About: Josef Cífka – a Forgotten Pioneer of Czech Cycling     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Příspěvek představí Josefa Cífku (1867 – 1948), který patřil k první generaci cyklistických závodníků v Čechách v 80. letech 19. století, kdy se jezdilo na tzv. vysokých kolech. Cífka pocházel z bohaté podnikatelské rodiny, dostalo se mu dobrého vzdělání a záhy se přiblížil také ke sportu, zejména k tenisu a cyklistice. Sportu se věnoval hlavně během gymnasiálních studií a své zájmy musel skrývat, neboť sport byl studentům zakázán. Jeho sportovní kariéra začala na I. mistrovství Čech roku 1887, kde zvítězil v závodě na 50 km a stal se tak prvním cyklistickým mistrem Čech v historii tohoto sportu. Následovala další vítězství v českých zemích i v zahraničí. Z Cífky se stal populární sportsman, který kromě cyklistiky a tenisu pěstoval běh, kopanou a v zimě bruslení. Po gymnasiálních studiích vstoupil do armády a stal se z něho c.k. důstojník. Tím skončila i jeho sportovní kariéra. Příspěvek přiblíží hlavně Cífkovu činnost v cyklistickém sportu v létech 1887 – 1889 a pokusí se zhodnotit tuto osobnost v dobovém kontextu.
  • Příspěvek představí Josefa Cífku (1867 – 1948), který patřil k první generaci cyklistických závodníků v Čechách v 80. letech 19. století, kdy se jezdilo na tzv. vysokých kolech. Cífka pocházel z bohaté podnikatelské rodiny, dostalo se mu dobrého vzdělání a záhy se přiblížil také ke sportu, zejména k tenisu a cyklistice. Sportu se věnoval hlavně během gymnasiálních studií a své zájmy musel skrývat, neboť sport byl studentům zakázán. Jeho sportovní kariéra začala na I. mistrovství Čech roku 1887, kde zvítězil v závodě na 50 km a stal se tak prvním cyklistickým mistrem Čech v historii tohoto sportu. Následovala další vítězství v českých zemích i v zahraničí. Z Cífky se stal populární sportsman, který kromě cyklistiky a tenisu pěstoval běh, kopanou a v zimě bruslení. Po gymnasiálních studiích vstoupil do armády a stal se z něho c.k. důstojník. Tím skončila i jeho sportovní kariéra. Příspěvek přiblíží hlavně Cífkovu činnost v cyklistickém sportu v létech 1887 – 1889 a pokusí se zhodnotit tuto osobnost v dobovém kontextu. (cs)
  • The contribution portrays Josef Cífka (1867–1948), a member of the first generation of the Czech bike racers in the 1880s, when the so-called “Tall Bikes” were used. Cífka came from a rich entrepreneur family and from his early youth he was engaged in sports – in tennis and bicycling in particular. His sport career started at the First Championship of Bohemia in 1887, when he won the 50-km race and became the first country’s bicycle champion in the sport’s history. The next wins came soon, both in the Czech Lands and abroad. Cífka became a popular sportsman, practising also running, football and ice-skating. After his high-school studies he joined the army and became an officer. This is how his sport career ended. The paper is mainly devoted to Cífka’s bicycle sport activities in the years 1887–1889, as well as to his significance for the Czech environment. (en)
Title
  • Josef Cífka – a Forgotten Pioneer of Czech Cycling (en)
  • Josef Cífka - zapomenutý průkopník české cyklistiky
  • Josef Cífka - zapomenutý průkopník české cyklistiky (cs)
skos:prefLabel
  • Josef Cífka – a Forgotten Pioneer of Czech Cycling (en)
  • Josef Cífka - zapomenutý průkopník české cyklistiky
  • Josef Cífka - zapomenutý průkopník české cyklistiky (cs)
skos:notation
  • RIV/00023299:_____/11:#0000217!RIV12-MK0-00023299
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 206613
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023299:_____/11:#0000217
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Josef Cífka, Cycling (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [8682F76083EC]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...vEdiceCisloSvazku
  • Rozpravy Národního technického muzea v Praze 218, Dějiny vědy a techniky 16
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Století Národního technického muzea
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Balcar, Miroslav
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Národní technické muzeum
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7037-208-1
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software