About: Cukrovarnictví v českých zemích do roku 1918 z hlediska ekonomických pozic a kapitálových investic     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The author deals with transformations of the industrial structure in the Czech Lands (the territory of today’s Czech Republic) during a complex process of capitalist industrialization and modernization, in the period from the beginning of the 19th century to the establishment of Czechoslovakia in 1918. He aims at defining and quantifying the main trends and transformations within the branch structure of the Czech regional economy, and at explaining a special role of the food industry, with the sugar industry in the front line. Subsequently, the author devotes himself to verifying and quantifying a widespread thesis of the sugar beet industry in the Czech Lands being a pillar of the nationally (ethnically) Czech capital. Such views were caused by a delayed and uneven progress of economic emancipation of the Czech ethnic group against the German one, in the period starting in the middle of the 19th century. The mentioned process of emancipation was primarily developing on the basis of agricultural and food production, with the sugar beet industry at the head, and culminated in the decade preceding WW1. Despite a massive start of the Czech enterprises, their capital share did not reach one third (the period estimate), because – even within the decisive sugar industry – the property share of the Czechs provably was one quarter compared to that of the Germans. These estimates are based on reliable data from the Archive of the Insurance Association of Sugar Factories. This is why the economically delayed Czech society, which was not enjoying full political rights, strengthened itself by a wishful thinking of own capital strength. At the end of the First World War, under the influence of the latter, the Czech society resolved to establish and build an own state. (en)
  • Autor se zabývá změnami průmyslové struktury v českých zemích (nynější území České republiky) během složitého procesu kapitalistické indutrializace a modernizace od počátku 19. století až do zániku habsburské monarchie a vzniku Československa v roce 1918. Přitom se snaží o vymezení a kvantifikaci základních trendů a změn v rámci sektorové, odvětvové i oborové struktury územně české ekonomiky a o vysvětlení mimořádné úlohy potravinářského průmyslu v čele s cukrovarnictvím. Následně se zaměřuje na verifikaci a kvantifikaci rozšířené teze o řepném cukrovarnictví v českých zemích jako pilíři nacionálně (etnicky) českého kapitálu. Tyto názory byly vyvolány opožděným a nerovnoměrným průběhem hospodářské emancipace českého etnika vůči německému v období od poloviny 19. století. Uvedený emancipační proces se rozvíjel především na bázi zemědělské a potravinářské výroby v čele s řepným cukrovarnictvím a vyvrcholil v desetiletí před první světovou válkou. I přes mohutný nástup českých podnikatelů však tehdy ještě nedosáhl jejich kapitálový podíl v průmyslu v českých zemích dobově odhadované třetinové pozice, protože i v rozhodujícím cukrovarnictví byl majetkový podíl Čechů vůči Němcům prokazatelně jen čtvrtinový. Hospodářsky opožděná a politicky neplnoprávná česká společnost se proto posilovala účelovými iluzemi o své kapitálové síle a pod jejich vlivem se v závěru první světové války odhodlala k založení a budování vlastního státu.
  • Autor se zabývá změnami průmyslové struktury v českých zemích (nynější území České republiky) během složitého procesu kapitalistické indutrializace a modernizace od počátku 19. století až do zániku habsburské monarchie a vzniku Československa v roce 1918. Přitom se snaží o vymezení a kvantifikaci základních trendů a změn v rámci sektorové, odvětvové i oborové struktury územně české ekonomiky a o vysvětlení mimořádné úlohy potravinářského průmyslu v čele s cukrovarnictvím. Následně se zaměřuje na verifikaci a kvantifikaci rozšířené teze o řepném cukrovarnictví v českých zemích jako pilíři nacionálně (etnicky) českého kapitálu. Tyto názory byly vyvolány opožděným a nerovnoměrným průběhem hospodářské emancipace českého etnika vůči německému v období od poloviny 19. století. Uvedený emancipační proces se rozvíjel především na bázi zemědělské a potravinářské výroby v čele s řepným cukrovarnictvím a vyvrcholil v desetiletí před první světovou válkou. I přes mohutný nástup českých podnikatelů však tehdy ještě nedosáhl jejich kapitálový podíl v průmyslu v českých zemích dobově odhadované třetinové pozice, protože i v rozhodujícím cukrovarnictví byl majetkový podíl Čechů vůči Němcům prokazatelně jen čtvrtinový. Hospodářsky opožděná a politicky neplnoprávná česká společnost se proto posilovala účelovými iluzemi o své kapitálové síle a pod jejich vlivem se v závěru první světové války odhodlala k založení a budování vlastního státu. (cs)
Title
  • Cukrovarnictví v českých zemích do roku 1918 z hlediska ekonomických pozic a kapitálových investic
  • Cukrovarnictví v českých zemích do roku 1918 z hlediska ekonomických pozic a kapitálových investic (cs)
  • The Sugar Industry in the Czech Lands, from the Standpoint of Economic Strengths and Capital Investments, up to 1918 (en)
skos:prefLabel
  • Cukrovarnictví v českých zemích do roku 1918 z hlediska ekonomických pozic a kapitálových investic
  • Cukrovarnictví v českých zemích do roku 1918 z hlediska ekonomických pozic a kapitálových investic (cs)
  • The Sugar Industry in the Czech Lands, from the Standpoint of Economic Strengths and Capital Investments, up to 1918 (en)
skos:notation
  • RIV/00023299:_____/11:#0000204!RIV12-MK0-00023299
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 47
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 192454
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023299:_____/11:#0000204
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Sugar Industry, Czech Lands (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [A8E624CE99FA]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Prameny a studie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Dudek, František
issn
  • 0862-8483
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software