AttributesValues
rdf:type
Description
  • The object of this contribution is an assessment of dolomitic limestone powder effects on soil in harsh conditions of an acidic mountain site. The limestone powder was used to support young Norway spruce plants. It was incorporated into soil within planting holes when young trees were planted. The planting hole application was used in order to confine the effects of liming to immediate surroundings of young trees and to avoid affecting the whole soil environment on the sensitive mountain site. More than 13 years after planting and application of the limestone amendment, the soil samples were taken at different distance zones from the centres of the limed planting holes and also from the area of non-limed control plots. On the whole, the planting hole application sems to be environmentally-sensitive way of application. Applied dolomitic limestone powder changed markedly the soil in the planting hole space, however, its effects upon the surrounding soil were negligible. (en)
  • Cílem příspěvku je posoudit vliv mletého dolomitického vápence na půdu kyselého horského stanoviště. Mletý vápenec byl použit jako iniciační podpora pro mladou výsadbu smrku ztepilého. Vápenec byl zapraven do půdy sadebních jamek při výsadbě sazenic. Jamková aplikace byla zvolena ve snaze omezit účinky vápence na bezprostřední okolí mladých stromků. Více než 13 let po výsadbě byly na vápněné variantě odebrány vzorky v různých zónách; k odběru referenčních vzorků došlo i na nevápněné kontrole. Bylo provedeno vzájemné porovnání výstupů laboratorních analýz vzorků půdy z jednotlivých zón vzdálenosti od jamek s aplikovaným vápencem se vzorky z nevápněné kontrolní varianty. Z výsledků vyplývá, že jamková aplikace je ekologicky citlivým způsobem použití vápence, třebaže je pracná a drahá. Podle našich výsledků jamkové vápnění výrazně ovlivnilo půdní prostředí v prostoru sadebních jamek, ale jeho vliv na okolní půdu mimo sadební jamky byl zanedbatelný
  • Cílem příspěvku je posoudit vliv mletého dolomitického vápence na půdu kyselého horského stanoviště. Mletý vápenec byl použit jako iniciační podpora pro mladou výsadbu smrku ztepilého. Vápenec byl zapraven do půdy sadebních jamek při výsadbě sazenic. Jamková aplikace byla zvolena ve snaze omezit účinky vápence na bezprostřední okolí mladých stromků. Více než 13 let po výsadbě byly na vápněné variantě odebrány vzorky v různých zónách; k odběru referenčních vzorků došlo i na nevápněné kontrole. Bylo provedeno vzájemné porovnání výstupů laboratorních analýz vzorků půdy z jednotlivých zón vzdálenosti od jamek s aplikovaným vápencem se vzorky z nevápněné kontrolní varianty. Z výsledků vyplývá, že jamková aplikace je ekologicky citlivým způsobem použití vápence, třebaže je pracná a drahá. Podle našich výsledků jamkové vápnění výrazně ovlivnilo půdní prostředí v prostoru sadebních jamek, ale jeho vliv na okolní půdu mimo sadební jamky byl zanedbatelný (cs)
Title
  • Vliv jamkové aplikace moučky dolomitického vápence na půdní prostředí uvnitř sadebních jamek a mimo jamkový prostor v rámci podmínek kyselého horského stanoviště v Jizerských horách
  • Effects of planting hole application of dolomitic limestone powder on soil in planting holes and out of them in conditions of an acidic mountain site in the Jizerské hory Mts (en)
  • Vliv jamkové aplikace moučky dolomitického vápence na půdní prostředí uvnitř sadebních jamek a mimo jamkový prostor v rámci podmínek kyselého horského stanoviště v Jizerských horách (cs)
skos:prefLabel
  • Vliv jamkové aplikace moučky dolomitického vápence na půdní prostředí uvnitř sadebních jamek a mimo jamkový prostor v rámci podmínek kyselého horského stanoviště v Jizerských horách
  • Effects of planting hole application of dolomitic limestone powder on soil in planting holes and out of them in conditions of an acidic mountain site in the Jizerské hory Mts (en)
  • Vliv jamkové aplikace moučky dolomitického vápence na půdní prostředí uvnitř sadebních jamek a mimo jamkový prostor v rámci podmínek kyselého horského stanoviště v Jizerských horách (cs)
skos:notation
  • RIV/00020702:_____/06:#0000063!RIV07-MZE-00020702
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 2
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MZE0002070201)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 506475
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00020702:_____/06:#0000063
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Jizerské hory Mts., dolomitic limestone powder (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [2C3D3B4BBA37]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Zprávy lesnického výzkumu
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kuneš, Ivan
  • Balcar, Vratislav
  • Zadina, J.
  • Vykypělová, E.
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0322-9688
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software