About: K osobní knihovně právníka, básníka a překladatele Antonína Pikharta     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Antonín Pikhart, a trained lawyer, was an important culturally-active figure at the turn of the 20th century. A particularly notable achievement of his from the literary-historical perspective was that he laid the foundations of Czech systematic translation from Spanish, Catalan and to a lesser degree Ibero-American literature. He also devoted himself to writing his own texts, mostly lyric works and travel or biographical feuilletons. An analysis of his personal library has brought interesting information not only on its origin and organisation but also on Pikhart's work as a translator and on his relations with Spanish and Catalan writers. Building on the data collected during the research of the library, we studied also Pikhart's correspondence received from selected men-of-letters from Spain, which forms part of his personal collection deposited in the Museum of Czech Literature. (en)
  • Antonín Pikhart, vystudovaný právník, představuje významnou kulturně činnou osobnost přelomu 19. a 20. stolení. Z literárně-historického hlediska je význačný především jeho zakladatelský počin – položil základy českého soustavného překladatelství ze španělské, katalánské a v menší míře hispanoamerické literatury. Věnoval se také psaní vlastních textů, mezi nimiž převažuje lyrická tvorba a cestopisné či biografické fejetony. Analýza jeho osobní knihovny přinesla zajímavé poznatky vypovídající nejen o jejím vzniku a uspořádání, ale také o Pikhartově překladatelské práci a o jeho vztazích se španělskými i katalánskými spisovateli. V návaznosti na údaje zjištěné při výzkumu knihovny jsme prostudovali také Pikhartovu korespondenci přijatou od vybraných literátů ze Španělska, která tvoří součást jeho osobního fondu uloženého v Literárním archivu Památníku národního písemnictví.
  • Antonín Pikhart, vystudovaný právník, představuje významnou kulturně činnou osobnost přelomu 19. a 20. stolení. Z literárně-historického hlediska je význačný především jeho zakladatelský počin – položil základy českého soustavného překladatelství ze španělské, katalánské a v menší míře hispanoamerické literatury. Věnoval se také psaní vlastních textů, mezi nimiž převažuje lyrická tvorba a cestopisné či biografické fejetony. Analýza jeho osobní knihovny přinesla zajímavé poznatky vypovídající nejen o jejím vzniku a uspořádání, ale také o Pikhartově překladatelské práci a o jeho vztazích se španělskými i katalánskými spisovateli. V návaznosti na údaje zjištěné při výzkumu knihovny jsme prostudovali také Pikhartovu korespondenci přijatou od vybraných literátů ze Španělska, která tvoří součást jeho osobního fondu uloženého v Literárním archivu Památníku národního písemnictví. (cs)
Title
  • K osobní knihovně právníka, básníka a překladatele Antonína Pikharta
  • K osobní knihovně právníka, básníka a překladatele Antonína Pikharta (cs)
  • The Personal Library of the Lawyer, Poet and Translator Antonín Pikhart (en)
skos:prefLabel
  • K osobní knihovně právníka, básníka a překladatele Antonína Pikharta
  • K osobní knihovně právníka, básníka a překladatele Antonína Pikharta (cs)
  • The Personal Library of the Lawyer, Poet and Translator Antonín Pikhart (en)
skos:notation
  • RIV/00023272:_____/14:#0002282!RIV15-MK0-00023272
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(DF12P01OVV023)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3-4
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 23767
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023272:_____/14:#0002282
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Antonín Pikhart (1863–1909); book collection characteristics; provenance marks; translation; Spanish, Catalan and Ibero-American literature; literary-historical research; correspondence (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [BC55AFB313D8]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník Národního muzea v Praze, řada C - Literární historie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 59
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Mrkvová, Jana
issn
  • 0036-5351
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 67 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software