About: Preclinical atherosclerosis as a cause of venous thromboembolism     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Přes tradičně oddělený pohled na žilní a arteriální trombózu sdílejí tyto stavy společné charakteristiky a rizikové faktory. Vzhledem k podobnosti žilní a arteriální trombózy a jejich častému výskytu v populaci vzniká otázka vzájemného ovlivnění příčiny a následků obou stavů. Je známo, že ateroskleróza je provázena trombofi lním stavem s možnými systémovými důsledky. Výsledky dosud publikovaných prací zabývajících se dopadem aterosklerózy na zvýšení rizika žilní trombózy jsou rozporné. Práce se však liší studovaným vzorkem vyšetřovaných osob i uspořádáním. Recentní data ukazují na vyšší výskyt rizikových faktorů aterosklerózy u pacientů s definovanými rombofilními stavy, kteří prodělali žilní tromboembolii, a vyšší výskyt preklinické aterosklerózy detekované ultrazvukem u pacientů s idiopatickou žilní trombózou. Současná praxe ukazuje, že je nutno lépe stratifikovat riziko žilního tromboembolismu a poměr prospěchu a rizika antikoagulační léčby. Vyšetření známek preklinické aterosklerózy ultrazvukem a hodnocení výskytu tradičních rizikových faktorů aterosklerózy by mohlo přispět k identifikaci nemocných, kteří jsou více ohroženi žilním tromboembolismem.
  • Přes tradičně oddělený pohled na žilní a arteriální trombózu sdílejí tyto stavy společné charakteristiky a rizikové faktory. Vzhledem k podobnosti žilní a arteriální trombózy a jejich častému výskytu v populaci vzniká otázka vzájemného ovlivnění příčiny a následků obou stavů. Je známo, že ateroskleróza je provázena trombofi lním stavem s možnými systémovými důsledky. Výsledky dosud publikovaných prací zabývajících se dopadem aterosklerózy na zvýšení rizika žilní trombózy jsou rozporné. Práce se však liší studovaným vzorkem vyšetřovaných osob i uspořádáním. Recentní data ukazují na vyšší výskyt rizikových faktorů aterosklerózy u pacientů s definovanými rombofilními stavy, kteří prodělali žilní tromboembolii, a vyšší výskyt preklinické aterosklerózy detekované ultrazvukem u pacientů s idiopatickou žilní trombózou. Současná praxe ukazuje, že je nutno lépe stratifikovat riziko žilního tromboembolismu a poměr prospěchu a rizika antikoagulační léčby. Vyšetření známek preklinické aterosklerózy ultrazvukem a hodnocení výskytu tradičních rizikových faktorů aterosklerózy by mohlo přispět k identifikaci nemocných, kteří jsou více ohroženi žilním tromboembolismem. (cs)
  • Despite the traditionally diff erent perception of venous and arterial thromboses, both entities share common characteristics and risk factors. The common features and high prevalence of venous and arterial thromboses in the population raise the question of an interaction of the causes and consequences of both disorders. The thrombophilic action with a possible systemic impact of atherosclerosis has been described. Research on the impact of atherosclerosis on an increase in the risk of venous thromboembolism has brought inconclusive results so far. Published trials diff ered in the study design and populations. Recent results show an increased prevalence of the risk factors of atherosclerosis in patients with defi ned thrombophilia and venous thromboembolism, and an increased prevalence of preclinical atherosclerosis detected by ultrasound in patients with unprovoked venous thromboembolism. Current clinical practice shows that there is a need for improved stratifi cation of the risk of venous thromboembolism and of the risk/benefi t ratio of anticoagulant treatment. Ultrasound assessment of preclinical atherosclerosis and assessment of traditional risk factors of atherosclerosis may help to identify patients at increased risk of venous thromboembolism. (en)
Title
  • Preclinical atherosclerosis as a cause of venous thromboembolism (en)
  • Preklinická ateroskleróza jako příčina žilního tromboembolismu
  • Preklinická ateroskleróza jako příčina žilního tromboembolismu (cs)
skos:prefLabel
  • Preclinical atherosclerosis as a cause of venous thromboembolism (en)
  • Preklinická ateroskleróza jako příčina žilního tromboembolismu
  • Preklinická ateroskleróza jako příčina žilního tromboembolismu (cs)
skos:notation
  • RIV/00023001:_____/11:00002639!RIV12-MZ0-00023001
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • N
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 4-5
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 222981
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023001:_____/11:00002639
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • venous thromboembolism; risk factors; reclinical atherosclerosis; hrombophilia (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [6D2DEB4136AE]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Cor et Vasa
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 53
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Auzký, Ondřej
  • Piťha, Jan
  • Pagáčová, Libuše
issn
  • 0010-8650
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software