About: The Library of Jan Neruda as One of the Sources of His Literary and Journalistic Activities     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Příspěvek o neúplné knihovně Jana Nerudy, obsahující 2493 položek, se zabývá poprvé komplexněji její tematickou i autorskou skladbou i dalšími provenienčními znaky, jež umožňují identifikovat i jiné majitele Nerudou zakoupených (či jinak získaných) titulů. Knihovna poskytuje reprezentativní vhled do akvizice majitele, jeho zájmů a zálib týkajících se společenského, kulturního, literárního a divadelního provozu a umožňuje rovněž identifikovat okruhy jeho přátel, známých a kolegů z dedikačních přípisků. Vedle toho lze vyčlenit i knihy související s Nerudovou redakční aktivitou. Nerudova knihovna je rovněž důležitá pro další úvahy o dějinách české žurnalistiky a divadelní kritiky druhé poloviny 19. století. Umožnila také vhled do autorovy „tvůrčí dílny“ analýzou a kritickým vyhodnocováním podtrhávání a přípisků, přičemž srovnáním s publikovaným dílem (fejetonistikou, cestopisy, poezií i prózou apod.) bylo učiněno několik signálních pokusů poodkrýt některé zdroje Nerudovy tvůrčí aktivity.
  • Příspěvek o neúplné knihovně Jana Nerudy, obsahující 2493 položek, se zabývá poprvé komplexněji její tematickou i autorskou skladbou i dalšími provenienčními znaky, jež umožňují identifikovat i jiné majitele Nerudou zakoupených (či jinak získaných) titulů. Knihovna poskytuje reprezentativní vhled do akvizice majitele, jeho zájmů a zálib týkajících se společenského, kulturního, literárního a divadelního provozu a umožňuje rovněž identifikovat okruhy jeho přátel, známých a kolegů z dedikačních přípisků. Vedle toho lze vyčlenit i knihy související s Nerudovou redakční aktivitou. Nerudova knihovna je rovněž důležitá pro další úvahy o dějinách české žurnalistiky a divadelní kritiky druhé poloviny 19. století. Umožnila také vhled do autorovy „tvůrčí dílny“ analýzou a kritickým vyhodnocováním podtrhávání a přípisků, přičemž srovnáním s publikovaným dílem (fejetonistikou, cestopisy, poezií i prózou apod.) bylo učiněno několik signálních pokusů poodkrýt některé zdroje Nerudovy tvůrčí aktivity. (cs)
  • The article on the incomplete library of Jan Neruda, comprising 2,493 items is the first to deal in more detail with its thematic and authorial composition as well as with further provenance marks which make it possible to identify also other owners of the titles purchased (or otherwise acquired) by Neruda. The library provides a representative insight into the owner's acquisition, his interests and hobbies concerning the social, cultural, literary and theatrical activities while enabling the identification of the circles of his friends, acquaintances and colleagues based on dedications written in the books. Another group is formed by books related to Neruda's editorial activities. It has also allowed for an insight into the author's %22creative workshop%22 through analysis and critical evaluation of the text underlined and glosses. By comparing it with the works published, several initial attempts have been made to uncover some sources of Neruda's creative activity. (en)
Title
  • The Library of Jan Neruda as One of the Sources of His Literary and Journalistic Activities (en)
  • Knihovna Jana Nerudy jako jeden ze zdrojů jeho beletristické a novinářské aktivity
  • Knihovna Jana Nerudy jako jeden ze zdrojů jeho beletristické a novinářské aktivity (cs)
skos:prefLabel
  • The Library of Jan Neruda as One of the Sources of His Literary and Journalistic Activities (en)
  • Knihovna Jana Nerudy jako jeden ze zdrojů jeho beletristické a novinářské aktivity
  • Knihovna Jana Nerudy jako jeden ze zdrojů jeho beletristické a novinářské aktivity (cs)
skos:notation
  • RIV/00023272:_____/14:#0002283!RIV15-MK0-00023272
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(DF12P01OVV023)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3-4
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 24367
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023272:_____/14:#0002283
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Jan Neruda (1834–1891); library; provenance marks; provenance; literary studies; theatre studies; cultural studies; journalism; criticism; Czech literature (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [B6A768D6B366]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník Národního muzea v Praze, řada C - Literární historie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 59
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Petrbok, Václav
issn
  • 0036-5351
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 67 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software