About: Change of approach to developing new scenarios for fifth assessment report IPCC     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • For the evaluation of climate change impacts are used scenarios, which describe the different variants of the likely evolution of climate change and its impacts on society. Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) is leader in this process. Results are published in Assessment reports. Fourth assessment report (AR4) published in 2007 has been criticized for using sequential approach to develop of scenarios and also for used scenarios from 2000. Therefore, the IPCC decided to develop new scenarios for the fifth assessment report (AR5), and also to change the framework. There was series of panel of experts and workshops between 2005 and 2007. These meeting were focused on develop new approach to preparing climate change scenarios. This article summarized change of approach to developing new scenarios for fifth assessment report IPCC on the base of the published documents of IPCC or other institutions and articles published in scientific periodicals. (en)
  • Pro hodnocení dopadů klimatické změny se využívají tzv. scénáře, které se snaží popsat různé varianty pravděpodobného vývoje klimatu a jeho dopadu na společnost. Vůdčí úlohu v tomto procesu hraje Mezivládní panel změny klimatu (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC). Výsledky IPCC jsou prezentovány v tzv. hodnotících zprávách (Assessment reports). Zatím poslední, čtvrtá hodnotící zpráva (AR4), zveřejněná v roce 2007 byla terčem kritiky poukazující na slabiny dosud používaného sekvenčního přístupu a také na to, že dosud používané scénáře jsou z roku 2000. IPCC se proto rozhodl vytvořit pro pátou hodnotící zprávu (AR5) nové scénáře a zároveň změnit systém práce. V průběhu let 2005 až 2007 proběhlo několik jednání panelů expertů nebo workshopů IPCC zabývajících se novým přístupem k tvorbě scénářů klimatické změny. Článek shrnuje na základě publikovaných dokumentů IPCC či dalších institucí a článků publikovaných ve vědeckých periodikách změnu v přístupu tvorby scénářů pro AR5 oproti AR4.
  • Pro hodnocení dopadů klimatické změny se využívají tzv. scénáře, které se snaží popsat různé varianty pravděpodobného vývoje klimatu a jeho dopadu na společnost. Vůdčí úlohu v tomto procesu hraje Mezivládní panel změny klimatu (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC). Výsledky IPCC jsou prezentovány v tzv. hodnotících zprávách (Assessment reports). Zatím poslední, čtvrtá hodnotící zpráva (AR4), zveřejněná v roce 2007 byla terčem kritiky poukazující na slabiny dosud používaného sekvenčního přístupu a také na to, že dosud používané scénáře jsou z roku 2000. IPCC se proto rozhodl vytvořit pro pátou hodnotící zprávu (AR5) nové scénáře a zároveň změnit systém práce. V průběhu let 2005 až 2007 proběhlo několik jednání panelů expertů nebo workshopů IPCC zabývajících se novým přístupem k tvorbě scénářů klimatické změny. Článek shrnuje na základě publikovaných dokumentů IPCC či dalších institucí a článků publikovaných ve vědeckých periodikách změnu v přístupu tvorby scénářů pro AR5 oproti AR4. (cs)
Title
  • Change of approach to developing new scenarios for fifth assessment report IPCC (en)
  • Změna přístupu ke tvorbě nových scénářů pro pátou hodnotící zprávu IPCC
  • Změna přístupu ke tvorbě nových scénářů pro pátou hodnotící zprávu IPCC (cs)
skos:prefLabel
  • Change of approach to developing new scenarios for fifth assessment report IPCC (en)
  • Změna přístupu ke tvorbě nových scénářů pro pátou hodnotící zprávu IPCC
  • Změna přístupu ke tvorbě nových scénářů pro pátou hodnotící zprávu IPCC (cs)
skos:notation
  • RIV/00020711:_____/12:00003591!RIV13-MZP-00020711
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(SP/1A6/108/07)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 5/2012
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 182618
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00020711:_____/12:00003591
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • IPCC; climate change scenarios; climate change; water management (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [75BB9CA1219B]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Vodní hospodářství
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 62
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Ansorge, Libor
issn
  • 1211-0760
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software