About: Monitoring of toxic substances in the air of Ostrava region     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The air pollution in the territory of Ostrava in the Czech Republic has long been known to be high due to industrial exhalations from ironworks, metallurgical industry and chemical industry. Significant impact of air pollution is also car transport and local heating. Toxicity of the air in the centre of the town of Ostrava was monitored in the period of October 2009 to January 2010 using luminescent test with bacterial strain Vibrio fischeri. The aim was to evaluate acute toxic effect in the context of corresponding hydro-meteorological data and the values of PM10, heavy metals and the presence of PAHs. The air samples were removed using a monitoring station %22Hot Spot%22 (CHMI Ostrava) located in the town centre (Českobratrská ulice) and represents the type locality affected by traffic. To determine the acute toxicity, which was supplemented by chemical analyzes five samples representing different types of characteristic meteorological-air pollution situations were selected in the cold part of the year occuring on the territory of Ostrava. Among the samples with different values of PM10 multiple differences was recorded in the indicator EC50. The results of this study suggest a toxic effect of air, especially in the period with adverse weather conditions. Air samples reached high levels of benzo (a) pyrene, arsenic and nickel. (en)
  • Ovzduší města Ostravy je dlouhodobě a ve vysoké míře kontaminováno exhalacemi, které vznikají zejména při výrobě a zpracování surového železa a oceli, v hutním průmyslu a chemické výrobě. Významný podíl na znečištění ovzduší mají také automobilová doprava a lokální topeniště. V období od října 2009 do ledna 2010 byla monitorována toxicita v centru Ostravy pomocí luminiscenčního testu na bakteriálním kmeni Vibrio fischeri. Cílem bylo posoudit akutně toxický efekt v návaznosti na hydrometeorologické údaje a hodnoty stanoveného polétavého prachu PM10, obsahu těžkých kovů a přítomnosti PAU. Vzorky ovzduší byly odebírány na monitorovací stanici „Hot spot“ ČHMÚ Ostrava-Českobratrská, která se nachází v centru města na Českobratrské ulici a reprezentuje typ lokality ovlivněné dopravou. Pro stanovení akutní toxicity, která byla doplněná chemickými analýzami, bylo vybráno pět vzorků odebraných ve dnech zastupujících různé typy charakteristických meteorologicko-imisních situací, které se v chladné části roku vyskytují na území Ostravy. Mezi vzorky s rozdílnou hodnotou PM10 byl v ukazateli EC50 zaznamenán mnohonásobný rozdíl. Výsledky studie ukazují na toxický efekt ovzduší, zejména v období s nepříznivými povětrnostními podmínkami. Vzorky ovzduší dosahovaly vysokých hodnot benzo(a)pyrenu, arsenu a niklu.
  • Ovzduší města Ostravy je dlouhodobě a ve vysoké míře kontaminováno exhalacemi, které vznikají zejména při výrobě a zpracování surového železa a oceli, v hutním průmyslu a chemické výrobě. Významný podíl na znečištění ovzduší mají také automobilová doprava a lokální topeniště. V období od října 2009 do ledna 2010 byla monitorována toxicita v centru Ostravy pomocí luminiscenčního testu na bakteriálním kmeni Vibrio fischeri. Cílem bylo posoudit akutně toxický efekt v návaznosti na hydrometeorologické údaje a hodnoty stanoveného polétavého prachu PM10, obsahu těžkých kovů a přítomnosti PAU. Vzorky ovzduší byly odebírány na monitorovací stanici „Hot spot“ ČHMÚ Ostrava-Českobratrská, která se nachází v centru města na Českobratrské ulici a reprezentuje typ lokality ovlivněné dopravou. Pro stanovení akutní toxicity, která byla doplněná chemickými analýzami, bylo vybráno pět vzorků odebraných ve dnech zastupujících různé typy charakteristických meteorologicko-imisních situací, které se v chladné části roku vyskytují na území Ostravy. Mezi vzorky s rozdílnou hodnotou PM10 byl v ukazateli EC50 zaznamenán mnohonásobný rozdíl. Výsledky studie ukazují na toxický efekt ovzduší, zejména v období s nepříznivými povětrnostními podmínkami. Vzorky ovzduší dosahovaly vysokých hodnot benzo(a)pyrenu, arsenu a niklu. (cs)
Title
  • Monitoring of toxic substances in the air of Ostrava region (en)
  • Monitoring toxických látek v ovzduší Ostravska
  • Monitoring toxických látek v ovzduší Ostravska (cs)
skos:prefLabel
  • Monitoring of toxic substances in the air of Ostrava region (en)
  • Monitoring toxických látek v ovzduší Ostravska
  • Monitoring toxických látek v ovzduší Ostravska (cs)
skos:notation
  • RIV/00020699:_____/12:#0000733!RIV14-MSM-00020699
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(SP/2F2/98/07), V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 6
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 151700
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00020699:_____/12:#0000733
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • toxicity; air pollution; Vibrio fisheri; heavy metals; PAHs (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [A7BD2E742962]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Ochrana ovzduší
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 44
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Krejčí, Blanka
  • Sezimová, Hana
  • Truxová, Ivana
issn
  • 1211-0337
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software