About: Diabetes mellitus and cardiovascular diseases     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Kardiovaskulární komplikace jsou nejčastější příčinou úmrtí nemocných s diabetem. Léčba hyperglykemie významně redukuje riziko rozvoje a progrese mikrovaskulárních komplikací diabetu, a to v kterémkoli stadiu choroby a nezávisle na volbě léčebného prostředku. Význam léčby hyperglykemie z hlediska redukce kardiovaskulárního rizika je stále předmětem diskusí. V epidemiologických hodnoceních je hyperglykemie, a to zejména postprandiální, jasným nezávislým rizikovým faktorem kardiovaskulární mortality a morbidity. Intervenční studie zveřejněné během posledních dvou let ukazují na nutnost diferencovaného přístupu k nemocným. Významně příznivý účinek na redukci kardiovaskulárního rizika má těsná kompenzace diabetu zejména u osob časně po záchytu diabetu v primární kardiovaskulární prevenci. Uplatňuje se tzv. metabolická paměť. Naopak příliš agresivní léčba hyperglykemie u diabetiků s pokročilými komplikacemi a již manifestním kardiovaskulárním onemocněním riziko kardiovaskulárního úmrtí zvyšuje, pravděpodobně v souvislosti s výskytem hypoglykemií. V prevenci a léčbě kardiovaskulárních onemocnění u nemocných s diabetem se uplatňuje řada komplexních opatření, která kromě léčby hyperglykemie zahrnují léčbu dalších ovlivnitelných rizikových faktorů, tj. léčbu hypertenze, dyslipidemie, eventuálně léčbu obezity a antiagregační terapii. Pro léčbu hyperglykemie stanovujeme individuální léčebné cíle. Cílové hodnoty HbA1c u osob s nízkým kardiovaskulárním rizikem jsou < 4,5 %. U nemocných v sekundární prevenci jsme méně přísní (HbA1c < 6 %) a zásadním požadavkem je bezpečnost léčby (nepřítomnost hypoglykemií). Přednost dáváme pozvolnému zlepšování kompenzace. Lékem první volby u diabetiků 2. typu je metformin, jehož podávání zahajujeme ihned po záchytu diabetu spolu s režimovými opatřeními. Pokud monoterapie nezajistí uspokojivou kompenzaci, přidáváme do kombinace další perorální antidiabetika, inkretiny nebo inzulin. Protože není jasné, které hypoglykemizující prostředky j
  • Kardiovaskulární komplikace jsou nejčastější příčinou úmrtí nemocných s diabetem. Léčba hyperglykemie významně redukuje riziko rozvoje a progrese mikrovaskulárních komplikací diabetu, a to v kterémkoli stadiu choroby a nezávisle na volbě léčebného prostředku. Význam léčby hyperglykemie z hlediska redukce kardiovaskulárního rizika je stále předmětem diskusí. V epidemiologických hodnoceních je hyperglykemie, a to zejména postprandiální, jasným nezávislým rizikovým faktorem kardiovaskulární mortality a morbidity. Intervenční studie zveřejněné během posledních dvou let ukazují na nutnost diferencovaného přístupu k nemocným. Významně příznivý účinek na redukci kardiovaskulárního rizika má těsná kompenzace diabetu zejména u osob časně po záchytu diabetu v primární kardiovaskulární prevenci. Uplatňuje se tzv. metabolická paměť. Naopak příliš agresivní léčba hyperglykemie u diabetiků s pokročilými komplikacemi a již manifestním kardiovaskulárním onemocněním riziko kardiovaskulárního úmrtí zvyšuje, pravděpodobně v souvislosti s výskytem hypoglykemií. V prevenci a léčbě kardiovaskulárních onemocnění u nemocných s diabetem se uplatňuje řada komplexních opatření, která kromě léčby hyperglykemie zahrnují léčbu dalších ovlivnitelných rizikových faktorů, tj. léčbu hypertenze, dyslipidemie, eventuálně léčbu obezity a antiagregační terapii. Pro léčbu hyperglykemie stanovujeme individuální léčebné cíle. Cílové hodnoty HbA1c u osob s nízkým kardiovaskulárním rizikem jsou < 4,5 %. U nemocných v sekundární prevenci jsme méně přísní (HbA1c < 6 %) a zásadním požadavkem je bezpečnost léčby (nepřítomnost hypoglykemií). Přednost dáváme pozvolnému zlepšování kompenzace. Lékem první volby u diabetiků 2. typu je metformin, jehož podávání zahajujeme ihned po záchytu diabetu spolu s režimovými opatřeními. Pokud monoterapie nezajistí uspokojivou kompenzaci, přidáváme do kombinace další perorální antidiabetika, inkretiny nebo inzulin. Protože není jasné, které hypoglykemizující prostředky j (cs)
  • Cardiovascular (CV) complications are the most common cause of death in patients with diabetes. Management of hyperglycemia signifi cantly reduces the risk of development and progression of microvascular complications of diabetes whatever the stage of the disease and irrespective of the therapeutic modality used. The importance of management of hyperglycemia in terms of CV risk reduction continues to be a matter of debate. In epidemiological studies hyperglycemia, in particular postprandial hyperglycemia, has been clearly established as an independent risk factor for CV mortality and morbidity. Interventional studies published over the last two years have shown the need for an individualized approach to patients. A strategy shown to have a signifi cantly benefi cial eff ect on CV risk reduction is tight diabetes control, particularly in patients in primary CV prevention early after they have been diagnosed to have diabetes; in these cases, a role is played by what is called ?metabolic memory?. By contrast, excessively aggressive treatment of hyperglycemia in individuals with advanced diabetes-related complications and already overt CV disease will increase the risk for CV death, presumably due to development of hypoglycemic episodes. A number of comprehensive measures are currently available in the prevention and treatment of CV disease in patients with diabetes. In addition to management of hyperglycemia, these measures include management of other modifi able risk factors such as treatment of hypertension, dyslipidemia and, possibly, treatment of obesity, and antiplatelet therapy. Patients with hyperglycemia have their therapeutic goals ?tailored? to meet their specifi c needs. Target HbA1c levels in individuals at low CV risk are below 4.5%. The levels are less strict (HbA1c below 6%) in those in secondary prevention, with patient safety (absence of hypoglycemia) being the most important consideration. Preference is given to gradual improvement of diabetes con (en)
Title
  • Diabetes mellitus and cardiovascular diseases (en)
  • Diabetes mellitus a kardiovaskulární onemocnění
  • Diabetes mellitus a kardiovaskulární onemocnění (cs)
skos:prefLabel
  • Diabetes mellitus and cardiovascular diseases (en)
  • Diabetes mellitus a kardiovaskulární onemocnění
  • Diabetes mellitus a kardiovaskulární onemocnění (cs)
skos:notation
  • RIV/00023001:_____/11:00002636!RIV12-MZ0-00023001
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(NS10534)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 4-5
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 194179
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023001:_____/11:00002636
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • diabetes mellitus; cardiovascular diseases; hyperglycemia; metformin; insulin (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [0A5E6525E2CF]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Cor et Vasa
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 53
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Pelikánová, Terezie
issn
  • 0010-8650
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software