About: Perkutánní intervence pro komplikace po transplantaci jater     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Ortotopická transplantace jater (OLT) se stala metodou volby pro nemocné s nezvratným selháním jater. Chirurgická technika a imunosupresivní léčba se významně zlepšily, nicméně stále dochází ke komplikacím, zejména cévním a biliárním, které bez včasné léčby mohou vést k selhání štěpu a vyžadovat retransplantaci. Vaskulární komplikace postihují až desetinu příjemců a u nemocných po OLT se selháním štěpu je třeba na ně myslet v první řadě. Nejzávažnější cévní komplikací je trombóza jaterní artérie nebo portální žíly. Komplikace postihující dolní dutou žílu jsou vzácnější. Biliární komplikace se vyskytnou u každého devátého příjemce jater. Ačkoliv většinou nevedou k úmrtí, jsou významným zdrojem morbidity. Striktury a žlučové úniky vzniklé časně po transplantaci souvisí s technickou chybou. Pozdní striktury a uzávěry mají složitější a většinu multifaktoriální příčiny, mezi které patří uzávěr jaterní artérie, preservační poškození, rejekce nebo rekurence základního onemocnění. Diagnóza spoléhá na zobraz
  • Ortotopická transplantace jater (OLT) se stala metodou volby pro nemocné s nezvratným selháním jater. Chirurgická technika a imunosupresivní léčba se významně zlepšily, nicméně stále dochází ke komplikacím, zejména cévním a biliárním, které bez včasné léčby mohou vést k selhání štěpu a vyžadovat retransplantaci. Vaskulární komplikace postihují až desetinu příjemců a u nemocných po OLT se selháním štěpu je třeba na ně myslet v první řadě. Nejzávažnější cévní komplikací je trombóza jaterní artérie nebo portální žíly. Komplikace postihující dolní dutou žílu jsou vzácnější. Biliární komplikace se vyskytnou u každého devátého příjemce jater. Ačkoliv většinou nevedou k úmrtí, jsou významným zdrojem morbidity. Striktury a žlučové úniky vzniklé časně po transplantaci souvisí s technickou chybou. Pozdní striktury a uzávěry mají složitější a většinu multifaktoriální příčiny, mezi které patří uzávěr jaterní artérie, preservační poškození, rejekce nebo rekurence základního onemocnění. Diagnóza spoléhá na zobraz (cs)
  • Orthotopic liver transplantation (OLT) has become the treatment of choice for patients with endstage liver disease. The surgical techniques and immunosuppressive therapy for this procedure have improved considerably. Nevertheless, there are still significant complications, particularly those of vascular or biliary origin, which can lead to graft failure and require retransplantation unless prompt treatment is instituted. Vascular complications are estimated to occur in one tenth of patients and are of primary diagnostic consideration in OLT patients with liver failure. The most important vascular complication, with a potential to cause graft failure, is thrombosis of the hepatic artery or portal vein. Vascular complications related to the inferior vena cava are much less frequent. Biliary complications occur in approximately one of every nine liver transplant recipients. Although they are uncommon causes of mortality, they are significant sources of morbidity. Strictures and leaks that occur early a (en)
Title
  • Perkutánní intervence pro komplikace po transplantaci jater
  • Perkutánní intervence pro komplikace po transplantaci jater (cs)
  • The role of percutaneous procedures in the management of complications after liver transplantation (en)
skos:prefLabel
  • Perkutánní intervence pro komplikace po transplantaci jater
  • Perkutánní intervence pro komplikace po transplantaci jater (cs)
  • The role of percutaneous procedures in the management of complications after liver transplantation (en)
skos:notation
  • RIV/00023001:_____/05:00001264!RIV08-MZ0-00023001
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • S48-S55
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • N
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • suppl. 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 535716
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023001:_____/05:00001264
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • liver transplantation; biliary complications; vascular complications; interventional radiology (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [5A730A5530A9]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Folia gastroenterologica et hepatologica
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 3
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Peregrin, Jan
issn
  • 1214-4088
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software