štys Company (established 1919) was the second opto-mechanical firm located in Prague; it was transferred into the Meopta Company after WW2 (en)
Title
  • Výroba geodetických přístrojů v českých zemích
  • Výroba geodetických přístrojů v českých zemích (cs)
  • The Production of Geodetic Instruments in the Czech Lands (en)
skos:prefLabel
  • Výroba geodetických přístrojů v českých zemích
  • Výroba geodetických přístrojů v českých zemích (cs)
  • The Production of Geodetic Instruments in the Czech Lands (en)
skos:notation
  • RIV/00023299:_____/11:#0000232!RIV12-MK0-00023299
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 240062
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023299:_____/11:#0000232
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Geodetic Instruments, Czech Lands (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [99E3A10E19E6]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...vEdiceCisloSvazku
  • Rozpravy Národního technického muzea v Praze 218, Dějiny vědy a techniky 16
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Století Národního technického muzea
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Švejda, Antonín
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Národní technické muzeum
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7037-208-1
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software