About: Advances in colorectal carcinoma screening     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • The colorectal carcinoma screening programme was launched in Czech Republic in the year 2000. The compliance of the Czech populating is growing, having recently reached almost 25% (there is cca. 10% of screening colonoscopies). The necessary minimal compliance for functional screening with a real chance of significantly decreasing incidence and mortality is, however, 50%. The most common screening method are occult blood tests; the more efficient immuno-chemical tests are planned to become the majority method in the future. Testing stool for DNA is being developed. For actual diagnostics, colonoscopy remains the primary method. Electronic colour modulations have not been shown to aid detection significantly. Emphasis on maximum quality in terms of preparation, complete imaging of the colon, high rate of adenoma detection and adequate follow-up procedures is essential. Sigmoidoscopy and CT colonoscopy are alternative diagnostic methods, they cannot be considered to be a fully adequate substitute. In future, it is possible to expect an increased importance of capsule endoscopy. The necessary condition for successful screening are proper logistics: individual invitations, complex record-keeping with looking for and registering high-risk patients. (en)
  • Program screeningu kolorektálního karcinomu byl v České republice zahájen v roce 2000. Compliance české populace má stoupající tendenci, nově dosahující téměř k 25 %, screeningových koloskopií je přibližně 10 %. Nezbytná minimální compliance pro fungující screening s reálnou šancí významně snížit incidenci a mortalitu je však 50 %. Nejrozšířenější screeningovou metodou jsou testy na okultní krvácení s budoucí převahou účinnějších testů imunochemických. Rozvíjí se vyšetření stolice na DNA. Koloskopie zůstává metodou ústřední. Elektronické barevné modulace neznamenají v detekci významný přínos. Podstatný je důraz na maximální kvalitu, jejímiž parametry jsou kvalita přípravy, kompletní zobrazení tlustého střeva, vysoká detekce adenomů a adekvátní následné postupy. Alternativami nikoliv plnohodnotnými jsou sigmoidoskopie a CT kolografie. V budoucnu lze očekávat vzrůstající význam kapslové endoskopie. Podmínkou úspěchu screeningu je propracovaná logistika: individuální zvaní, komplexní výkaznictví a vyhledávání a registrace vysoce rizikových nemocných.
  • Program screeningu kolorektálního karcinomu byl v České republice zahájen v roce 2000. Compliance české populace má stoupající tendenci, nově dosahující téměř k 25 %, screeningových koloskopií je přibližně 10 %. Nezbytná minimální compliance pro fungující screening s reálnou šancí významně snížit incidenci a mortalitu je však 50 %. Nejrozšířenější screeningovou metodou jsou testy na okultní krvácení s budoucí převahou účinnějších testů imunochemických. Rozvíjí se vyšetření stolice na DNA. Koloskopie zůstává metodou ústřední. Elektronické barevné modulace neznamenají v detekci významný přínos. Podstatný je důraz na maximální kvalitu, jejímiž parametry jsou kvalita přípravy, kompletní zobrazení tlustého střeva, vysoká detekce adenomů a adekvátní následné postupy. Alternativami nikoliv plnohodnotnými jsou sigmoidoskopie a CT kolografie. V budoucnu lze očekávat vzrůstající význam kapslové endoskopie. Podmínkou úspěchu screeningu je propracovaná logistika: individuální zvaní, komplexní výkaznictví a vyhledávání a registrace vysoce rizikových nemocných. (cs)
Title
  • Advances in colorectal carcinoma screening (en)
  • Pokroky ve screeningu kolorektálního karcinomu
  • Pokroky ve screeningu kolorektálního karcinomu (cs)
skos:prefLabel
  • Advances in colorectal carcinoma screening (en)
  • Pokroky ve screeningu kolorektálního karcinomu
  • Pokroky ve screeningu kolorektálního karcinomu (cs)
skos:notation
  • RIV/00023001:_____/12:00056058!RIV13-MZ0-00023001
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 6
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 159372
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023001:_____/12:00056058
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • fecal occult blood tests, screening colonoscopy, screening barriers (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [D28C29294FAC]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Postgraduální medicína
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 14
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Špičák, Julius
  • Kovářová, Jaroslava Tereza
issn
  • 1212-4184
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software