About: Obecné předpoklady pro využívání vhodných cizokrajných lesních dřevin v lesním hospodářství ČR.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Charakterizovány jsou počátky a historický vývoj uplatňování cizokrajných dřevin v ČR, včetně lesnických zájmů na využívání introdukovaných dřevin, se zřetelem na objemovou produkci a stabilitu lesních porostů, jakost produkované biomasy, problematiku biodiverzity. Pozornost je věnována stanoviskům ochrany přírody a krajiny a tendencím zamezit nebo omezit zavádění nepůvodních organismů, vč. lesních dřevin, do přírodního prostředí. V souvislosti s dalším možným uplatňováním cizokrajných dřevin v lesním hospodářství (LH) jsou naznačeny některé aktuální problémy a úkoly lesnického výzkumu. Se zřetelem na současné kontroverzní diskuse o dalších možnostech uplatňování cizokrajných dřevin v LH jsou formulovány požadavky, kterým by cizokrajné dřeviny měly vyhovovat tak, aby byly vhodně využitelné i v současném, ekologicky orientovaném, LH. Závěr práce představuje výčet druhů, které by měly být v prvé řadě nadále uplatňovány v praktickém LH, vč. limitů jejich zastoupení v druhové skladbě lesů ČR.
  • Charakterizovány jsou počátky a historický vývoj uplatňování cizokrajných dřevin v ČR, včetně lesnických zájmů na využívání introdukovaných dřevin, se zřetelem na objemovou produkci a stabilitu lesních porostů, jakost produkované biomasy, problematiku biodiverzity. Pozornost je věnována stanoviskům ochrany přírody a krajiny a tendencím zamezit nebo omezit zavádění nepůvodních organismů, vč. lesních dřevin, do přírodního prostředí. V souvislosti s dalším možným uplatňováním cizokrajných dřevin v lesním hospodářství (LH) jsou naznačeny některé aktuální problémy a úkoly lesnického výzkumu. Se zřetelem na současné kontroverzní diskuse o dalších možnostech uplatňování cizokrajných dřevin v LH jsou formulovány požadavky, kterým by cizokrajné dřeviny měly vyhovovat tak, aby byly vhodně využitelné i v současném, ekologicky orientovaném, LH. Závěr práce představuje výčet druhů, které by měly být v prvé řadě nadále uplatňovány v praktickém LH, vč. limitů jejich zastoupení v druhové skladbě lesů ČR. (cs)
  • Beginnings and historical survey of exotic forest tree species utilisation in the Czech Republic. Forest interests to use these species are mentioned,with especial regards to volume production and stability of forest stands,quality of biomass, incl.forest stands biodiversity.Mentioned are standpoints of institutes of nature and landsc. conserv. and tendencies aimed to restriction or reduction of allochthonous organisms, incl.allochthonous tree species,introduction to natural environment. Regards to another possible use of exotic tree species in forestry, some actual problems and assignments of forest research are indicated. Regards to current controversial discussions about another possibilities of exotic tree species utilisation in forest management,there are formulated requirements to introduced forest tree species to be their utilisation acceptable also in current, ecologically oriented practical forest management, incl. limits of their representation in the Czech Republic species composition. (en)
Title
  • Obecné předpoklady pro využívání vhodných cizokrajných lesních dřevin v lesním hospodářství ČR.
  • Common premises for utilization of suitable exotic forest tree species in the Czech Republic forest management. (en)
  • Obecné předpoklady pro využívání vhodných cizokrajných lesních dřevin v lesním hospodářství ČR. (cs)
skos:prefLabel
  • Obecné předpoklady pro využívání vhodných cizokrajných lesních dřevin v lesním hospodářství ČR.
  • Common premises for utilization of suitable exotic forest tree species in the Czech Republic forest management. (en)
  • Obecné předpoklady pro využívání vhodných cizokrajných lesních dřevin v lesním hospodářství ČR. (cs)
skos:notation
  • RIV/00020702:_____/04:#0000039!RIV06-MZE-00020702
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MZE0002070202)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 577139
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00020702:_____/04:#0000039
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Exotic and introduced tree species, Czech Republic, volume production of forest stands, biomass quality, biodiverzity, stability of forest stands, ecologically oriented forest management. (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [3A8930C38AC8]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • VÚLHM Jíloviště - Strnady
http://linked.open...telVyzkumneZpravy
  • MZE ČR
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Frýdl, Josef
  • Šindelář, Jiří
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 77 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software