About: Zkušenosti s izolací bakteriálních střevních patogenů z povrchových a odpadních vod     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Contamination of faecal origin is one of the most important types of pollution. Besides common enteric bacteria enteric pathogens can be found in water, which can persist there for weeks to months and serve as the source of infection. From the point of view of hygienic risks contamination of drinking and bathing water is the most significant. Among the most common agents of enteric infections members of the family Enterobacteriaceae, especially salmonellae, shigellae, pathogenic E. coli and yersiniae, belong. In the last years infections caused by campylobacters dominate (in CR 20 175 cases in 2008). Isolation of bacterial enteric pathogens is based on their typical characteristics, including the ability of growth and multiplication in specific cultivation media in the atmosphere containing various concentration of oxygen (aerobic, anaerobic, micro-aerophile). Identification of bacterial enteric pathogens is based on determination of their typical biochemical characteristics. (en)
  • Znečištění fekálního původu je jedním z nejvýznamnějších typů kontaminace vod. Kromě běžných střevních bakterií lze totiž ve vodách nalézt i střevní patogeny, které zde mohou přetrvávat po několik týdnů až měsíců a sloužit jako zdroj infekce. Z pohledu hygienických rizik je nejzásadnější kontaminace pitných vod a vod využívaných ke koupání. Mezi nejběžnější původce střevních infekcí se řadí zástupci čeledi Enterobacteriaceae, zejména salmonely, shigely, patogenní sérovary E. coli, yersinie. V posledních letech se na přední místo dostaly infekce způsobené kampylobaktery (v ČR 20 175 případů v roce 2008). Izolace bakteriálních střevních patogenů vychází z jejich typických vlastností, včetně jejich schopnosti růst a množit se na nebo ve specifických kultivačních médiích v prostředí s různým obsahem kyslíku (aerobní, anaerobní, mikroaerofilní prostředí). Identifikace bakteriálních střevních patogenů je založena především na sledování jejich typických biochemických reakcí.
  • Znečištění fekálního původu je jedním z nejvýznamnějších typů kontaminace vod. Kromě běžných střevních bakterií lze totiž ve vodách nalézt i střevní patogeny, které zde mohou přetrvávat po několik týdnů až měsíců a sloužit jako zdroj infekce. Z pohledu hygienických rizik je nejzásadnější kontaminace pitných vod a vod využívaných ke koupání. Mezi nejběžnější původce střevních infekcí se řadí zástupci čeledi Enterobacteriaceae, zejména salmonely, shigely, patogenní sérovary E. coli, yersinie. V posledních letech se na přední místo dostaly infekce způsobené kampylobaktery (v ČR 20 175 případů v roce 2008). Izolace bakteriálních střevních patogenů vychází z jejich typických vlastností, včetně jejich schopnosti růst a množit se na nebo ve specifických kultivačních médiích v prostředí s různým obsahem kyslíku (aerobní, anaerobní, mikroaerofilní prostředí). Identifikace bakteriálních střevních patogenů je založena především na sledování jejich typických biochemických reakcí. (cs)
Title
  • Zkušenosti s izolací bakteriálních střevních patogenů z povrchových a odpadních vod
  • Zkušenosti s izolací bakteriálních střevních patogenů z povrchových a odpadních vod (cs)
  • Experiences with isolation of bacterial enteric pathogens from surface and waste water (en)
skos:prefLabel
  • Zkušenosti s izolací bakteriálních střevních patogenů z povrchových a odpadních vod
  • Zkušenosti s izolací bakteriálních střevních patogenů z povrchových a odpadních vod (cs)
  • Experiences with isolation of bacterial enteric pathogens from surface and waste water (en)
skos:notation
  • RIV/00020711:_____/09:00002609!RIV12-GA0-00020711
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(GP310/09/P146)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 353158
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00020711:_____/09:00002609
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • enteric pathogens; water; isolation; identification (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [C00C6CF5BE41]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Poprad, Slovensko
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Bratislava – Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Zborník prednášok a posterov, Mikrobiológia vody 2009
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Mlejnková, Hana
  • Slezáková, Katarína
  • Sovová, Kateřina
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Československá spoločnosť mikrobiologická
https://schema.org/isbn
  • 978-80-970269-9-8
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software