About: Effect of ground limestone in planting hole on plantation prosperity, chlorophyll fluorescence and foliar nutrients of Carpathian birch and European beech     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cílené hnojení při výsadbě lesních dřevin může napomoci zlepšení výživy a podpořit tak jejich přežívání a prosperitu, a to především v prvních letech po výsadbě. Zvláště významná bývá podpora výsadeb v klimaticky exponovaných horských polohách, kde hrozí kromě častého deficitu živin také zvýšená konkurence spojená s rozvojem přízemní vegetace a poškozováním zvěří. Jedním z opatření doporučovaných a používaných k podpoře vitality lesních dřevin je aplikace horninových mouček, jako je dolomitický vápenec. V porostech a na čerstvých holinách v relativně příznivějších stanovištních podmínkách má přidání vápence příznivý vliv na úpravu půdní reakce, humifikaci, obsah výměnných bází, výměnnou kationtovou kapacitu, stupeň nasycení sorpčního komplexu bázemi, na pokles výměnné titrační acidity a obsahu toxicky působících kationtů. Celkově tak může docházet ke zlepšení podmínek pro výživu rostlin, i když je třeba brát v úvahu i s vápněním spojená rizika. Změny ve výživě způsobené správně voleným přihnojením vedou ke zlepšení fyziologického stavu výsadeb, a tím i k celkovému zvýšení prosperity. V důsledku toho dochází ke snížení mortality a/nebo zvýšení přírůstu výsadeb. Lze předpokládat, že se tyto změny projeví také přímo na aktivitě fotosyntetizujících orgánů. Vhodnou metodou pro posuzování stavu fotosyntetizujícího aparátu je měření fluorescence chlorofylu. Nejdůležitějším z diagnostických veličin analýzy fluorescence chlorofylu u rostlinného materiálu adaptovaného na tmu je maximální kvantový výtěžek fluorescence Fv/Fm, který poskytuje přesný odhad účinnosti celého procesu fotosyntézy. Cílem předkládaného příspěvku je vyhodnocení vlivu aplikace dolomitického vápence při výsadbě břízy karpatské a buku lesního ve vyšších polohách Jizerských hor na růstové parametry, fluorescenci chlorofylu a a obsah živin v listech po 17 letech od výsadby.
  • Cílené hnojení při výsadbě lesních dřevin může napomoci zlepšení výživy a podpořit tak jejich přežívání a prosperitu, a to především v prvních letech po výsadbě. Zvláště významná bývá podpora výsadeb v klimaticky exponovaných horských polohách, kde hrozí kromě častého deficitu živin také zvýšená konkurence spojená s rozvojem přízemní vegetace a poškozováním zvěří. Jedním z opatření doporučovaných a používaných k podpoře vitality lesních dřevin je aplikace horninových mouček, jako je dolomitický vápenec. V porostech a na čerstvých holinách v relativně příznivějších stanovištních podmínkách má přidání vápence příznivý vliv na úpravu půdní reakce, humifikaci, obsah výměnných bází, výměnnou kationtovou kapacitu, stupeň nasycení sorpčního komplexu bázemi, na pokles výměnné titrační acidity a obsahu toxicky působících kationtů. Celkově tak může docházet ke zlepšení podmínek pro výživu rostlin, i když je třeba brát v úvahu i s vápněním spojená rizika. Změny ve výživě způsobené správně voleným přihnojením vedou ke zlepšení fyziologického stavu výsadeb, a tím i k celkovému zvýšení prosperity. V důsledku toho dochází ke snížení mortality a/nebo zvýšení přírůstu výsadeb. Lze předpokládat, že se tyto změny projeví také přímo na aktivitě fotosyntetizujících orgánů. Vhodnou metodou pro posuzování stavu fotosyntetizujícího aparátu je měření fluorescence chlorofylu. Nejdůležitějším z diagnostických veličin analýzy fluorescence chlorofylu u rostlinného materiálu adaptovaného na tmu je maximální kvantový výtěžek fluorescence Fv/Fm, který poskytuje přesný odhad účinnosti celého procesu fotosyntézy. Cílem předkládaného příspěvku je vyhodnocení vlivu aplikace dolomitického vápence při výsadbě břízy karpatské a buku lesního ve vyšších polohách Jizerských hor na růstové parametry, fluorescenci chlorofylu a a obsah živin v listech po 17 letech od výsadby. (cs)
  • To support performance and vigor of tree species plantations, artificial fertilization using finely-ground limestone was used on mountain, air-polluted sites in the past. This practice proved to be an efficient measure to restore soil properties and improve nutrition of tree species. However, there is the presumption that the effect of spot liming upon plantations is only temporary. The objectives of our study were to compare spot-limed and untreated Carpathian birch and European beech plantations in terms of difference in performance, response of photosynthetic activity using Imaging-PAM chlorophyll fluorometer, and content of nutrients. Limed Carpathian birch showed reduced growth (by 13%) compared to untreated birch. Limed beech grew slightly better for a few years after planting, than growth trends of both treatments remained equal; limed trees were higher by 8% in 2009. Analysis of chlorophyll fluorescence showed higher response of photosystem II (Fv/Fm) for limed beech treatment; we found no difference between birch treatments. The chemical analysis of leaves revealed that birch leaves from limed treatment were higher in P, Ca, Mg, and Si contents while beech leaves from limed treatment were higher in P content only. (en)
Title
  • Effect of ground limestone in planting hole on plantation prosperity, chlorophyll fluorescence and foliar nutrients of Carpathian birch and European beech (en)
  • Vliv mletého vápence v jamce na prosperitu výsadeb, fluorescenci chlorofylu a obsah živin v listech břízy karpatské a buku lesního
  • Vliv mletého vápence v jamce na prosperitu výsadeb, fluorescenci chlorofylu a obsah živin v listech břízy karpatské a buku lesního (cs)
skos:prefLabel
  • Effect of ground limestone in planting hole on plantation prosperity, chlorophyll fluorescence and foliar nutrients of Carpathian birch and European beech (en)
  • Vliv mletého vápence v jamce na prosperitu výsadeb, fluorescenci chlorofylu a obsah živin v listech břízy karpatské a buku lesního
  • Vliv mletého vápence v jamce na prosperitu výsadeb, fluorescenci chlorofylu a obsah živin v listech břízy karpatské a buku lesního (cs)
skos:notation
  • RIV/00020702:_____/11:#0000603!RIV12-MZE-00020702
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MZE0002070203)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • Special
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 238945
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00020702:_____/11:#0000603
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Carpathian birch; European beech; liming; tree species performance; chlorophyll fluorescence; foliar nutrients (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [72086BD3D9BA]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Zprávy lesnického výzkumu
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 56
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Špulák, Ondřej
  • Balcar, Vratislav
  • Kacálek, Dušan
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0322-9688
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software