About: Fidlovačka     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Kapitola kolektivní monografie věnované 180. výročí premiéry hry Josefa Kajetána Tyla a Františka Škroupa se zabývá dílem z několika aspektů. Sleduje téma pražské ševcovské slavnosti v Tylových novinářských, prozaických, básnických a dramatických pracích v procesu geneze díla a v době Tylových pozdějších návratů k tomuto námětu. Tylova lokální fraška a její předpokládaný vídeňský vzor jsou nahlíženy z hlediska oboru prvního komika. Pojednání se dále zabývá prameny tohoto hudebně divadelního díla včetně cenzurních protokolů a nejdůležitějšími vydáními textu hry v 19. a 20. století. Pozornost je věnována negativní německé kritice premiéry, zmizení Fidlovačky z divadla, její recepci jako neúspěšného kusu a její obnově na jevišti v době 1. světové války. Část zabývající se Škroupovou hudbou se zaměřuje především na využití operní parodie. Na konci kapitoly jsou charakterizovány některé novodobé adaptace textu pro divadelní provozování ve 20. století.
  • Kapitola kolektivní monografie věnované 180. výročí premiéry hry Josefa Kajetána Tyla a Františka Škroupa se zabývá dílem z několika aspektů. Sleduje téma pražské ševcovské slavnosti v Tylových novinářských, prozaických, básnických a dramatických pracích v procesu geneze díla a v době Tylových pozdějších návratů k tomuto námětu. Tylova lokální fraška a její předpokládaný vídeňský vzor jsou nahlíženy z hlediska oboru prvního komika. Pojednání se dále zabývá prameny tohoto hudebně divadelního díla včetně cenzurních protokolů a nejdůležitějšími vydáními textu hry v 19. a 20. století. Pozornost je věnována negativní německé kritice premiéry, zmizení Fidlovačky z divadla, její recepci jako neúspěšného kusu a její obnově na jevišti v době 1. světové války. Část zabývající se Škroupovou hudbou se zaměřuje především na využití operní parodie. Na konci kapitoly jsou charakterizovány některé novodobé adaptace textu pro divadelní provozování ve 20. století. (cs)
  • The chapter of a collective publication devoted to the 180th anniversary of the premiere of the comedy by Josef Kajetán Tyl and František Škroup deals with the work from several angles. It follows the theme of Prague shoemaker’s festival in newspaper like, prosaic, poetic and dramatic works in the process of the genesis of the comedy and at the time of later Tyl’s returns to this theme. Tyl’s local comedy and its alleged Viennese pattern are viewed from the standpoint of the first comedian. Further, the sources of the music theatrical work including censorship protocols are dealt with as well as most important editions of the play in the 19th and 20th centuries. Attention is devoted to a negative German criticism of the premiere, the disappearance of Fidlovačka from the theatre in the 19th century repertory and its reception as unsuccessful work with the revival on the stage at the time of the first Great War. The part dealing with Škroup’s music aims primarily on the use of opera parody. In the end of the chapter several modern adaptions of the text for theatre performances in the 20th century are characterised. (en)
Title
  • Fidlovačka
  • Fidlovačka (en)
  • Fidlovačka (cs)
skos:prefLabel
  • Fidlovačka
  • Fidlovačka (en)
  • Fidlovačka (cs)
skos:notation
  • RIV/00023272:_____/14:#0002359!RIV15-MK0-00023272
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 16699
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023272:_____/14:#0002359
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Josef Kajetán Tyl; František Škroup; Fidlovačka aneb žádný hněv a žádná rvačka; 19th and 20th centuries; local farce; musical theatre; theatre reception; theatre adaptation; Prague; Czech Republic (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [85F6E4AB3D0D]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Fidlovačka aneb Cokoli chcete
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Pospíšil, Milan
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Institut umění – Divadelní ústav
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7008-330-7
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software