About: KATALOGIZACE ELEKTRONICKÝCH PUBLIKACÍ - neperiodických monografií - PODLE RDA VE FORMÁTU MARC 21     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Metodika nově implementuje pravidla RDA pro oblast monografických textových elektronických publikací do české katalogizační politiky, formátem pro implementaci je formát MARC 21 (bibliografický formát používaný v ČR od roku 2004). Pro potřeby sdílené katalogizace se předkládá v podobě rozsahu minimálního záznamu pro SK ČR, který obecně představuje povinné penzum údajů pro použití záznamu v katalogu. Metodika je uspořádána dle polí formátu MARC 21. K tomuto uspořádání bylo přistoupeno vzhledem k požadavku na srozumitelnost metodiky. Metodika akceptuje údaje vztahující se k entitám FRBR a FRAD pokrytými pravidly RDA, nicméně je předkládá v podobě jednovrstvé tak, jak umožňuje formát MARC 21. Metodika obsahuje jak stručnou teoretickou část s dílčími příklady, tak ukázku úplných příkladů české produkce. Příklady jsou zpracovány na základě vydaných dokumentů, ale někdy jsou upraveny pro potřeby demonstrace zápisu některých typů údajů.
  • Metodika nově implementuje pravidla RDA pro oblast monografických textových elektronických publikací do české katalogizační politiky, formátem pro implementaci je formát MARC 21 (bibliografický formát používaný v ČR od roku 2004). Pro potřeby sdílené katalogizace se předkládá v podobě rozsahu minimálního záznamu pro SK ČR, který obecně představuje povinné penzum údajů pro použití záznamu v katalogu. Metodika je uspořádána dle polí formátu MARC 21. K tomuto uspořádání bylo přistoupeno vzhledem k požadavku na srozumitelnost metodiky. Metodika akceptuje údaje vztahující se k entitám FRBR a FRAD pokrytými pravidly RDA, nicméně je předkládá v podobě jednovrstvé tak, jak umožňuje formát MARC 21. Metodika obsahuje jak stručnou teoretickou část s dílčími příklady, tak ukázku úplných příkladů české produkce. Příklady jsou zpracovány na základě vydaných dokumentů, ale někdy jsou upraveny pro potřeby demonstrace zápisu některých typů údajů. (cs)
  • The certified methodology enables a unified description of textual electronic resources in accordance with a new standard for cataloguing - cataloguing rules Resource Description and Access (RDA). This international standard enables to share bibliographic records both on national and international level. Based on FRBR, this standard is intended to access bibliographic data in modern catalogues as well as linked data projects. The certified methodology consists of description of fields for minimal level and recommanded level of record. The methodology is organized according to field tags, information about selection and form of statements is added to the field definition. Examples illustrate a new form of description. (en)
Title
  • KATALOGIZACE ELEKTRONICKÝCH PUBLIKACÍ - neperiodických monografií - PODLE RDA VE FORMÁTU MARC 21
  • KATALOGIZACE ELEKTRONICKÝCH PUBLIKACÍ - neperiodických monografií - PODLE RDA VE FORMÁTU MARC 21 (cs)
  • CATALOGUING OF ELECTRONIC PUBLICATIONS - non-periodical monographs - BASED ON RDA IN MARC 21 FORMAT (en)
skos:prefLabel
  • KATALOGIZACE ELEKTRONICKÝCH PUBLIKACÍ - neperiodických monografií - PODLE RDA VE FORMÁTU MARC 21
  • KATALOGIZACE ELEKTRONICKÝCH PUBLIKACÍ - neperiodických monografií - PODLE RDA VE FORMÁTU MARC 21 (cs)
  • CATALOGUING OF ELECTRONIC PUBLICATIONS - non-periodical monographs - BASED ON RDA IN MARC 21 FORMAT (en)
skos:notation
  • RIV/00023221:_____/15:#0000383!RIV15-MK0-00023221
  • Č. j. MK 17797/2015, Osvědčení č. 26
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(DF12P01OVV006)
http://linked.open...certifikacniOrgan
  • Ministerstvo kultury, Maltézské náměstí 1, 118 11 Praha 1
http://linked.open.../datumCertifikace
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Sdílení bibliografických záznamů mezi knihovnami přináší ekonomickou úsporu, ta však dosud nebyla vyčíslena
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 232
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023221:_____/15:#0000383
http://linked.open...terniIdentifikace
  • Metodika katalogizace
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • e-publications; e-books; cataloguing; bibliographic metadata; RDA; cataloguing rules; MARC 21; Czech cataloguing policy; electronic resources (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [CB432C426F5D]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Metodika je určena pro síť knihoven v ČR, zejména knihoven přispívajících do Souborného katalogu ČR. Metodika obsahuje výčet povinných údajů bibliografického záznamu a jejich popis (na úrovni minimálního a doporučeného záznamu pro Souborný katalog ČR), je předpokladem pro sdílení záznamů mezi knihovnami. Vzhledem k tomu, že jsou v metodice akceptovány mezinárodní standardy a zohledněny povinné údaje specifikované v jejich rámci, umožňuje certifikovaná metodika rovněž sdílení záznamů na mezinárodní úrovni.
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Balíková, Marie
  • Svobodová, Jaroslava
  • Benešová, Ludmila
  • Lichtenbergová, Edita
  • Přibylová, Jarmila
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software