About: The Joint-stock Company for Production of Radium and Other Metals in the Years 1921–1925     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Činnost Akciové společnosti pro výrobu radia a jiných kovů (zejména její aktivní působení v letech 1921–1925) symbolizuje neúspěšné úsilí o zúročení či záchranu investic soukromých podnikatelů hraběte Arnošta Emanuela Silva Taroucy a bankovního domu Živnostenská banka, reprezentovaného Jáchymovským těžařstvem pro výrobu radia a jiných horních a hutních výrobků. Tito svůj kapitál uložili do dolů na Jáchymovsku v období tzv. radiové horečky kolem roku 1910. V případě podílu hraběte Silva Taroucy se jednalo o pouhou část jeho majetku na Jáchymovsku. Přes počáteční nadějné vyhlídky se však podnik sestávající zejména z dolů „Boží požehnání (Segen Gottes)“ ve Zwittermühlu/Breitenbachu (dnes Háje-Potůčky), „Štěstí s radostí (Glück mit Freuden)“ v Seifen (dnes Rýžovna), „Zlatý kopec (Goldenhöhe)“ a stříbrnorudný důl „Dušiček (Allerseelen Silberzeche am Haldenberge)“ v Seifen nepodařilo úspěšně provozovat. Od druhé poloviny dvacátých let tak společnost fungovala víceméně na papíře. Určitý pokus o oživení horní činnosti je spojen až s rokem 1938, ale zde se již jedná o jinou lokalitu těžby. Přes zmíněný neúspěch však krátká biografie akciové společnosti poslouží jako střípek do mozaiky dějin jáchymovské radiové horečky, ve které kromě úspěšných podniků musely nutně existovat i podniky neúspěšné.
  • Činnost Akciové společnosti pro výrobu radia a jiných kovů (zejména její aktivní působení v letech 1921–1925) symbolizuje neúspěšné úsilí o zúročení či záchranu investic soukromých podnikatelů hraběte Arnošta Emanuela Silva Taroucy a bankovního domu Živnostenská banka, reprezentovaného Jáchymovským těžařstvem pro výrobu radia a jiných horních a hutních výrobků. Tito svůj kapitál uložili do dolů na Jáchymovsku v období tzv. radiové horečky kolem roku 1910. V případě podílu hraběte Silva Taroucy se jednalo o pouhou část jeho majetku na Jáchymovsku. Přes počáteční nadějné vyhlídky se však podnik sestávající zejména z dolů „Boží požehnání (Segen Gottes)“ ve Zwittermühlu/Breitenbachu (dnes Háje-Potůčky), „Štěstí s radostí (Glück mit Freuden)“ v Seifen (dnes Rýžovna), „Zlatý kopec (Goldenhöhe)“ a stříbrnorudný důl „Dušiček (Allerseelen Silberzeche am Haldenberge)“ v Seifen nepodařilo úspěšně provozovat. Od druhé poloviny dvacátých let tak společnost fungovala víceméně na papíře. Určitý pokus o oživení horní činnosti je spojen až s rokem 1938, ale zde se již jedná o jinou lokalitu těžby. Přes zmíněný neúspěch však krátká biografie akciové společnosti poslouží jako střípek do mozaiky dějin jáchymovské radiové horečky, ve které kromě úspěšných podniků musely nutně existovat i podniky neúspěšné. (cs)
  • The activities of the Joint-stock Company for Production of Radium and Other Metals (Akciová společnost pro výrobu radia a jiných kovů), in the years 1921–1925 in particular, symbolize the non-successful efforts for making good use of, or for rescuing investments of private entrepreneurs subjects, namely of The Count Arnošt Emanuel Silva Tarouca and the Banking House Živnostenská Banka (the Trading Bank). The latter was represented by the Jáchymov Mining Association for Production of Radium and other Mining and Metallurgical Commodities. These subjects invested their capital into the mines in the Jáchymov region in the period of the so-called “Radium Rush” around the year 1910. The share of The Count Silva Tarouca formed only a part of his possession in the Jáchymov region. The mining enterprise consisted primarily of the following mines: the bismuth-ore mine God’s Blessing (Segen Gottes) in Zwittermühl/Breitenbach (today Háje-Potůčky), the uranium-ore mine Good Luck with Joy (Glück mit Freuden) in Seifen (today Rýžovna), the tin-ore mine The Golden Hill (Goldenhöhe), and the silver-ore mine The All Souls (Allerseelen Silberzeche am Haldenberge) in Seifen. Despite all the initial hopeful expectations, the enterprise failed to be successful. From the second half of the 1920s, the Association operated more-or-less only on paper. In 1938, some attempts were made to bring mining back to life, however, in another locality. Despite the mentioned failure, the short biography of the Joint-stock Company is a fragment of the history of the “Radium Rush” of Jáchymov, when, besides the successful enterprises, the unsuccessful ones necessarily also had to exist. (en)
Title
  • The Joint-stock Company for Production of Radium and Other Metals in the Years 1921–1925 (en)
  • Akciová společnost pro výrobu radia (1921–1925)
  • Akciová společnost pro výrobu radia (1921–1925) (cs)
skos:prefLabel
  • The Joint-stock Company for Production of Radium and Other Metals in the Years 1921–1925 (en)
  • Akciová společnost pro výrobu radia (1921–1925)
  • Akciová společnost pro výrobu radia (1921–1925) (cs)
skos:notation
  • RIV/00023299:_____/11:#0000196!RIV12-MK0-00023299
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 184954
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023299:_____/11:#0000196
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Radium, Jáchymov, Silva Tarouca, Mining (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [8F3FBEAD3E10]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...vEdiceCisloSvazku
  • Rozpravy Národního technického muzea 215, Z dějin hornictví 40
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Jáchymovský smolinec a kovové rádium.
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Novotný, Michal
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Národní technické muzeum
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7037-201-2
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software