AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Obecným cílem předkládaného projektu je zefektivnit pěstební a šlechtitelské postupy u tradičních a nově introdukovaných druhů zelenin aplikací moderních nástrojů a nejnovějších poznatků v dané oblasti. Tyto cíle byly stanoveny vzhledem k výsledkům interní situační analýzy, ze které vyplynulo, že zvýšení efektivity produkce a rozšíření sortimentu nabízených zelenin patří ke klíčovým aspektům, které mohou rozhodovat u udržení konkurenceschopnosti zelinářské produkce v ČR. Ke zvýšení efektivity výroby budou použity 2 hlavní nástroje. Aplikací molekulárně genetických metod do procesu produkce osiv (kontrola genetické čistoty, kontrola patogenů přenosných osivem) budou vytvořeny nástroje, které zvýší efektivitu jak u semenářské firmy, tak i u pěstitelů toto osivo využívajících. Charakter získaných poznatků umožní přihlásit tento nástroj jakožto užitný vzor. Ke zvýšení efektivnosti produkce dojde také na základě aplikací výsledků získaných při: 1) zlepšování rezistence vůči biotickým stresovým faktorům, a to buď na základě výběru vhodných genetických zdrojů anebo na základě technologických úprav osiva či zeminy 2) zvyšování produkce využitím nových přístupů a technologií (úpravy osiva či zeminy) I v tomto případě budou ekonomicky zajímavé výsledky přihlášeny ve formě užitného vzoru popř. certifikované metodiky pro uživatele z řad pěstitelů.
  • The overall objective of the project is to streamline cultivation and breeding practices of traditional and newly introduced species of vegetables applying modern tools and the latest developments in the field. These targets were set in relation to the results of the internal situation analysis, which showed that increasing of production efficiency and extension of the range of offered vegetables are key aspects, which can play crucial role at maintaining the competitiveness of vegetable production in the country. To increase the efficiency of production the two main tools will be used. By the application of molecular genetic methods in the process of seed production (control of genetic purity, control of significant pathogens in seeds) will be created tools that increase the efficiency of both seed companies and also growers using this seed. Increasing of the efficiency of production will also be based on the application of the results obtained at: 1) improving resistance to biotic stress factors, either based on the selection of appropriate genetic resources or based on technological adjustments of seeds or soil 2) increasing production using new approaches and technologies (seed treatment or soil) The sub-goals focused on increasing of the vegetables supply produced in the Czech Republic will be realized through effective introduction of varieties and cultivation technologies of less known species belonging to the genus Brassica L. (en)
Title
  • The use of modern biotechnology techniques to improve the quality of vegetables production of the genus Brassica L. species across the vertical from breeding, through cultivation to product storage. (en)
  • Využití moderních biotechnologických postupů pro zvýšení produkce a kvality zelenin rodu Brassica L. v celé vertikále od šlechtění, přes pěstování až po skladování produktu.
skos:notation
  • QJ1510088
http://linked.open...avai/cep/aktivita
http://linked.open...kovaStatniPodpora
http://linked.open...ep/celkoveNaklady
http://linked.open...datumDodatniDoRIV
http://linked.open...i/cep/druhSouteze
http://linked.open...ep/duvernostUdaju
http://linked.open.../cep/fazeProjektu
http://linked.open...ai/cep/hlavniObor
http://linked.open...vai/cep/kategorie
http://linked.open.../cep/klicovaSlova
  • biotechnology; Brassica L.; breeding; Xanthomonas campestris; Fusarium oxysporum; seed (en)
http://linked.open...ep/partnetrHlavni
http://linked.open...inujicichPrijemcu
http://linked.open...cep/pocetPrijemcu
http://linked.open...ocetSpoluPrijemcu
http://linked.open.../pocetVysledkuRIV
http://linked.open...enychVysledkuVRIV
http://linked.open.../prideleniPodpory
http://linked.open...iciPoslednihoRoku
http://linked.open...atUdajeProjZameru
http://linked.open.../vavai/cep/soutez
http://linked.open...usZobrazovaneFaze
http://linked.open...ai/cep/typPojektu
http://linked.open...ep/ukonceniReseni
http://linked.open.../cep/vedlejsiObor
http://linked.open...ep/zahajeniReseni
http://linked.open...tniCyklusProjektu
http://linked.open.../cep/klicoveSlovo
  • biotechnology
  • breeding
  • Fusarium oxysporum
  • Brassica L.
  • Xanthomonas campestris
is http://linked.open...vavai/cep/projekt of
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 82 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software