About: Use of outputs of CAMx model for mapping of air quality     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Při tvorbě map kvality ovzduší bývají naměřené hodnoty imisních koncentrací na měřicích stanicích (tj. primární data) doplněny dalšími (sekundárními) daty, která – na rozdíl od měření na jednotlivých stanicích – poskytují komplexní informaci o celém území. Použitelná jsou taková doplňková data, která vykazují regresní závislost s primárními daty. Hlavním sekundárním zdrojem dat jsou rozptylové modely založené na datech z emisních inventur a na meteorologických datech. (Dalšími užívanými doplňkovými daty jsou nadmořská výška, meteorologická data či populační hustota.) Metodou používanou při rutinní tvorbě map (Ostatnická, 2010) je lineární regrese primárních a sekundárních dat s následnou interpolací reziduí této regrese, přičemž městská a venkovská území jsou mapována zvlášť a následně sloučena pomocí populační hustoty. V minulých letech byl pro většinu imisních map využíván Gaussovský model SYMOS, který ovšem – zejména pro PM10 – nedává příliš uspokojivé výsledky, navíc ozon jím vůbec není možné modelovat. V rámci dvou projektů byl v posledních několika letech v ČHMÚ implementován Eulerovský model CAMx. Výstup z tohoto modelu byl pro různé znečišťující látky začleněn do tvorby map kvality ovzduší. Zkonstruované mapy byly následně porovnány s mapami připravenými bez využití modelu CAMx.
  • Při tvorbě map kvality ovzduší bývají naměřené hodnoty imisních koncentrací na měřicích stanicích (tj. primární data) doplněny dalšími (sekundárními) daty, která – na rozdíl od měření na jednotlivých stanicích – poskytují komplexní informaci o celém území. Použitelná jsou taková doplňková data, která vykazují regresní závislost s primárními daty. Hlavním sekundárním zdrojem dat jsou rozptylové modely založené na datech z emisních inventur a na meteorologických datech. (Dalšími užívanými doplňkovými daty jsou nadmořská výška, meteorologická data či populační hustota.) Metodou používanou při rutinní tvorbě map (Ostatnická, 2010) je lineární regrese primárních a sekundárních dat s následnou interpolací reziduí této regrese, přičemž městská a venkovská území jsou mapována zvlášť a následně sloučena pomocí populační hustoty. V minulých letech byl pro většinu imisních map využíván Gaussovský model SYMOS, který ovšem – zejména pro PM10 – nedává příliš uspokojivé výsledky, navíc ozon jím vůbec není možné modelovat. V rámci dvou projektů byl v posledních několika letech v ČHMÚ implementován Eulerovský model CAMx. Výstup z tohoto modelu byl pro různé znečišťující látky začleněn do tvorby map kvality ovzduší. Zkonstruované mapy byly následně porovnány s mapami připravenými bez využití modelu CAMx. (cs)
  • Outputs from Eulerian model CAMx were tested in the process of mapping of pollutants in the area of the Czech Republic. Results were compared against maps were just Gaussian model SYMOS was used. (en)
Title
  • Use of outputs of CAMx model for mapping of air quality (en)
  • Začlenění výstupů modelu CAMx do tvorby map kvality ovzduší
  • Začlenění výstupů modelu CAMx do tvorby map kvality ovzduší (cs)
skos:prefLabel
  • Use of outputs of CAMx model for mapping of air quality (en)
  • Začlenění výstupů modelu CAMx do tvorby map kvality ovzduší
  • Začlenění výstupů modelu CAMx do tvorby map kvality ovzduší (cs)
skos:notation
  • RIV/00020699:_____/11:#0000431!RIV12-MZP-00020699
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(SP/1A4/107/07)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 242123
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00020699:_____/11:#0000431
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • CAMx; PM10; PM2,5; konstrukce map (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [7215AF2D4FA1]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Ovzduší 2011
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Horálek, Jan
  • Vlček, Ondřej
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Masarykova univerzita
https://schema.org/isbn
  • 978-80-210-5450-9
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software