About: Adolf Chwala (1836–1900)     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Adolf Chwala patřil do generace českých krajinářů, studujících na pražské Akademii v padesátých letech u profesora Maxmiliana Haushofera. Roku 1864 se Chwala přestěhoval do Vídně, kde pokračoval v úspěšně započaté malířské kariéře a svá díla vystavoval jak ve Vídni, tak později také v Praze. Chwala celý život cestoval za krajinářskými motivy nejen po Čechách, ale i na Moravu a do Dolního Rakouska, Bavorska a Alp. Jeho krajiny byly po způsobu romantiků dokonale komponované a pečlivě, do nejmenších detailů provedené v ateliéru. Přesvědčivé zachycení přírodní nálady a atmosféry byly hlavním tématem jeho prací. Chwalova tvorba byla úspěšná a veřejností žádaná, což dokládá i řada autorských replik prací. K výstavě byla vydána první umělcova monografie, obsahující soupis veškerého, doposud známého umělcova díla včetně bibliografie.
  • Adolf Chwala patřil do generace českých krajinářů, studujících na pražské Akademii v padesátých letech u profesora Maxmiliana Haushofera. Roku 1864 se Chwala přestěhoval do Vídně, kde pokračoval v úspěšně započaté malířské kariéře a svá díla vystavoval jak ve Vídni, tak později také v Praze. Chwala celý život cestoval za krajinářskými motivy nejen po Čechách, ale i na Moravu a do Dolního Rakouska, Bavorska a Alp. Jeho krajiny byly po způsobu romantiků dokonale komponované a pečlivě, do nejmenších detailů provedené v ateliéru. Přesvědčivé zachycení přírodní nálady a atmosféry byly hlavním tématem jeho prací. Chwalova tvorba byla úspěšná a veřejností žádaná, což dokládá i řada autorských replik prací. K výstavě byla vydána první umělcova monografie, obsahující soupis veškerého, doposud známého umělcova díla včetně bibliografie. (cs)
  • Adolf Chwala belonged to the generation of Czech landscape painters studying at the Academy in the 1850's at Professor Maxmilian Haushofer. In 1864, Chwala moved to Vienna where he continued his successfully started career and exhibited both in Vienna and Prague. Chwala spend his life travelling for landscape motives not only in Bohemia but also in Moravia and Lower Austria, Bavaria and the Alps. His landscapes were perfectly composed in the romantic manner and carefully carried to the smallest detail in the studio. Convincing capture of mood and atmosphere of nature was the main theme of his work. Chwala's works were popular with the public, as evidenced by a number of author's reproductions. On the occasion of the exhibition the first monograph of the artist was published containing an inventory of all so far known oeuvre and including bibliography. (en)
Title
  • Adolf Chwala (1836–1900)
  • Adolf Chwala (1836–1900) (en)
  • Adolf Chwala (1836–1900) (cs)
skos:prefLabel
  • Adolf Chwala (1836–1900)
  • Adolf Chwala (1836–1900) (en)
  • Adolf Chwala (1836–1900) (cs)
skos:notation
  • RIV/00023281:_____/11:#0000276!RIV12-MK0-00023281
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 184677
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023281:_____/11:#0000276
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • landscape painting; 19th century (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [D941336742C1]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/statKonaniAkce
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Leubnerová, Šárka
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/ukonceniAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 44 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software