About: Housle Františka Ondříčka a jejich obrazová dokumentace ve sbírkách Českého muzea hudby     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Předmětem výzkumu jsou hudební nástroje a bohatý ikonografický materiál z pozůstalosti českého houslisty světového jména Františka Ondříčka. Rozbor sbírkových předmětů z fondu NM-ČMH-HHO je zároveň podroben komparaci se sekundárními informacemi z literatury. Při rekonstrukci seznamu smyčcových hudebních nástrojů z Ondříčkova odkazu se podařilo identifikovat 15 exemplářů z celkového počtu, přičemž 33 % je evidováno ve sbírce NM-ČMH. Tento fond uchovává více než 300 umělcových fotografií (z toho 40 s houslemi) a 15 výtvarných děl. Většina dochovaných snímků zobrazuje Ondříčka s houslemi Didier Nicolas aîné, historicky nejcennějším nástrojem z jeho pozůstalosti. Na kresbách a grafikách je umělec znázorněn především se svými posledními houslemi z dílny Carla Giuseppe Testore, na něž hrál až do konce života.
  • Předmětem výzkumu jsou hudební nástroje a bohatý ikonografický materiál z pozůstalosti českého houslisty světového jména Františka Ondříčka. Rozbor sbírkových předmětů z fondu NM-ČMH-HHO je zároveň podroben komparaci se sekundárními informacemi z literatury. Při rekonstrukci seznamu smyčcových hudebních nástrojů z Ondříčkova odkazu se podařilo identifikovat 15 exemplářů z celkového počtu, přičemž 33 % je evidováno ve sbírce NM-ČMH. Tento fond uchovává více než 300 umělcových fotografií (z toho 40 s houslemi) a 15 výtvarných děl. Většina dochovaných snímků zobrazuje Ondříčka s houslemi Didier Nicolas aîné, historicky nejcennějším nástrojem z jeho pozůstalosti. Na kresbách a grafikách je umělec znázorněn především se svými posledními houslemi z dílny Carla Giuseppe Testore, na něž hrál až do konce života. (cs)
  • This article presents findings from study of and research concerning musical instruments and rich iconographic materials from the estate of the world-renowned Czech violinist František Ondříček. Violins held by the Czech Museum of Music’s Musical Instruments Division were analysed and the results compared with secondary information from literature. Information was found concerning a total of fifteen bowed string instruments known to have been once owned by Ondříček. Five of them are presently held by the Czech Museum of Music, which also holds more than three hundred photographs of the artist (forty of them showing him with a violin) and fifteen works of visual art depicting him. The violin seen most frequently on preserved photographs of Ondříček is one by Didier Nicolas aîné, which is the most historically valuable instrument from his estate. In drawings and works of graphic art Ondříček is shown mainly with his last violin, by Carlo Giuseppe Testore, which he played to the end of his life. (en)
Title
  • Housle Františka Ondříčka a jejich obrazová dokumentace ve sbírkách Českého muzea hudby
  • Housle Františka Ondříčka a jejich obrazová dokumentace ve sbírkách Českého muzea hudby (cs)
  • The Violins of František Ondříček and Their Pictorial Documentation in the Collections of the Czech Museum of Music (en)
skos:prefLabel
  • Housle Františka Ondříčka a jejich obrazová dokumentace ve sbírkách Českého muzea hudby
  • Housle Františka Ondříčka a jejich obrazová dokumentace ve sbírkách Českého muzea hudby (cs)
  • The Violins of František Ondříček and Their Pictorial Documentation in the Collections of the Czech Museum of Music (en)
skos:notation
  • RIV/00023272:_____/13:#0002166!RIV14-MK0-00023272
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1-2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 78107
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023272:_____/13:#0002166
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • František Ondříček; violin; violin making; musical iconography; historical photography; studio photography; visual art; performing artist; performing art (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [8E6910BCDE62]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Musicalia
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 5
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kotašová, Daniela
  • Paulová, Eva
issn
  • 1803-7828
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software