About: Methodological manual for native birch species determination     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Předložená metodika byla vypracována na základě podnětu odborných pracovníků Lesů České republiky, s. p. Snahou je poskytnout praktickým lesníkům a dalším uživatelům jednoduchou, srozumitelnou a názornou příručku k určování hlavních domácích druhů bříz v terénu pomocí jednoduchých znaků, bez hlubších botanických znalostí v oblasti taxonomie a rostlinné morfologie. Metodické postupy k determinaci tří lesnicky pěstovaných druhů, pro které je připojen přehledný zjednodušený rozlišovací klíč, jsou pro úplnost doplněny i o popisy a rozlišovací znaky dalších domácích druhů
  • Předložená metodika byla vypracována na základě podnětu odborných pracovníků Lesů České republiky, s. p. Snahou je poskytnout praktickým lesníkům a dalším uživatelům jednoduchou, srozumitelnou a názornou příručku k určování hlavních domácích druhů bříz v terénu pomocí jednoduchých znaků, bez hlubších botanických znalostí v oblasti taxonomie a rostlinné morfologie. Metodické postupy k determinaci tří lesnicky pěstovaných druhů, pro které je připojen přehledný zjednodušený rozlišovací klíč, jsou pro úplnost doplněny i o popisy a rozlišovací znaky dalších domácích druhů (cs)
  • The methodology deals with a system for determination of native birch species. The description of all domestic species is presented including their distribution, ecology and habitat requirements. The methodology consists of practical guidelines on methods of determining domestic birch species. Special attention is paid to the three main species of forestry importance. The guidelines are intended for practical use by foresters and the general public, when identifying birch species using traits such as leaves, annual shoots, achenes and supporting scales. Economic aspects are also presented. The manual is supplemented by photographs and illustrative figures of leaves, achenes and supporting scales of the main species. (en)
Title
  • Methodological manual for native birch species determination (en)
  • Metodická příručka k určování domácích druhů bříz
  • Metodická příručka k určování domácích druhů bříz (cs)
skos:prefLabel
  • Methodological manual for native birch species determination (en)
  • Metodická příručka k určování domácích druhů bříz
  • Metodická příručka k určování domácích druhů bříz (cs)
skos:notation
  • 87769/2014-MZE-16222/M95
  • RIV/00020702:_____/14:#0000826!RIV15-MZE-00020702
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...certifikacniOrgan
  • Ministerstvo zemědělství ČR, Těšnov 65/17, 110 00 Praha 1
http://linked.open.../datumCertifikace
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Správné určování lesních dřevin výrazným způsobem minimalizuje škody vzniklé výsadbami na ekologicky nevhodná stanoviště. Škody mohou být kvůli nezdarům výsadeb značné. Nemusí k nim navíc dojít okamžitě, ale někdy až po řadě let při extrémních klimatických výkyvech. Vyčíslení škod je obtížné; na nezdarech výsadeb se podílí více faktorů souběžně. Ke škodám došlo dříve i v důsledku nerespektování stanovištních nároků při používání břízy bělokoré pro rychlé zalesnění kalamitních imisních holin. V současné době se u nás sice v běžných lesích břízou zalesňuje v menším rozsahu než v minulosti, stále aktuální je však její využívání na některých extrémně zamokřených horských stanovištích, kde je výsadba jiných dřevin opakovaně neúspěšná. Nezastupitelnou úlohu má bříza při rekultivacích částí krajiny ovlivněných lidskou činností. Je třeba klást hlavní důraz především na správné rozlišování bříz pýřité a karpatské od b. bělokoré, která není vhodná k výsadbě a pěstování na extrémních horských stanovištích.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 28721
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00020702:_____/14:#0000826
http://linked.open...terniIdentifikace
  • Lesnický průvodce 3/2014
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • birch; determination; species description (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [2A2D676C316A]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Smlouva o uplatnění certifikované metodiky č. 8/2014/22 ze dne 12.12.2014. Uživatel: Lesy České republiky, s. p., Přemyslova 1106, 501 68 Hradec Králové, IČ: 42196451, zastoupený Ing. D. Szórádem, Ph.D. (ředitelem). Odpovědná osoba: Ing. Zuzana Neznajová, SZ Týniště nad Orlicí, Za drahou 191, 517 21, tel.: 956 271 111.
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Novotný, Petr
  • Buriánek, Václav
  • Frýdl, Josef
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software